Той предсказа победата на Тръмп, а сега предрича импийчмънт

Не че няма шансове да оцелее, но това е малко вероятно!
4 яну 2019 21:45, Елка Василева
94
Той предсказа победата на Тръмп, а сега предрича импийчмънт
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Когато през 2016 г. всички предричаха победа за Хилари Клинтън, той обяви, че Тръмп ще спечели изборите. Същият човек сега смята, че през 2019 ще има процедура за импийчмънт срещу президента на САЩ.

Дали Доналд Тръмп ще промени поведението си през 2019 година? Навярно не. Ще се промени ли политиката на американския президент и неговото правителство? Едва ли. А дали демократите, които вече контролират Долната камара на парламента, ще поискат импийчмънт на президента, особено след като специалният следовател Робър Мълър представи резултатите от разследването си по т.нар. руска връзка?

"Смятам, че е по-вероятно Тръмп да бъде обвинен", прогнозира политологът от Американския университет във Вашингтон Алън Лихтмън, цитиран от Дойче веле. Историкът, който през изминалите 30 години винаги правилно предсказваше резултатите от президентските избори, се превърна в медиен феномен, когато през 2016 година предрече победата на Тръмп, противопоставяйки се на всички останали прогнози. Сега Лихтмън е убеден, че от 2019 година до края на мандата си Доналд Тръмп ще води битка, за да остане на власт. Битка, която навярно ще загуби.

Досега Тръмп можеше да се осланя на републиканското мнозинство в Конгреса, което го предпазваше от процедура за импийчмънт. След междинните избори през ноември миналата година съотношението на силите обаче се промени. Демократите вече разполагат с нови 30 места в Камарата на представителите. Достатъчно е мнозинство само от един глас, за да бъде заведена процедура по импийчмънт на президента. Тази възможност сега вече е напълно реална.

Обвинението става все по-вероятно

На 3 януари 2019 година се провежда първото заседание на Камарата на представителите под новото ръководство на демократите. Това увеличава натискът срещу президента. "Ако Робърт Мълър стигне до някои неприятни за Тръмп резултати в своето разследване, привържениците на Демократическата партия още по-активно ще започнат да настояват за процедура по импийчмънт. Докладът на Мълър представлява огромна заплаха за Тръмп", казва Алън Лихтмън.

Политологът е сигурен, че Мълър разполага с много информации за връзките на близкото обкръжение на Тръмп с Русия. Тези информации биха могли докажат, че е имало манипулации на изборите през 2016 година, с което е бил нанесен удар срещу демокрацията. "Не вярвам, че Мълър е работил толкова време, за да каже в крайна сметка: Извинявайте, но не открих нищо сериозно. По-скоро мисля, че той ще представи някои важни доказателства за наличието на „руска следа“ в предизборната кампания на Тръмп", казва Алън Лихтмън.

Лихтмън е убеден, че срещу Тръмп ще бъде повдигнато обвинение. Нещо повече – политологът смята, че е възможно президентът действително да бъде отстранен от властта. Един импийчмънт обаче изисква мнозинство от две трети в Сената, а там доминират републиканците.

Това означава, че известна част от съпартийците на Тръмп би трябвало да гласуват против собствения си президент. "Подобен сценарий не е чак толкова невероятен, колкото може би се струва на мнозина", твърди Лихтмън. Много републиканци загубиха местата си в Камарата на представителите именно заради политиката на Тръмп. А през 2020 отново ще има избори за президент и за Конгрес. Голяма част от републиканските депутати навярно няма сляпо да подкрепят Тръмп, за да не застрашат собственото си преизбиране.

Мнозина предпочитат Майк Пенс

"Тръмп може да загуби властта, ако републиканците сметнат, че президентът ги повлича надолу. Те вече не са лоялни към него. Ако републиканците започнат да се страхуват, че ще загубят собствения си електорат заради политиката на президента, те навярно ще го оставят да падне", казва Алън Лихтмън. Всичко явно ще зависи от по-нататъшния развой на събитията, който републиканците следят много внимателно.

„Навремето те поддържаха Ричард Никсън, но когато доказателствата за аферата „Уотъргейт“ станаха крайно категорични, се обърнаха срещу него. Аз не твърдя, че Тръмп няма шансове да оцелее, но казвам, че това е малко вероятно", допълва политологът.

Не бива да се забравя и един решаващ аспект, подчертава Алън Лихтмън: "Ако Тръмп бъде свален от власт, президент ще стане не демократката Нанси Пелоси, а Майк Пенс. А вицепрезидентът е човек, когото немалко републиканци в Конгреса предпочитат пред Тръмп".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ Е, ЧЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА И ГАЗА СЕ КАЧИ.ТАКА БАТЕ БОЙКО ЩЕ НАПЪЛНИ БЮДЖЕТА ОТ АКЦИЗ И ДДС, ЩЕ ИМА ПРЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДА И ПОВЕЧЕ МАГИСТРАЛИ.ТАКА И ТРЪМП, И ПУТИН ПОДПОМАГАТ НАШИЯ БЮДЖЕТ!
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- МАМО, КОЙ Е ТОЗИ ТРЪМП? - ТОВА Е ТРЕТИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ПО ВРЕМЕТО НА ПУТИН.
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дрън, дрън, НЯМА да има импийчмън, Мълър се мота щото нища не намира за връзка с РусияИкономиката върви напред и избиратели бол!
71
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ ПЪК ПРЕДСКАЗВАМ ДАЛИ С ИМПИЙЧМАНТ НА ТРЪМП,ИЛИ БЕЗ ИМПИЙЧМЪНТ ЦИОНИСТКАТА КЛОАКА -САЩ ВЕЧЕ Е НА КОЛЕНЕ -ИКОНОМИЧЕСКИ ОТ КИТАЙ И ВОЕННО ОТ РУСИЯ ,СЛЕДОВАТЕЛНО ВЕЧЕ НА СВЕТА МУ Е ВСЕ ТАЯ ДАЛИ ЩЕ Е ТРЪПНОНА ,КЛИНТЪНОВЦА ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ НА ВЛАСТ В ЩАТИТЕ,ЗАЩОТО СВЕТЪТ ИМА НОВИ ХЕГЕМОНИ КОИТО СА В МОСКВА И ПЕКИН ТОВА Е!
70
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхте чели и една книга на Тръмп, щяхте да знаете че той не отстъпва никога, ударят ли те - събираш сила и удряш с всичка сила обратно това ми се е набило в главата. Накрая Тръмп ще ги смачка всички тия клоуни демократи
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато политиката и парите не са разделени поотделно,докато има лобита тук и там,така ще е,ще има постоянни конфликти и интриги.Бизнеса не трябва да се меси в политиката на държавите,но това няма как да стане реалност.
68
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте в Тубата икономическия форум в Петербург,там са събрани хора и бизнесмени от цял свят и хората си сключват сделки и се договарят,вместо да се дърлят и да всяват интриги и конфликти между държавите!Ето така трябва да изглежда света и Европа,да са си взаимоизгодни и си помагат,а не да интриганстват и воюват помежду си!
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужен е един глас за да бъде започната процедурата, а е нужно мнозинство за да се завърши, каквото демократите нямат. Така, че те ще си пускат процедурата също както нашите социалсти пускат вотовете на недоверие...колкото да се намират на работа...те, в крайна сметка само това могат. А по всичко личи, че ги чака още по-голям разгром на идните избори през 2020г.
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като го разследват за връзки с Русия,да разследват и за връзки с ЕС,Франция,Англия,Италия,африкански и други държави,тъй де!Като ще разследват,да разследват дали като президент си контактува с други държави?Нали това му е длъжността,да общува и сключва договаряния или сделки с държавите, иначе щеше си стои у дома и нямаше да има такава длъжност.
65
11
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РЕЖИМА В БКП РУСИЯ МОЖЕ ДА УМРЕ САМО АКО ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СОРТ БРЕНТ ПАДНЕ ПОД 30$ И ОСТАНЕ ТАМ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА А НАЙ-ДОБРЕ ПОНЕ 1 ГОДИНА!!!95% ОТ БВП НА БКП РУСИЯ Е ОТ ПРОДАЖБАТА НА ПРИРОДНИ БЛАГА КАКТО НА ВЪТРЕШНИЯ ТАКА И НА ВЪНШНИЯ ПАЗАР! ТОВА СА СТОТИЦИ СТОТИЦИ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ И ТО В ДОЛАРИ!! ПРИ 20$ ЗА ПЕТРОЛ СОРТ БРЕНТ ИЛИ УРАЛ ТЕЗИ СТОТИЦИ ПЕЧАЛБА ЗА БКП РУСИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ЩОТО И ОТ ГАЗ НЯМА ДА ПЕЧЕЛЯТ И НЕЙНАТА ЦЕНА Е ВЪРЗАНА СЪС СВЕТОВНАТА ЦЕНА КОЯТО СЕ ВЛИЯЕ ОТ ПЕТРОЛА !
64
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До АнонимеН 78:Укорът че някой го било грижа само за пари е нелеп в устата ти на алчен - но кьopaв - социал-пролетариат.
63
2
 
10
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Този Мюлер ако имаше нещо щеше да го е извадил за 3 години. Има единствено мека *** - политически коректна за меките китки.
62
14
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЕ КАЧИ ЗАРАДИ ТОЗИ ЮРУД!!!ТОЧНО ДО ИДВАНЕТО МУ НА ВЛАСТ СЕ СРИВАШЕ И СРИВАШЕ!!!ТОВА ЗЛО ГО Е ГРИЖА САМО ЗА ПАРИ!!!
61
5
 
11
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Пак фантасмагориите на deutsche welle и мокрите сънища на геронтофилиращите американски педократи - Тръмп си е все така популярен и републиканците даже спечелиха още места в Сената. Властта си е все още републиканска, поне за още две години. А после пак.
60
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДА СЕ МАХА МОМЕНТАЛИЧЕСКИ!!!!ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК НАКАРА ОПЕК ДА НАМАЛИ ПРОДАЖБИТЕ НА НЕФТ ЗА ДА НЕ ОТИДЕ НА РЕАЛНАТА СИ ЦЕНА ОТ 20$ ЗА БАРЕЛ!!!1 МИЛИОН И 300 ХИЛЯДИ ГЛАСА ИМА ПОВЕЧЕ ДРУГИЯ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ !!! САЩ Е НЕДЕМОКРАТИЧНО ПОСМЕШИЩЕ И СИ ГО ЗНАЯТ!!!
59
2
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 5 години
Мммм дааа , трябва , нада закрою обор .... Да .. ;)
58
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Тръмп може да бъде свален само от тоя,който го сложи на поста-Ротшилд и то при условие че не изпълнява това,което му е наредено!Обаче не се наблюдава такова нещо-Тръмп може и да буйства,но изпълнява стриктно зададената линия.Така че....Но да видим и другата страна-какво би станало,ако Х.Клинтън беше президент?Абсолютно неадекватна бабичка,без собствено мислене и преценка.Истинската власт щеше да е в ръцете на патрона и Сорос.Би ли допуснал Ротшилд това?8 години(при Обама) бяха предостатъчно.
57
7
 
4
 
! Отговори
youtube/watch?v=dtR_ преди 5 години
Патилата на великия оранжев клоун през 2018!
56
11
 
26
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
Най-точно характеризира Тръмп бившият държавен секретар (външен министър) на САЩ Джон Кери: "70 годишен човек със зрелостта на 8 годишно момче, и несигурността на 14 годишно момиче!" Дори тексаският селянджър Жоро Храста изглежда като итнелектуален колос в сравнение с този оранжев клоун в Белия дом!
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Льохман,ще има ли доблестта да си признае ,ако сбърка ?Или всичко е като с каката,вече не е к..........