Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ

Израел ги модернизирал без американско съгласие
11 яну 2019 08:20, Елка Василева
165
Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорил миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.

Според хърватски представители САЩ са се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени.

Транзакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам, пише БТА.

Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Ую"Абе русофилистични разбирачи,като не може F-16 да кацал на бг летища,как всяка година на "Графа" има учения и си излитат и си кацат,че и AirPolice, изпълняват ,когато Миг-овете са в бокса"1. Ф-16 летят само от Графа2. Само Графа е Авиобаза сертифицирана за НАТО полети3. Вземи се порови в историята и виж колко струваше пистата и рульожките на Графа и за колко време мина ремонта Хангарите не са ремонтирани. Изобщо не говорим и за железобетонните укрития за самолети ПЪЛНА СКРЪБ
76
1
 
4
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
От което излиза, че можело и 5 пъти по-евтино при същата електроника
75
0
 
4
 
! Отговори
Скъпа леля Ели преди 5 години
Заглавието всъщност трябва да бъде следното:След консултации със САЩ, Израел отказа да продаде Ф-16 на ХърватияКой ви пише заглавията?
74
1
 
5
 
! Отговори
Иванчо от втори Б преди 5 години
До Ую УЮ , все повече се говори за създаването на обща европейска армия и от тая гледна точка в бъдеще сигурно ще е по изгодно за самолет създаден в европейска държава.
73
8
 
4
 
! Отговори
Ую преди 5 години
Попитах анонимния русофилистик с мерак за Грипен...Ти у вас какво руско имаш и ползваш ? Волво ли караш ? F-16 Ви бърка в ***,защото Кремъл не иска подобен самолет наоколо.Предпочитат шведски птички. Хубаво ама на нас не ни трябва красив учебен самолет.Трябва ни боен и изпробван във времето с авионика и въоръжение за 21 век,а не шведски изработки.Ако ще е за красива пчолка да си поръчаме L-39"Албатрос" с въоръжение и ще си имаме 50 самолета да си фъркат във ВВС .
72
6
 
3
 
! Отговори
Ую преди 5 години
Анонимния...ти си каруцар,не авиационен специалист.Плюс това си платен *** на русофилска купаня. Никой не е чистил преди да излитат/кацнат F-овете и ти си гледал само на снимка този самолет.Спри да четеш приказки и реално гледай къде се е ползвал F-16 в конфликти и къде вашия ГрипЕн. Никъде !И да,американски самолет с американско въоръжение.Общото и кучетата не го ядат.Ние сме в НАТО,шведите...Не.Та не ми обяснявай за шведски самолет и европейски бомби щото такъв тюрлю гювеч няма.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А се съмнявам нашите политици да могат да издействат лиценз за ремонт на ф16в и да се превърнем във център за ремонт на тази версия във европа и 2000работни места ако това стане и "братята" хамериканци наложат ф16в във европа тогава тази сделка може да се каже е добра за България иначе се е жива кражба от сащ и шаиката борисоФ1
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6ую ние сме във европа боли ги моркова сащ за нас ако има и наи малък проблем дали сащ със нас или сащ ЕС тези самолети стават музеини експоната да не говорим за техническата подръжка и за доставка на части поради географски причини къде ще се ремонтират самолетите турция португалия или сащ щото няма да е тук
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5ую ф16в е направен да ползва само американско оръжие затова израелските ф16 не са удобни авиониката им е пригодена и за други оръжия за да не зависят само от сащ
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4ую на грипен са интегрирани английски френски немски американски и израелски оръжия който може да ползва автономно без сателитно или насочвано от ауакс както и ракетата метеор може да използва и други стига да има сателит и ауакс ако искаме сигорно ще успеят и руски да интегрират :D
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврофайтър само нов или леко стар транш 3 от тези за германия друг не
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3ую понеже не сме толкова богати да имаме условия и 200 самолета на нас ни трябва самолет със голяма живучест (лесна бърза подръжка да каца и излита от максимален брои места съхранение под открито небе е във тежки мто условия) грипен специално е проектиран за това 2ма със по един таблет малка цистерна и каручка със боеприпаси могат да го подготвят за излитане във гората и да излети и после кацне от път 2лентов*
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2ую грипен ескортираше еврофаитарите в началото на конфликта в сирия това беше желанието на операторите не искаха да пускат бомби по хората
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 ую като доиде ф 16 пистата сутрин и вечер се почиства основно както и рамо до рамо минават хорица със по една кофичка в ръка и събират каквото е останало защото прякора на ф 16 е прахосмукачката измислили са го американците не аз едно камъче виндче или по твърдо боклуче да смъкне двигателя дава фира може и катастрофа светна ли се освен на облизана асфалтирана писта никъде другаде не може да кацне
63
4
 
4
 
! Отговори
духачи преди 5 години
гъзофилите рублофили оправиха нас сега тръгнаха и на Хърватска акъл да дават какъв самолет да си купят
62
3
 
3
 
! Отговори
Ую преди 5 години
Абе русофилистични разбирачи,като не може F-16 да кацал на бг летища,как всяка година на "Графа" има учения и си излитат и си кацат,че и AirPolice, изпълняват ,когато Миг-овете са в бокса.Вие не разбрахте ли,че на България е нужно едно летище за този тип самолет ,а в Равнец са СУ-25 докато им изтече ресурса. Вие у вас нещо руско имате ли дето да ползвате и да работи ?Що не си купите руски коли ? Къде са се ползвали Грипени в реални бойни действия ? Или искате Еврофайтер втора употреба ?
61
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"На ф16 му трябват 2 шепи дребен чакъл на пистата и не може да излети докато не я минат със прахосмукачка"За съжаление на всички ФЕНОВЕ на Ф-16 това е ЖЕСТОКАТА ИСТИНА. Не случайно от Грипен ни казаха след като вземете Ф-16 инфраструктурата на вашите летища тотално трябва да се преработи(още много разходи). За Грипен преработката ще е символична(имат климатични изисквания за склада с оръжие - не може да съхраняваш западни ракети под открито небе за разлика от Руските :-) )
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като доидоха хамериканците и видяха пистата на равнец първите им думи били ние тук не можем да кацнем
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ф16 му трябват 2 шепи дребен чакъл на пистата и не може да излети докато не я минат със прахосмукачка
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може тунгован скрап за 500 милиона долара!Трябва ви оригинален 40-годишен за $2 млрд!