Търговската война на Тръмп не дава резултати

Търговският излишък на Китай със САЩ е най-големият от повече от десетилетие
14 яну 2019 12:07, Бойчо Попов
9
Търговската война на Тръмп не дава резултати
снимка: Ройтерс

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп започна търговска война срещу Пекин през миналата година, Китай обяви, че търговският излишък за 2018 г. със САЩ е най-големият от повече от десетилетие, съобщава CNBC.

Според данните на китайското правителство излишъкът на Китай със САЩ се е увеличил със 17% на годишна база и е достигнал 323,32 млрд. долара през 2018 г. Това е най-високата стойност от 2006 г., от когато датира началото на статистическото отчитане, отбелязва Ройтерс.

Износът за САЩ е нараснал с 11,3% на годишна база през миналата година, докато вносът от САЩ в Китай е нараснал с 0,7% през същия период.

Общият търговски излишък на Китай за 2018 г. е 351,76 млрд. долара. Исносът през миналата година се е повишил с 9,9% спрямо 2017 г., докато вносът е скочил с 15,8% за същия период.

Макар че излишъкът със САЩ се е повишил, то общият обем на излишъка на Китай е бил най-ниският от 2013 г., въпреки че ръстът на износа е бил най-високият от 2011 г.

Целия материал четете в Investor.bg

 


9
Още от САЩ
Тръмп към Турция: Атакувате ли кюрдите, опустошаваме ви!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вместо да хранят китайците с 324 млрд, могат да завърнат една малка част към съюзниците си в Източна Европа.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 6

Ами хубаво, но не се вижда переспектива. Оказва се, че Китай издържа половината свят чрез евтина продукция. Високият стандарт на живот на запад се подържа все по-скъпо. Всяка година трябва да си сменяш компютъра/телефона/хладилника... с някой по-нов, защото вече си свикнал с този и не правиш оборот. Трябва ли да пиша от последен модел на Епъл/Макинтош, за да ми се появи текста?
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

"Основата на капитализма е ограбването.Двигателят за икономиките им е затъпяването на населението и превръщането им в постоянно зависим консуматор."

Явно че ти си се осъзнал след прочитането на Капиталът на Маркс и 70-те тома В.И. чЛенин и вече не си зависим консуматор. Не ползваш никакви блага на цивилизацията, ядеш от дърветата, обличаш се с кожи на животни които си наловил на улицата. Живееш в някоя пещера, а за поста си си използвал компютъра на приятеля си гаден консуматор.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Твърденията в статията са меко казани прибързани. Истината е че митата на Тръмп за 200 милиарда долара са отложени за втори път с цел водене на преговори. Ако нищо не излезе от преговорите до края на февруари ако не се лъжа митата ще влезнат в сила и то двойно завишени от 10% на 20%. Така че поднебесната просто бие тъпаните на победата без да има повод все още.
4
0
 
8
 
! Отговори
До Barzum преди 4 дни
Да но не точно. Тръпчо е наследил парите си от баща си и е фалирал 6 пъти като бизнесмен с готови пари. Незнам за нашите какво са правели.
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Основата на капитализма е ограбването.Двигателят за икономиките им е затъпяването на населението и превръщането им в постоянно зависим консуматор.Когато няма кого да грябат от колонии или други режими, започват вътрешно.Чрез други механизми е изработено така, че бедните никога да нямат достъп до познание и средства.В страните с режии, това се вижда ясно, а при тях системата, че никога няма да имаш възможността да видиш.
Скоро или ще има война или световен катаклизъм, защото този модел е изчерпан
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Жълтите хора ще ни излапат с парцалите. Американците просто са скъпи и неконкурентноспособни. Никаква търговска война няма да ги спаси в дългосрочен план.
Подозирам, обаче, че ще се опитат да съсипят китайците физически с конвенционслна война. Предстоят интересни времена.
1
5
 
23
 
! Отговори
Burzum преди 4 дни
Тръмп е бизнесмен от типа на Баневи!