Позволени пороци: Ще надвие ли канабисът алкохола в САЩ?

Анкета: Две трети, ако имат избор, биха предпочели марихуаната пред алкохола
18 яну 2019 21:35, Елка Василева
124
Позволени пороци: Ще надвие ли канабисът алкохола в САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Преди 100 години в Америка бе въведена забрана на алкохола. Тя обаче не постигна целта си: да ограничи употребата на алкохол в САЩ. Дали легализирането на канабиса сега няма да свърши тази работа?

Добре дошли в "страната на неограничените възможности": "Нашата американска система, да я наречем американизъм или капитализъм, или както и да е, дава на всеки от нас голяма възможност да направим най-доброто от това, с което се захванем здраво с две ръце!"

Тези думи не са изречени от американския президент Доналд Тръмп или от Джеф Безос. А от Ал Капоне. Човек само трябва да разпознае възможностите, пише Дойче веле.

Преди 100 години с допълнение №18 на американската конституция беше гласувана забрана на алкохола. Година по-късно влезе в сила забраната за производство, транспорт и употреба на алкохол. Ал Капоне открива възможността, която предлага забраната, и с нечувана бруталност натрупва огромно състояние чрез контрабанда на алкохол. По-късно той заявява, че продава само бира и уиски на почтени граждани.

Навремето това е борба за морала и човешкото здраве, защото поддръжниците на алкохолната забрана, преди всичко пуританите, смятат, че алкохолът е причината за моралния упадък на нацията. Според тях е трябвало да бъде спряно разрушителното въздействие на алкохола върху обществото. Успехът обаче е доста скромен. През декември 1933 забраната е отменена. Политиците разбират, че е по-добре да наложат данъци върху печалбите от продажбата на алкохол, отколкото да оставят този бизнес в ръцете на мафията. Оттогава насам всеки, който пие, допринася за санирането на държавния бюджет.

Как стоят нещата с канабиса?

Борбата срещу наркотиците и до днес занимава американската нация. В Северна Америка през последните месеци настъпи раздвижване по този въпрос. През октомври 2018 Канада официално разреши консумирането на марихуана. В САЩ човек може да се снабди легално с марихуана в Калифорния. Също и в редица други американски щати консумацията на марихуана е разрешена.

Експертите изчисляват, че до 2020 година свободната употреба на канабис ще бъде разрешена в общо 18 американски щата. Изследователите на пазара съзират в това сериозен потенциал. Според изчисленията световните разходи за легална марихуана ще достигнат през 2022 година до 32 милиарда долара. През 2017 година те са били в размер на 9,5 милиарда. А това са все добри новини за бранша. Легализирането на марихуаната е радост и за обикновените консуматори. Те вече няма да бъдат принудени да се снабдяват с дрогата по тъмните ъгли от нелегални дилъри, близки до организираната престъпност. Вече няма да рискуват и да бъдат арестувани.

Който пуши, пие по-малко?

Дългогодишната забрана на канабиса имаше преимущества за концерните-производители на алкохол, тъй като конкурентният продукт по отношение на опиянението беше трудно достъпен и преди всичко мразен от обществото. Сега легализирането на марихуаната представлява сериозно предизвикателство за алкохолната индустрия. Наскоро публикувано изследване стига до заключението, че легализирането на марихуаната може да доведе до загуби за алкохолната индустрия, тъй като е възможно много хора да се откажат от алкохола и да преминат на канабис.

Резултати от допитване на консултантската фирма New Frontier Data, проведено сред 3000 консуматори на марихуана, сочат следното: две трети от анкетираните казват, че ако имат избор, биха предпочели марихуаната пред алкохола. 45 процента от тях твърдят, че вероятно в бъдеще ще заместват по-често алкохола с марихуана. Авторите на проучването смятат, че става дума за дълготрайна тенденция. Остава да се види дали тези прогнози ще се сбъднат.

Алкохол с вкус на марихуана?

Понастоящем много американски производители на алкохол искат да си сътрудничат с фирмите-производители на марихуана. Когато противникът не може да бъде победен, братската прегръдка представлява разумна алтернатива.

Пивоварните и производителите на спиртни напитки естествено не искат да изпуснат многообещаващата пазарна ниша. Така например "Constellаtion Brands", производителят на бирата "Corona", възнамерява да въведе марихуаната във вкусовата характеристика на своите алкохолни напитки. Канадският производител на марихуана "Tirlay" пък ще разработва в бъдеще технологии за напитки с опияняващи субстанции - съвместно с производителя на бирата "Budweiser". Така че скоро почтените граждани ще имат значително по-голям избор от легални стимуланти и опияняващи средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолканабиссащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще стане, когато водата надвие водката в Русия
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно нека я легализират.Аз не употребвам,но нямам нищо против.Трябва да легализират и други леки наркотици,например амфети и екстази.Качеството ще се вдигне и отравянията ще намалеят защото сега ги правят некви полуграмотни нинджи по мазета и паланки.Тогава ще ги произвеждат специалисти в чисти лаборатории и заводи.Както лекарствата.Дори цената да е по-висока то качеството ще е сигурно и няма да продават отрови смесени с талк,вар,гипс и отрова за ***.Ще има и акциз,бандерол,данъци..
2
2
 
13
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
то у нас само канабиса да е проблема, бай иван дето е с два промила зад волана е не по малко опасен за околните. не е задължително да е зад волана. може да е в компресорната, на струга, с електрожена, командос в армията. проблемите не са вупотребата на подобрители на настроението, а в злоупотребата с тях.
1
2
 
21
 
! Отговори
Според преди 5 години
американско медицинско издание над 80 % от американците са пристрастени към обезболяващи и други психотропни вещества. Но пък от друга страна ако пият повече от 3 бири на седмица се водят алкохолици и трябва да ходят на сбирки на анонимните алкохолици...имат си други ценности хората просто.