Черната Далия – смразяващото убийство в САЩ, неразгадано и до днес

Заподозрените са много, но убиецът липсва
24 яну 2019 16:10, Нели Христова
44
Черната Далия – смразяващото убийство в САЩ, неразгадано и до днес
Снимки: Wikipedia

Елизабет Шорт била като всяко друго момиче в Лос Анджелис. През 1947 г. работела като сервитьорка, докато мечтата й била да стане актриса. Тя била красива, мъжете често се заглеждали по нея, но в повечето случаи никой, дори и агентите не й обръщали внимание. Но това траело докато Елизабет не придобила прякора Черната Далия и се превърнала в най-известното, неразгадано убийство.

На сутринта на 15 януари, Бети Бърсинджър и малката и дъщеря вървели по улицата. Трябвало да е един напълно обикновен ден, в който Бети най-накрая да занесе обувките си на обущар. Но нещата не се развили точно така…

В градинката край тротоара лежало тяло. Прецизно разразяно на две. Било толкова бяло, че Бети първо си помислила, че това е счупена кукла, но кръвта й се смразила, когато разбрала, че е труп. С писъци избягала в най-близката къща и повикала полиция. Така мистерията започнала.

Тялото на Черната Далия било разрязано с хирургическа точност. Нито костите, нито вътрешните органи били засегнати по някакъв начин. Около нея нямало кръв, всъщност, тя била източена преди това. Не останала и капка. А устните й – отрязани от край до край в широка усмивка, подобна на тази на Жокера. Части от плътта й били отрязани. Ръцете – вдигнати над главата, а краката – разкрачени.

Разбира се, тялото било просто оставено там, а убийството извършено някъде другаде. За да се открие самоличността на жената, полицията се свързала с ФБР, а след това разпространила постер с кратко описание на Елизабет, в който се споменавало височината й, че имала черна коса и зелени очи, и била изключително привлекателна. Това дало резултат, защото по-късно допълнителна информация за актрисата се появила, но далеч не хвърлила светлина.

В офиса на полицията пристигнал плик, който съдържал сертификата за раждане на Елизабет, тефтер с адреси, няколко нейни снимки и писмо, написано с отрязани от вестниците букви, което гласяло: "Това са нещата на Черната Далия", а отпечатъците от всички предмети били премахнати с газолин. Още 12 такива писма били получени в различни вестници и полицейски участъци. Всички, подписани от един и същи човек – Отмъстителят на Черната Далия.

Аутопсията на тялото разкрила още смразяващи факти. Елизабет умряла от кръвоизлив и шок. Следите по китките, врата и глезените били от въжета. Красавицата била измъчвана, а разрезите около устата й били направени още докато е била жива. А мъчителят й я ударил и с нещо тежко по главата. Всички разрези били чисти, което предполагало, че някой с хирургически умения стоял зад убийството.

Полицията извикала за разпит близо 100 души, които имали връзка, макар и кратка с Елизабет. 75 от тях били от книгата с адреси, която властите получили. Историите им до една си приличали – те така и не опознали Далия. Срещнали се за кратко на среща или кино, но всичко приключило преди да стане по-сериозно.

Странното е, че никои от тях признали, че са убили Черната Далия, но рано или късно се оказвало, че лъжат.  Полицаите се отчаяли.

Те разследвали 300 студенти по медицина, но нищо не се получило. Открили отпечатък на един от пликовете, но се оказало, че го няма в базата данни. Разследването било в задънена улица. И така останало и до днес.

За убийството имало трима главни заподозряни. Срещу никой от тях полицията не намерила солидни доказателства. Първият от тях е войник, който Елизабет среща на гарата, месец преди смъртта си. Името му е Робърт Манли. Той я откарва до Лос Анджелис, помага й да се настани в хотел "Балтимор", където е видяна за последно.  Ала той се връща в Сан Диего преди тялото й да бъде открито и успешно минава тест на детектора на лъжата. Но има нещо гнило в цялата исторя – по незнайно каква причина, няколко години по-късно Манли е приет в психиатрична клиника, защото чува гласове. Дават му така наречения "серум на истината", защото отново привлича полицейските погледи към себе си, но отново се оказва, че не лъже. Не той е убил Черната Далия.

Вторият мъж е Джоузеф Дюмайс, който се напил до припадък с Елизабет дни преди тялото й да бъде намерено. Когато полицията го пита, дали той я е убил, той признава. Доказателствата по-късно показват друго.  През цялото това време той бил във военната си база.

Последният главен заподозрян е може би истинският убиец на Черната Далия или поне така твърди собственият му син, който все още е жив. Уликите, които сочат към него са солидни. Името му е Джордж Ходел. Той бил изключително умен и… учил хирургия в Медицинския университет. Бил директор на клиника. Макар, че бил зает доктор, той обръщал прекалено много внимание на дамите. Имал 11 деца от пет различни жени, но нито една от тях не била негова съпруга.

Стийв Ходел, синът на Джордж открил множество доказателства. В един от албумите на баща му имало снимки на жена, която много приличала на Елизабет. Когато анализирал кадъра през 2014 г. се оказало, че чертите на жената от фотографията съвпадат на 90% с тези на жертвата. Стийв бил убеден, че почеркът от писмо, получено след плика с вещите на Черната Далия в писмо, което гласяло: "Поиграх си с вас, ще се предам", всъщност е на собствения му родител.

Всъщност, още в първите дни на убийството, полицията заподозряла Джордж Ходел в убийството на Елизабет и поставила подслушвателни устройства в дома му. Точно и ясно се чува как медикът казва: "Да, аз убих Черната Далия. Но не могат да го докажат сега. Няма с кого да говорят, дори и секретарката ми е вече мъртва".

Дали това е класически случай на некомпетентни власти или Джордж Ходел е платил на полицията, за да остане убийството неразкрито – никога няма да разберем, защото вече няма свидетели на деянието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9
28
1
 
5
 
! Отговори
Северна Америка преди 5 години
Ха, ха.... някои журналисти просто се чудят вече как да бъдат по оригинални и превеждат ей така едно към гьотере. Та газолин е името на бензина по бензиностанциите в Северна Америка. Така му викат или просто газ. ПозьравиGasoline, gas or petrol is a colorless petroleum-derived flammable liquid that is used primarily as a fuel in spark-ignited internal combustion engines.
27
1
 
1
 
! Отговори
Газолинът -това е преди 5 години
"лек" бензин.
26
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До 21 газолина.Моят кандидат за коментар на 2019.
25
1
 
14
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Газолинът, наричан още френски газ, е смес от леки въглеводороди. Служи за гориво за автомобили и самолети, както и за разтворител на гуми, мазнини и смоли. Има една песен на Рамщайн, "Benzin", в нея се споменава думата "газолин". Колкото драскачите са бягали от часовете по български, толкова някои хора са сърбали кафе, когато са имали химия. Че и такава дума нямало, ти да видиш...
24
8
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
47ма година ?!?! друг континент ?!?!? ... много важна и значителна новина
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да не е Алана Майлс от Блек велвет.
22
1
 
22
 
! Отговори
Пиян ли го е писал? преди 5 години
"Стийв бил убеден, че почеркът от писмо, получено след плика с вещите на Черната Далия в писмо, което гласяло:" - Разбрахте ли нещо от това изречение?
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах кога тая мадама от сервитьорка успя да стане актриса. *** научи се да пишеш най-после!
20
4
 
31
 
! Отговори
Газолина преди 5 години
***, прякора ти вече става *** Газолина, това си е за гордост! Дай-добрите любовници в Америка ги наричат Кам Газолин Куин, и казват, че правели страхотна френска.
19
2
 
3
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
До House M.D.Деди Йенки знаа
18
1
 
22
 
! Отговори
Додо до Мода преди 5 години
Ташунко, защо ми алтерира коментара за "газолина"? По-добре да го беше избрисал, аз пак ше си го постна. Така само го осакатяваш.
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което на мен ми прави впечатление е, че мнозина си признават, че те са извършители. Това ако стане в Бг директно ги осъждат и в джендема, а там това се случва само при условие, че съберат неоспорими доказателства. Правете си изводите къде сме ние, къде са те.
16
4
 
2
 
! Отговори
Хари преди 5 години
е оставете синчето да стане известно, кой го знае него - никой, дай да направи татето известен, може и къща музей да спретне, да изкара някой левец - може па да и той тарикат като нашите ;D
15
3
 
19
 
! Отговори
До 7 и 8 преди 5 години
Явно сте малки и г.л.упави и смешни Ами образовайте се малко,за ФРАКЦИИТЕ НА НЕФТА и названията им отделни държавиПетролният етер на англ.-газолин се използва предимно за разтворител. Уж чичко Гутъл ви е чител пък не сте го попитали.А баба и дядо може да попитате дали са ползвали примус и газолин в ония години.Не многознаствайте веднага дечурлига ,защото живота не е започнал преди 10 години
14
8
 
20
 
! Отговори
Агитпроп преди 5 години
Като няма убийства на жени в България, медиите пишат обзорни статии за стари случаи или за убийства от другия край на света. Сетете се защо!
13
5
 
3
 
! Отговори
истината е различна преди 5 години
много се притесняваме от факта че за Елизабътка Късата(Шорт) толкова дълго тескере е изписано. А ако неко клъцне по домакински една въз изтиквена кратуна кой колко ще пише?
12
10
 
9
 
! Отговори
кво стаа бре преди 5 години
Кво стаа с Fъ-16? В кой Щат ще ги произвеждат?И ако некой види другиго да срязва по перфектен начин тиква да незме да клевети че ади да не казваме кво.Елизабута сама се е източила, нклицала и пренесла от там където е извършила това до там дет са я намерили като онова.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са глупости. Преди 2-3 години някакъв изкуфял твърдеше, че той е Адолф Хитлер.
10
2
 
29
 
! Отговори
Стоян Спилбъров преди 5 години
Има вече филм-Черната Далия,в главната роля е Скарлет Йохансон.