Камала Харис – тя може да е първата жена президент на САЩ

Демократката от Сената на САЩ в надпреварата за Белия дом през 2020 г.
24 яну 2019 22:00, Елка Василева
75
Камала Харис – тя може да е първата жена президент на САЩ
Камала Харис. Снимка: архив, Reuters

Демократката Камала Харис от Калифорния, която е сенатор за първи мандат, започна вчера кампанията си за Белия дом през 2020 г., изтъквайки предишната си кариера като прокурор. Тя е изгряваща звезда в партията и отявлен критик на имиграционната политика на президента Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

54-годишната Харис, която е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия, влиза в надпреварата с потенциалното предимство да бъде кандидатът на демократите, който има най-големи прилики с все по-многообразната електорална база на партията, включваща избиратели, които са млади, жени и представители на малцинствата.

"Аз имам неповторимия опит на човек, който е бил лидер в местно правителство, щатско правителство и федерално правителство", каза тя по време на участие в предаването "Добро утро, Америка" по телевизия Ей Би Си.

Тя обяви кандидатурата си в Деня на Мартин Лутър Кинг младши в САЩ - празник в чест на убития лидер на движението за граждански права, като каза, че той е бил вдъхновяващ водач.

"Ние проявяваме най-доброто от себе си, когато се борим за постигането на тези идеали", каза тя по Ей Би Си. "Имаме недостатъци, не сме съвършени, но сме велика страна, когато мислим за принципите, върху които сме основани."

Бившият щатски прокурор на Калифорния стана популярна сред либералните активисти заради тежките разпити, на които подложи при изслушванията в Сената предложени от правителството на Тръмп кандидати за висши длъжности, включително номинирания за върховен съдия Брет Кавано и бившия правосъден министър Джеф Сешънс.

Нейната кампания ще се съсредоточи върху понижаване на цената на живота с данъчен кредит за средната класа, извършване на промени в областта на имиграцията и наказателното правосъдие и изграждане на здравеопазване, включващо здравно осигуряване за всички. Тя казва, че ще откаже да приеме пари от корпоративен комитет за политическо действие.

Кампанията на Харис ще бъде с централа в Балтимор и ще има втори офис в Оукланд, Калифорния. Нейният лозунг ще бъде "За народа" - намек за миналото й като прокурор, казаха сътрудници. До края на месеца тя ще свика в Окланд събиране, с което да постави началото на своята кампания.

Като един от най-ранните критици на имиграционната политика на президента Доналд Тръмп в Конгреса Харис силно настоява за сделка за защита от депортиране на тези имигранти, които са дошли незаконно в страната като деца - група, известна като "Мечтатели".

Харис е петият демократ, който се включва в очертаващата се многолюдна битка за определяне на кандидата, който да се изправи срещу Тръмп - вероятния кандидат на републиканците.

Тя и другите демократи ще трябва да намерят път в партийните дебати за това дали представител на върхушката, който може да привлече центристките избиратели, или ново лице, което може да активизира все по-многообразната и прогресивна електорална база на партията, предлага най-добрият шанс за победа над Тръмп през 2020 г.

Харис, която влезе в историята през 2016 г. като първата чернокожа жена, избрана в Сената на САЩ от Калифорния, подкрепя партийното многообразие преди кампанията за кандидатурата на демократите, в която се очаква избирателите от малцинствата и либералните активисти да имат извънредно силен глас.

Бивш прокурор

Тя се противопоставя на критиците на "политиката на идентичността", които според нея използват това понятие като израз, придаващ отрицателен смисъл, за да маргинализират въпросите на расата, пола и сексуалната ориентация.

"Той се използва, за да се опитат и да ни накарат да млъкнем", заяви Харис на конференция на либерални активисти миналото лято.

Бившият прокурор на Сан Франциско привлече вниманието, когато нейната градушка от въпроси, с която засипа Сешънс по време на изслушването в съдебната комисия на Сената през 2017 г., го накара да се оплаче.

"Това ме изчервя", каза Сешънс.

През септември тя беше сред неколцина демократи, които агресивно разпитваха Кавано какво мисли за абортите и за разследването на специалния прокурор за евентуална руска намеса в изборите през 2016 г. при изслушването за утвърждаването му като върховен съдия.

Тя внесе в Сената законопроект за предоставяне на пари в брой и данъчни кредити на семейства с по-ниски доходи като мярка за оказване на помощ в битката със застоя на заплатите и повишаването на жилищните разходи и решително се застъпва за реформи в наказателното правосъдие.

Харис предприе в началото на януари пътуване за популяризиране на мемоарна книга и направи поредица от медийни изяви, които й помогнаха да стане по-забележима, преди да обяви своята кандидатура.

Кампанията й може да бъде подпомогната от графика за партийния процес на номиниране щат по щат, който се предвижда да започне през февруари 2020 г.

Щатът Айова, с който започва процесът и откъдето тръгна кандидат-президентската кампания на Барак Обама през 2008 г., има силно ядро от либерални активисти, а после надпреварата бързо ще се придвижи към по-многообразни щати като Невада и Южна Каролина. Нейният роден щат Калифорния също така изтегли за по-рано своите първични избори, за да увеличи влиянието й.

Политическите врагове обаче обстойно ще проучат миналото й в Калифорния, където тя е следена под лупа заради отказа й като главен прокурор да започне наказателно преследване срещу банката "Уан Уест", ръководена някога от финансовия министър Стивън Мнучин, за предполагаеми нарушения в налагането на възбрани.

Харис, която гласува срещу утвърждаването на Мнучин за министър на финансите, казва, че при отказа да започне наказателно преследване се е "придържала към фактите".

Тя също така е критикувана заради заявлението й, че не е знаела за твърдения за сексуален тормоз, отправени срещу един от висшите й сътрудници, който се оттегли през декември, след като калифорнийски вестник го попита за съдебно дело за тормоз през 2016 г. Хавиер Бисера, заменил Харис като главен прокурор, постигнал споразумение за уреждане на съдебния иск през май 2017 г. за 400 000 долара. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
8
 
! Отговори
Диагноза преди 5 години
Явно в САЩ хората се надпреварват с българите - там сложиха *** за президент,сега, ако направят емигрант президент,ще постигнат края на държавицата си. В България ,ако пак върнем комунистите на власт, все едно сме ликвидирали държавицата си!
59
0
 
8
 
! Отговори
А преди 5 години
Може и да не може !
58
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Америка през 21-ви век-огромна ******ска махала,управлявана от евреи.То евреите си разбират от работата,ама материалът става съвсем зле....
57
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
може,ама няма да е,а дано ама надали
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
52 - би ли ми посочил една партия в България която не е комунистическа?няма такава. СДС бяха създадени от хора на БКП. Кои бяха Румен Воденичаров, Стоян Ганев Желю Марксиста а и Иван Костов? И нима "Зелените" Александър каракачанов иПетър Слабаков не бяха пребоядисани червени. Томов и Камов какви социалдемократи бяха? Ами Първанов - нима бе ученик на Лилов. откъде да дойде тази опозиция?
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли и аз да опитам?
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Верно ли тая ще бъде а? Така ви го пуснаха отгоре да "информирате" а?"-------И аз си помислих нещо подобно.Според:ballotpedia.org/Presidential_candidates,_2020Към 21.01.2019 има записали се 478 кандидата от които:145 демократи66 републиканци18 либерали11 зелениКой реши да ни информира за нея без да спомене за останалите 477?
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо в САЩ се вманиачиха на темата жена да стане президент - Килъри, ОПра, Андженин Джолиа, оная мексиканската Кортес и сега - тази. Почти им пожелавам да изберат някоя от тях, да видят в какви г-на ще затънат. повечето от тях нямат опит, но са супер амбициозни, на републиканския фронт не е по-добре мъчат се да пробутат Ники Хейли.
52
0
 
19
 
! Отговори
Има излъчване преди 5 години
на амбициозна и посредствена!И не много умна!Няма да я бъде!
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДодоАбсолютно!
50
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хора, които вече 30г. гласуват за комунисти- БСП, ГЕРБ, Патриоти...мненията ви и анализите ви относно политиката в САЩ са меко казано, СМЕШНИ.Разбирате от всичко...световна политика, Путин, Тръмп, кой управлявал САЩ, световни конспирации, но като дойдат избори, си избирате същоте мутри и крадливи комунисти.Като добавим и расистките коментари спрямо някои кандидати, балканската-ганьовска мисъл, вече лети в космоса.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер!
48
1
 
13
 
! Отговори
Уууууу преди 5 години
Таз не я ща. Буш беше бкл. Дик Чейни беше бкл. Бил беше бкл. Ебма беше бкл. Килъри беше кандидат за президент -> бкл. Таз Камила Харис -> бкл. Само Тръмп върши нещо за Америка. Но той няма нищо общо с ЕС и политиката там. Може би Путин може да има нещо общо с Европейския парламент и той е бкл. А най големия бкл е Бойко и ГЕРБ и Цецо пъпеша и БСП и ДПС и атака и обединени патриоти почти цялата политика в бг е бкл. Да не говорим за новото младо звено които ще наследят местата им още по големи бкл.
47
2
 
13
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Който и да стане президент нищо няма да се промени. След Кенеди властта е в ръцете на Пентагонът и службите за сигурност, останалото е театър за робите.
46
3
 
24
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Нито дума за външната политика и военните интервенции по цял свят.Чисти копие на Хилъри, двуличен демократ който ще гради политика около малцинствата и ЛГБТ тълпата, а през сената войните ще си се водят. Там хората са толкова промити с емиграция и права на жени и гейове, докато държавата им нарушава всички човешки права възможни по цял свят.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MAGA 2020 !!!
44
1
 
11
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
Youre fired!
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още от сега е бита карта изобщо няма да чуем за нея след две години
42
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хилъри няма как да се кандидатира отново. Тя имаше припадъци по време на предната избирателна кампания, а сега не е станала по - здрава или по - млада. А срещу феминистка от демократите ще гласува всеки, дори и жените, чиито синове и дъщери са си патили от феминизма. А те са много в северна америка. трябва някаква много сериозна манипулация за да може демократ да спечели там пак.
41
3
 
38
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Камала Харис тя може да е първата жена президент на САЩ================Не може.