Венецуела къса дипломатически отношения със САЩ

Причината - Тръмп призна опозиционера Гуайдо за временен президент
Обновена: 24 яну 2019 08:09 | 24 яну 2019 08:00, Петя Славова
59
Венецуела къса дипломатически отношения със САЩ
Снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава, предаде Франс прес.

"Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство", заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела.

Още по темата

В реч пред хиляди привърженици от балкон на президентския дворец в Каракас Мадуро обвини САЩ и опозицията, че се опитват "да извършат държавен преврат и да докарат на власт марионетно правителство".

По-рано днес председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела пред десетки хиляди свои поддръжници, които протестираха в Каракас срещу втория мандат на Мадуро, който е оспорван от опозицията и не е признат от САЩ, ЕС и голяма част от международната общност, предаде БТА.

Николас Мадуро поиска от държавните институции "да затегнат редиците в подкрепа на демокрацията" и отново призова армията, смятана за негов основен поддръжник, да му гарантира лоялността си.

"Призовавам армията, военните на нашата родина, националните въоръжени сили, към най-голяма вярност, единство и дисциплина. Ще спечелим и тази битка. Лоялни винаги, предатели никога!", заяви Мадуро.

Хуан Гуайдо пък заяви в Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света и изрази решимост да възстанови конституционния ред в страната, отбелязва ТАСС.
В писмо до посолствата на всички държави, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги призова да запазят дипломатическото си присъствие в страната.

До момента подкрепа на Гуайдо като временен президент на Венецуела освен САЩ са изразили Канада, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Парагвай, Перу, Коста Рика и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Мексико и Боливия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи и тук ще има химическо,или ядрено оръжие,което следва да се открие със военни действия.