Бивш съветник на Тръмп арестуван по "руското дело"

Повдигнати са 7 обвинения на Роджър Стоун, чака го съд
25 яну 2019 21:10, Елка Василева
14
Бивш съветник на Тръмп арестуван по "руското дело"
Роджър Стоун. Снимка: архив, Reuters

Роджър Стоун, дългогодишен помощник и съветник на американския президент Доналд Тръмп, бе арестуван и му бяха предявени седем обвинения от съдебен състав. Това разкри днес службата на специалния прокурор Робърт Мълър, предаде Ройтерс.

Стоун, който бе арестуван днес във Флорида, вчера беше обвинен във възпрепятстване на официално съдебно производство, повдигнати са му пет обвинения за неверни твърдения и едно обвинение в оказване на натиск върху свидетел.

В обвинителния документ се разкрива в детайли за разговорите, които Стоун е водил по въпроса с откраднатите имейли от Демократическата партия и публикувани в сайта "Уикилийкс" в седмиците преди републиканецът Тръмп да победи демократката Хилари Клинтън на президентските избори. Службата на Мълър казва, че тези имейли, принадлежащи на председателя на предизборния щаб на Клинтън, Джон Подеста, са били хакнати от служители на руското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

В документа се посочва още, че щабът на Тръмп е изпратил високопоставен свой представител да разговаря със Стоун, след като "Уикилийкс" публикува на 22 юли 2016 г. хакнатите имейли от Националния комитет на Демократическата партия и други организации. Представителят, който не е назован поименно в съдебните документи, е попитал Стоун дали се очаква изтичане на още данни и с каква друга информация разполага "Уикилийкс", с която може да се навреди на кампанията на Клинтън.

В самия текст не се споменава поименно "Уикилийкс", а се говори за "Организация 1", която отговаря на профила на сайта, специализиран в публикуването на секретна и класифицирана информация, предоставена му от анонимни източници, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Стоун ще се яви пред съд по-късно днес. Повдигането на обвинение бе очаквано. Стоун от месеци казва, че е готов да бъде обвинен, въпреки че отрече да е вършил нещо нередно. Съдебно жури от месеци изслушва свидетели, свързани със Стоун. А комисията по разузнаването към Камарата на представителите реши с гласуване да предаде на Мълър стенограма от дадените от Стоун показания пред нея с цел евентуално повдигане на обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: арестСАЩРоджър Стоун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради финансови проблеми, причинени от спирането на работата на правителството, стана трудно да се води борба с терористи и чужди разузнавателни служби. С други думи, Съединените щати вече не могат лесно да шпионират други страни, да ги насъскват и да елиминират тези, които са недоволни от техния режим. Това е основната опасност, защото с такива проблеми Съединените щати много скоро могат да престанат да бъдат "световен жандарм".
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен шътдаун без обяди : администрацията на Тръмп работи месец безплатно .
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ са фашистка държава и трябва да се работи по въпросите -- защо техни слугиса окупирали висши държавни постовев нашата държава ? и как гласуват българскитепредставители в международните организации ?Кого подкрепят ? -- една фашистка държава .Те не работят за България , а за една фашисткадържава .
5
3
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
ФАЩ въобще не е фашистка държава !Арестуване на неудобни по обвининие че са чужди шпиони ,колко оригинално .....това е и финалния етап на всяка империя опит за пренасочване на вниманието към някой външен враг ,класика още от римско време!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обвинен, е че е разкрил имейлите с престъпленията на Кълъри и демократитите.
3
6
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 5 години
Дали в САЩ си дават сметка,че с тези циркове авторитетът им на световна суперсила драстично намалява?Че то ако Русия има приписваните и възможности да влияе на американската политика,то къде отива тогава американското всемогъщество?Тоя път дедо Сорос май го прекали-в желанието си да отмъсти за отнетата му власт,нанесе непоправими щети на държавата,за която смяташе,че му принадлежи.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лов на вещици и само снн са знаели, че ФБР ще го арестува все едно е Ел Чапо и само те са имали камера там.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвокатът, съветникът, всички са виновни около невинния. И там е така.