Кремацията остава в миналото. Превръщаме труповете в почва?

Иновативен метод предлага от останките ни да се ражда нов живот
1 фев 2019 21:31, Нели Христова
47
Кремацията остава в миналото. Превръщаме труповете в почва?
Снимка: RECOMPOSE

Както всичко в съвременното общество, така и начина по който тъгуваме се променя и адаптира. Начина по който се справяме с тема като смъртта също еволюира. Така например, някои болни вече избират да си отидат спокойно у дома, отколкото в болница. Все повече хора предпочитат да кремират близките си, пред това да ги погребат в студената земя. И все повече предпочитат да страдат в социалните медии, отколкото в църквата.

А сега, в щата Вашингтон са готови да легализират нов вид погребение – естествено.

Представете си – вътрешна градина, стените й имат структура на медена пита. А във всяка клетка... се разлага човешко тяло. Когато процеса приключи, близките отнасят със себе си гърне с почва, а не с пепел.

Това е един иновативен и по екологичен начин да си отидеш от този свят. Но какво всъщност представлява?

Професор Уесткот от университета в Тексас отделя години да изследва разлагането на човешките тела в различни условия. Според данните, ако имаме добра бактериална активност, на един труп му отнема близо месец да се разложи напълно и да стане едно с природата. Ако климата е по-сух, може да се мумифицира с години, а ако е по-влажен, от тялото може да останат само кости за около седмица. Но не това рядко е съдбата на един труп в съвременното общество.

За сметка на това те биват изгаряни, отделяйки тонове въглероден двуокис или пък погребвани, поглъщайки дърво, земя и други ресурси със себе си.

Но множество активисти вече се опълчват на това. "Природата много добре знае как да превръща телата ни в почва“, казва Нина Шоен, на 38 години, живееща в Сиатъл. Тя, както и голяма част от обкръжението й, търсят „по-зелени начини“ да бъдеш погребан.

"За мен е много важно, когато умра, тялото да даде на Земята, която ме е отгледала нов живот“, допълва тя. Това е и идеята на превръщането на умрелите в почва, вместо в пепел.

Във Вашингтон Катрина Спейд създава фирмата Recompose, която ако получи лиценз, ще има право да превръща труповете в почва, която близките им ще могат да използват както искат – да посадят дърво, цвете или каквото и да било растение.

"Това е ускорителен процес на естественото разлагане“, казва Нора Менкин, директор на фондацията People's Memorial.

Услугата, която Recompose предлага е да превърне тялото на умрелия в почва за 30 дни, като използва методи, които са социално приемливи. Трупът се поставя в смес от дървени стърготини и подобни разлагащи се материали, които позволяват на обичащите топлината термофилни микроби да започнат работа. Също така, останките се нагряват на 55 градуса, за да се убият всички зарази и почвата да стане безопасна за употреба.

"Имаме толкова енергия и потенциал, които са или заровени в ковчег, или изгорени, а всъщност могат да бъдат използвани за да се продължи живота“, допълва Менкин.

Подобни естествени и екологични погребения вече се практикуват на много места по света, но методите им са различни. Някои включват тялото да бъде поставено в биоразградим ковчег, други – просто да бъде покрито с парче плат.

Проблемът, който стои пред новия метод е факта, че погребването на човешки останки на държавна земя се смята за престъпление. Ако все пак някой има желание  близките му да почиват в държавна земя – трябва да търси разрешение от от властите.

Ала промяната на мисленето на хората, навежда собствениците на Recompose на мисълта, че правителството ще е склонно да легализира новия метод. Пред Pacific Standard, Катрина Спейд казва, че най-голямата й мечта е да превърне градските изоставени складове в огромни градини, където всеки може да види пътя на близките си от човек в почва и от почва в красиво растение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно!*** стават само за ТОР!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Soylent Green" (1973)Отдавна са го измислили естественото.
31
0
 
3
 
! Отговори
Ай сик преди 5 години
Точно тема като за празника на Конвенцията!
30
0
 
13
 
! Отговори
Milen преди 5 години
Земята те ражда, храни и прибира.Останалото е джендърство.Стига мода с биологичния край и мъката по починалия.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как нищо добро не дойде от Америка.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учените в миналото винаги са изпробвали своите изоблретения върху себе си.ТАКА ЧЕ ПРЕДЛАГАМ ТЕЗИ ИНОВАТОРИ ВЕДНАГА ДА ИЗПРОБВАТ МЕТОДА ВЪРХУ СЕБЕ СИ.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
където всеки може да види пътя на близките си от човек в почва и от почва в красиво растение.................да,бе, просто всеки мечтае да седне пред монитор,или направо пред трупа на близкия си, и да го гледа как се разлага ! учените откачиха !
26
1
 
20
 
! Отговори
Жо преди 5 години
МАТЕРИАЛИСТИТЕ счита, че човекът няма ДУША, въпреки че употребяват израза "одушевен предмет и неодушевен предмет".ВЯРВАЩИТЕ считат, че човекът има ДУША и тя напуска тялото след смъртта. Затова телата на мъртъвците се наричат "тленни ОСТАНКИ". Те са "остатъка" от човека, ДУШАТА му вече е другаде.Когато си спомняме и мислим за някой починал, ние извършваме нематериално действие- свързваме се в спомените си с душата му , а не с тленните му останки.Кое е първичното- материята или съзнанието?
25
15
 
3
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Ако това се приеме поповете ще станат безработни,много ще мирише при разлагането.
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гринене ли? Че това си е живо похабяване на маТряла бе. Икономически е много по изгодно да ги направят на колбаси или просто да нахранят прасетата с тях.
23
4
 
39
 
! Отговори
Додо преди 5 години
В Новия Световен Ред на Сатанински ценности и луциферианизъм, дори и мъртвите нямат покой! Точно, както е описано в Библията! Анатема, анатема, анатема!
22
3
 
18
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
"Kакто всичко в съвременното общество, така и начина по който тъгуваме се променя и адаптира"------------------------------------------------------------------------------Toва, като да е взето от Комунистическия Манифест!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после духовете да излизат от почвата, а не, благодаря.
20
4
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Църквата и религията са много лоши. Трябва много да се пазите от тях.За това слушайте какво пишат медиите. Те казват истината, за разлика от църквата и религията. ;-)
19
1
 
24
 
! Отговори
бай-Митко преди 5 години
Мафията пък ги слагала като арматура в бетона...кво ще кажете ...природата си знае работата,а?! Аре стига с тия тъпотии.
18
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в котчината не е приложимо защото цял свят знае, че от това племе бълхарското и гюббре за горска ливада не става.
17
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от Мумията в Кремъл кога ще правят тор ?
16
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16АКО НЯМА РЕЛИГИЯ ИДВАТ КОМУНИСТИТЕ КОИТО УЧАТ НА УБИЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ ЗА ДА ИМ ВЗЕМЕШ ИМОТА!
15
13
 
29
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Ако няма религия, идват джендърите, които искат да учат децата на нестереотипните джендърни роли, и да се налагат над нормалните хора.
14
16
 
3
 
! Отговори
Бог е мъртъв! преди 5 години
Прераждане в какво?Възкръсване къде?Торене за кого?За пари ли е?