Тръмп се похвали: Заслужавам да получа Нобелова награда за мир!

Дори твърди, че Шиндзо Абе го е номинирал
Обновена: 16 фев 2019 14:57 | 16 фев 2019 14:00, Елка Василева
45
Тръмп се похвали: Заслужавам да получа Нобелова награда за мир!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че заслужава да получи Нобеловата награда за мир заради работата си за Северна Корея и за Сирия и се оплака, че вероятно никога няма да бъде удостоен с тази чест, предаде Ройтерс.

Президентът припомни, че предшественикът му, демократът Барак Обама е получил Нобеловата награда за мир през 2009 г., броени месеци след като дойде на власт.

"Те дадоха наградата на Обама. Но той дори не знаеше за какво я получава. Той беше тук само от около 15 секунди и получи Нобеловата награда за мир и тогава той каза: "О, какво направих, за да я получа?", заяви Тръмп в края на пресконференция в Розовата градина на Белия дом. "Аз вероятно никога няма да я получа", допълни той, визирайки престижното отличие.

Още по темата

Тръмп каза, че е спасил живота на 3 милиона души, живеещи в контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб, след като е предупредил Русия, Иран и сирийското правителство да не предприемат планирана офанзива там. "Никой не говори за това", оплака се Тръмп. Атаките срещу Идлиб продължиха, въпреки че Тръмп каза, че ударите се нанасят "с хирургическа точност".

Президентът заяви, че японският премиер Шиндзо Абе го е номинирал за Нобелова награда за мир от името на Япония заради това, че е започнал разговори с Пхенян и е намалил напрежението със Северна Корея. Абе дал на Тръмп копие от писмо от пет страници, с което го е номинирал. Това разказа американският президент, определяйки копието от писмото като "много красиво".

"И знаете ли защо го е направил? Защото имаше кораби с ракети и ракети, прелитащи над Япония. А сега изведнъж японците се чувстват много добре. Те се чувстват в безопасност. Аз направих това", изтъкна Тръмп и допълни, че администрацията на Обама не е могла да постигне това.

Белият дом отказа коментари по изявлението на Тръмп за това, че Абе го е номинирал за Нобеловата награда за мир. Говорител на японското посолство в САЩ каза, че няма информация за подобно писмо.

Миналия април южнокорейският президент Мун Дже Ин каза, че Тръмп заслужава Нобела за мир заради неговите усилия за договаряне на края на севернокорейската програма за ядрени оръжия.

Тръмп ще има втора среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 27 и 28 февруари. Този път тя ще е в Ханой, след като през юни миналата година двамата се срещнаха в Сингапур.

Вчера Тръмп се похвали, че е установил добра връзка с Ким. "Много го харесвам и той много ме харесва", каза Тръмп по адрес на Ким. После припомни, че в началото диалогът между тях е бил много труден.

Нобеловата награда за мир се присъжда ежегодно от Норвежкия нобелов комитет. Тази година са номинирани 304 души и организации, припомня ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтите на ТръпДа участва във филм ( done )Да си има собсвено предаване - стажантър май се казваше ( done )Да е президент ( done )Аре дайте му я тая нобелова награда сбъднете му мечтите!
29
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Тоя вече съвсем ще изкукурига. Още малко ще иска да му се кланят като на бог.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Моето копче е по-голямо от неговото". Как да не връчиш всички Нобелови награди на такъв титан на мисълта с IQ-150...опаа без единицата отпред!
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не забравяйте все пак,че Нобел е изобретателя на динамита,та.... не се учудвам!
26
4
 
8
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Този наистина не е наред с главата. Що за цинизъм е това? След десетки хиляди убити по света, след намеса във вътрешните работи на суверенни държави, да искаш Нобелова награда за мир, е просто нямам думи.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И техния президент за нищо не става.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които управляват президента на САЩ и му нареждат какво да прови, никой не ги е виждал и на снимка дори. Много различни президенти, един и същи профил на действие.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много го харесвам и той много ме харесва", каза Тръмп по адрес на Ким.Ами да се вземат тогава! Сякаш са родени един за друг. И може да положат началото на нов, 4-ти пол...
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нобел да му даде награда за мир тогава.
21
5
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТИ ЛИ БЕ" ПИЛИ " !!! ТИ ЛИ ,КОЙТО "ГЕПВАШ" ПАРИТЕ НА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА , В КОЯТО СИ ПРЕДИЗВИКАЛ УМИШЛЕНО КРИЗА И ПРЕЧУКВАШ НАРОДА ТАМ -ЧРЕЗ БАНКЕРСКИТЕ СИ ГА.ДОВЕ !!! НОБЕЛ Е ЕВРЕИН ,А ИНАЧЕ ЩЯХ ДА СИ Г О НАРИЧАМ "НОБЕЛ" !!!!!!!!!
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има Нобел за клоунада негов е
19
7
 
14
 
! Отговори
Сладур преди 5 години
За Сирия да благодари на Русия и Владимир.За Северна Корея да благодари на Китай, и отново на Русия.Да каже нещо за Венецуела?Само питам?
18
6
 
24
 
! Отговори
ined преди 5 години
Ми тъй де, нобеловите награди за мир са такъв фарс, че щом са дали на Обонго що да не дадът и на Тръмп?
17
10
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Тръмп е най...добрите президенти на Щатите след Рейгън.Може да се...говори с него и е диалогичен.Разбира и от...майтап,щом прие за 5 минути и наш Боко,а Цв.Цв.ходи редовно на...молитвена закуска.Значи го...забавляват.
16
3
 
19
 
! Отговори
Американофоб преди 5 години
Е, няма по-голям клоун в световната история. Бил направил това, бил направил онова, а междувременно дълга на САЩ се е увеличил с един ТРИЛИОН за 11 месец. Благодарение на свръх ниските данъци, растящите дефицити (търговския дефицит с Китай продължава да расте и никакви мита няма да променят това), стотиците военни бази в странство, военния бюджет и пробитото им здравеопазване (ако можем да говорим за такова - нямаш ли достатъчно пари умираш на улицата).
15
13
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗА СЕВЕРНА КОРЕЯ ДА ЗАСЛУЖАВА!ЗА СИРИЯ ТОЙ НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ! БКП РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЕСНЕЕ В СИРИЯ!
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ментално болен човек е приятел на Путин. Това обяснява всичко. Когато го избраха, в Кремъл го отпразнуваха с шампанско.
13
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Ако не друго, Тръмпича поне е скромен. :) :) :)
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Да, не е като последните 5 парчета, да праща нон стоп войски на всяко кътче на планетата, да си аутсорсне цялато икономика и да казва, на хората, които не живеят по крайбрежията, че са просотвати сeляни ...
11
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Калкулаторке, 1. На кой връх в Ханой ще се срещат?2. Откога Нобеловите награди се връчват от норвежки комитет?