Тръмп нареди: Джихадистката Хода Мутана да не се пуска в САЩ!

Според адвоката й тя е американски гражданин и има паспорт
Обновена: 21 фев 2019 08:56 | 21 фев 2019 08:56, Елка Василева
20
Тръмп нареди: Джихадистката Хода Мутана да не се пуска в САЩ!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил да не се разрешава завръщането в САЩ на джихадистката Хода Мутана, която е задържана в Сирия и желае да се върне в страната, където живее семейството й, предаде Франс прес.

"Наредих на държавния секретар Майк Помпео и той е напълно съгласен да не се разрешава завръщането на Хода Мутана в страната", написа Тръмп в Тwitter.

Още по темата

По-рано вчера Помпео заяви, че Мутана не е американска гражданка и няма да бъде допусната в САЩ. "Тя няма правни основания, няма валиден американски паспорт, нито право да получи паспорт или виза, за да пътува до САЩ", посочи държавният секретар в изявление, цитирано от Ройтерс.

Адвокатът на семейството на Мутана, Хасан Шлиби, разпространи копие от свидетелството й за раждане, което показва, че тя е родена в Ню Джърси през 1994 година.

"Смятам, че е много опасно, когато това правителство се опитва да лиши американски граждани, хора които са граждани от десетилетия, от тяхното гражданство", заяви адвокатът. По думите му неговата клиентка е гражданин на САЩ и има валиден паспорт.

Хода Мутана заминала през 2014 г. в Сирия, за да се омъжи за джихадист от "Ислямска държава", припомня ТАСС, цитирана от БТА. По-късно той бил убит при контратерористична операция в Сирия, а жената била задържана от кюрдските бойци и сега се намира в бежански лагер в Североизточна Сирия с 18-месечния си син.

На 16 февруари Тръмп призова европейските страни да си приберат и изправят пред съда над 800 техни граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и по-късно пленени в Сирия от силите на САЩ, техните партньори и съюзници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"По някаква случайност баш терористите са все американски и европейски граждани няколко ислямисти-наемници и нито един руснак."А по друга случайност над 60% от джихадистите са руски граждани и най-разпространеният език между тях е руския.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мен"Май американците са си избрали президент с топки тоя път?"Големи топки няма що. На умряло куче нож вади. Господин Тръмп кога ще построи оградата с пари от Мексико? И там голям го вадеше ама сега обикаля около Конгреса с молби да не го съдят за извънредното положение обявено от него не поради извънредна ситуация или бедствие а защото е безсилен да си изпълни обещанието, че ще накара Мексико да заплати за стената.
12
8
 
10
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Май американците са си избрали президент с топки тоя път?
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По някаква случайност баш терористите са все американски и европейски граждани няколко ислямисти-наемници и нито един руснак.
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ развъждат жихадисти и терористи и ги пращат по света да воюват, после другите да ги приемат и да ги съдят ?! Make краваристан терорист again!
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааа, вчера британците направо за 1 ден отнеха поданството на една такава джихадистка и казаха на адвоката й, че ако иска, можела да кандидатства за бангладешко гражданство, ако не - да си стои в лагера, както е стояла 4 години :)
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая да си стой където е Живота и в Америка ще е 100 пъти по лош ,просто защото ше изгние в някой затвор по лош и от ГуантанамоТоя дето направи атентата в Бостън,Царнаев Държат го в максимум -секюрити затвор в Колародо в solitary confinement,демек в изолация.Седи цял ден сам в една килия и очаква смъртна присъда ..Тоест тя е стреляла по американските войници и сега те трябва да я вземат обратно в държавата си и да се правят че нищо не е станало
7
4
 
30
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Значи ние да си ги прибираме,а тяхната не я иска.А къде остана-нашият *** син си е наш.Всички джихади да ги съдят,където са убивали.Доброволните им женички-също.
6
2
 
32
 
! Отговори
pbojrbj преди 5 години
А, защо този натиска Европа да прибира терористите, а когато става въпрос за тях самите не искат да си ги прибират? Ето ти го двойния стандарт.
5
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест ,отидоха да се бият срещу Запада да създавах халифат и сега очакват същия тоя запад да ги прибере защото не стана както плануваха
4
6
 
25
 
! Отговори
ДЖИХАДИСТИТЕ преди 5 години
са си американски м.екерета. Не може така. Щом сте ги създали е редно да се грижите за децата си. Вземете си ги в бащиния дом
3
6
 
40
 
! Отговори
hmn преди 5 години
Отнемането на гражданство не е правилната мярка. Тя си е американка. Приберете си я обратно в Америка, осъдете я за държавна измяна и я увисете на бесилото. Това ще накара и други завръщащи се да се замислят.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въй, Тръмп наредил, - тоя по-голям патрон от баце ли се прави.
1
4
 
49
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Отнемането на гражданство може да стане мощен инструмент за борба с тероризма,ако бъде редовно практикувано.И не трябва да се ограничава само с пряко замесените,а и с помагачите им.Повечето са имигранти първо и второ поколение,така че няма да е голям морален проблем.