САЩ: Спираме информация към държави, които ползват Huawei

Вашингтон ще насърчава съюзниците си да прекъснат връзки с компанията
22 фев 2019 07:40, Анисия Иванова
100
САЩ: Спираме информация към държави, които ползват Huawei
Снимка: БТА

САЩ няма да могат да обменят информация или да си сътрудничат пълноценно с държави, които използват технология на китайския гигант Хуавей в техните информационни системи от ключово значение, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от ДПА.

"Ако дадена държава възприеме това и го въведе в някои от ключовите си информационни системи, няма да може да обменяме информация с нея, няма да можем да работим заедно с нея", каза Помпейо по телевизионния канал "Фокс бизнес".

"В някои случаи има риск да не можем да разполагаме американски ресурси, американско посолство или американски военен преден пост", добави Помпейо, като каза, че споделя със съюзниците подробностите за този "реален риск".

В много по-меко изявление от това на Помпейо, президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали в Туитър ценните характеристики на 5G мобилната технология и насърчи американски фирми да се включат, като същевременно изтъкна, че не желае да блокира китайските съперници.

"Желанието ми е САЩ да спечелят чрез съревнование, а не като блокират по-напреднали в момента технологии. Ние винаги трябва да сме лидерите във всичко, което правим, особено като става дума за вълнуващия свят на технологията!", подчерта Тръмп, пише БТА.

САЩ в момента обмислят забрана на Хуавей, като насърчават съюзниците си да скъсат собствените си връзки с тази компания, изтъквайки близостта й с китайското правителство.

Изявленията на Тръмп и Помпейо бяха направени в разгара на напрегнати търговски преговори във Вашингтон между представители на САЩ и Китай. САЩ настояват също за екстрадицията на главния финансов директор на Хуавей Мън Ванчжоу, която е арестувана в Канада.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А фейсбук кога ще го закриете, че събира информация за милиарди хора за целите на американското разузнаване ?
40
2
 
35
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Краят на всички империи е белязан с бясно търсене и отклоняване на внимнанието със външни врагове и измислени заплахи,историята може и да не се повтаря ,но определено се римува:) !
39
3
 
47
 
! Отговори
пророк преди 5 години
Началото на края на САЩ
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У селу ш ревнеме ча нема да припаме с америка
37
0
 
29
 
! Отговори
1234 преди 5 години
И коя е тази информация?!?!? Сиреч спираме да ви казваме какво е научило цру за вас, опаа то май няма да стане технически така или иначе ако не ползвате наше вместо китайско оборудване.... Ние пък казваме спрете да биете не грите иначе ви гоним базите
36
1
 
34
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Свобода ,а краварите ? Китай и Индия са половината човечество.
35
0
 
47
 
! Отговори
CYBER 001 преди 5 години
Проблемът на американците е, че изостанаха с 5G технологията и продажбите на Епъл се сринаха! И сега Хуавей им крив та забраняват и на света да го ползва! Чиста проба протекционизъм! Къде останаха приказките за свободното движение на хора, стоки и идеи?
34
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малииии тия краваре утре ще ми забранят кои *** да си облека
33
0
 
45
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
"Когато не можеш да се конкурираш с някой ,просто го обяви за враг и му забрани продуктите "стара нагло-саксонска мъдрост!
32
0
 
51
 
! Отговори
Доволен преди 5 години
Истината е, че Huawei последните години така дръпнаха технологично, че изместиха досегашните гиганти в много сектори. А от това боли много.Мобилни телефони, комуникация, соларни панели, инвертори, мрежи. Краварските фирми са на умирачка. Там е заровено кучето.
31
0
 
42
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
дамного демократично поведени от САЩ...понеже някой е по-добър от теб го ограничаваш и задължаваш подчинените си страни и те да забранят даден производител тези които подслушват целия свят рева като бити пеераси че може би и някой друг да подслушва... що за наглост и лицемери е това...
30
2
 
39
 
! Отговори
Бе преди 5 години
Значи да не са китайцитее..А хамериканците да шпионират
29
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Бъркаш че нямат електроника, и то много.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки си дърпа чергата към него, така е с всички, всички слухтят всеки.
27
10
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимен"Даже руснаците избягват да слагат китайска елетроника в оръжейните си системи.."И каква слагат,щом като на практика нямат елементна база?Иначе за оръжията е вярно-всичко(в управлението им) трябва да е собствено производство,ако искаш да си независим.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че който ти изпълнява телекомуникациите ще знае за тебе много. Защо това са китайците е друг въпрос.
25
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това го казват кравари, дето се наложи да подсмърчат, че са подслушвали телефона на Меркел! Дето създадоха "Конвой", с която подслушваха европейски, австралийски и канадски фирми! Дето тяхната Локхийд е синоним за корпоративна корупционна афера!
24
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже руснаците избягват да слагат китайска електроника в оръжейните системи с цел сигурност и изтичане на информация към Китай, мислете с горните глави.
23
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи сащ изхабиха много милиарди за да качат шпионски спътници, а китайците се настаниха директно в комуникационните канали, па даже накараха светът и да им плаща. Кой сега е по-хитър :)
22
3
 
19
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До бай хНагризаната ябълка я направи Стив Джобс,след като се махна първия път,тя просто вегетираше.Когато се върна-нещата пак тръгнаха.След смъртта му обаче историята се повтаря.Впрочем,навремето(1984-85г) в Софийския университет(математика и физика) имаха компютри Епъл и компетентните твърдяха,че са класи над IBM.Китайците обаче работят по друг начин-там зависимостта от един индивид е сведена до минимум!Явно работи,ама имат индивиди в изобилие....