Легализирането на канабиса в САЩ идва, кои ще са големите печеливши?

Засега пазарът е фрагментиран, което дава възможност на канадските компании
23 фев 2019 18:53, Екип на Investor.bg
47
Легализирането на канабиса в САЩ идва, кои ще са големите печеливши?
Снимка: Reuters

Федералната забрана за употреба на марихуана в САЩ скоро може да остане в миналото. Но на настоящия фрагментиран пазар е трудно да се посочи кой ще е най-големият печеливш от това, посочват от банка Piper Jaffray в свой анализ.

"Смятаме, че могат да се появят успешни марки в САЩ, по всяка вероятност изградени на базата на продуктовата диференциация, но в началните етапи на една нова индустрия е трудно да се определят печелившите в дългосрочен план", посочва анализаторът Майкъл Лавери, цитиран от Bloomberg.

Според него пълното узаконяване на марихуаната и продуктите с тетрахидроканабинол (основното психоактивно вещество в канабиса – бел. ред.) в САЩ ще настъпи в следващите две до пет години. И макар някои компании като MedMen Enterprises Inc., Lowell Herb Co. и Pax Labs Inc. да изглежда, че набират инерция, то пазарът все още е много фрагментиран. Това предоставя възможност на канадски оператори като Canopy Growth Corp. и Tilray Inc. да се възползват, ако законът го позволи.

Не че американските компании не се стараят. MedMen се опитва да увеличи вътрешните си продажби, за да повиши и маржа си. От своя страна Lowell в момента е лидерът по продажба на предварително свити цигари с марихуана в Калифорния с 35-процентен пазарен дял. Pax пък произвежда само оборудване, като по този начин избягва рисковете, свързани с отглеждането на самото растение.

А самият американски пазар предоставя наистина уникални възможности, тъй като търговците на дребно събират значителен обем потребителски данни, тъй като трябва да сканират личните карти на всеки човек, който влиза в техните магазини, като се води отчет и за всяка направена покупка.

Поглед към това как може да се развие пазарът на марихуана може да ни даде пазарът на електронни цигари, смята Лавери. През 2013 г. основните петима играчи в сектора притежаваха общо 40% от пазара. Днес това са 97%, като само JUUL Labs контролират 70%.

В "зеления" сектор Лавери изчислява, че седемте най-големи публично търгувани американски канабис компании имат най-много 6% от пазара към 2018 г. Това дава възможност на канадските фирми да се възползват, след като федералната забрана за употреба евентуално бъде вдигната.

"Не знаем кои биха били евентуалните победители в категорията на канабиса", посочва Лавери. "Очакваме с времето консолидиране и вярваме, че наличните 4 млрд. долара на Canopy и връзката на Tilray с американския оператор Privateer по всяка вероятност ще помогнат и двете да се позиционират успешно в САЩ", допълва той.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От това, което чета ми става ясно, че всички, които не пушат са против тревата.
36
0
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
До хмммВ Израел е легализиран медицинския канабс от години, там даже имат, едни от най-успешните лекари в тая област. Мисля, че миналата година го и декриминализираха за лична употреба в малки количества, като пишете разни неща поне ги проверявайте. Чакам апокалипсиса. Тук трева се пуши от около 20 години, наще политици ще ни затрият много по-бързо от саските...
35
0
 
4
 
! Отговори
SHTANGI преди 5 години
До aa1830 То и от алкохола и цигарите са мре ама... си са продават :D
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааха ха ха хаааахх ! САЩ ще станат нация наркоманска не , че софия не е.
33
2
 
9
 
! Отговори
Цвъки лизача преди 5 години
Е щом САЩ ни разреши, цяла България ще превърна в плантация. С параходи ще носим коноп в САЩ, а от там ще купуваме *** за параходите и алъш-вериша ще тръгне, нали обещах, че ще станем богати, почвайте да сеете коноп!
32
5
 
5
 
! Отговори
хммм преди 5 години
унищожението на западните цивилизации поема нова скорост, защо ли не легализират това в Израел ами в Америка.
31
8
 
8
 
! Отговори
Хехе преди 5 години
Изкараха тютюна най-голямото зло на планетата, сега навсякъде се втурнаха да легализират дрога. Тръгват от леката, ще стигнат и до силната. Де се е чуло и видяло някой да е пребил или убил, щото се напушил с тютюн, за другото напушване примери да искаш. Но като легализират тревата, хората само позитивно ще се напушват и навсякъде ще цари мир и благоденствие.
30
7
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Имам познат, който работи в банка в САЩ. Това нисък социален слой ли е - ти кажи.Човекът си носи да има да си запали в почивката. До сега не са го уволнили.
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Легализират я за да не се бунтуват ниските социални слоеве.В САЩ 95% от сериозните работодатели наемащи квалифицирани, образовани и добре платени специалисти редовно правят и тестове за наркотици.При положителен резултат си на улицата.
28
9
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
До 23> Пич, от много пушене виж до къде си се докарал - въжета, платове и икономика....От пушенето се оглупява, дори да ти е кеф за малко....
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще имат допълнителен доход към бюджета на САЩ и то сериозен, проблема е обаче друг това е държавата с най много оръжие сред населението което ще вдигне много нещастните случай на употреба на оръжие.Така че просто ще наблюдаваме.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ролята на ендоканабиноидната система е в регулацията на ендокринната функция и в контрола на енергийния баланс при хората.Тук не става дума, за нормалните хора има такива с нелeчimi заболявания, при които болките са нетърпими...
25
4
 
12
 
! Отговори
До Страхил преди 5 години
Потърси на английски да видиш какво се продава по света, какво консумират и какво пишат за това хората: hemp protein, hemp food, hemp oil, hemp seeds..Знанието е сила - нали така?
24
17
 
12
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" конопа на който се е крепяла човешката цивилизация векове наред - гориво, храна, хартия, платове,"========================================================Каква храна е конопа бе пич ? И какво гориво ? Не ме интересува, дали ще го легализират, но се чувайте, какви ги говорите.
23
9
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
който иска да пуши, мен не ме интересува че ще става само да хвърля бетон по строежите цял живот
22
4
 
1
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Ама това нещо лекува...Абсурд в БГ...Младене стига си ревал не позволявай такива неща да станат у нас...По големи жипки ше купим за да държим монопола.....Ще ги направим още повече да светят,мигат и цирикат само ние да сме.Аз та напраих аз мога да те разваля-Буратино...
21
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има хубава българска дума за това растение - КОНОП. Каквито сортове и разновидности да има, това е конопа на който се е крепяла човешката цивилизация векове наред - гориво, храна, хартия, платове, въжета...това преди да го нарекат "марихуана" за заблуда на публиката за да могат лесно да го забранят. България трябва да започне час по-скоро да го произвежда ако иска да си оправи икономиката и да направи нещо добро.
20
2
 
7
 
! Отговори
до гледна точка преди 5 години
Ролята на ендоканабиноидната система е в регулацията на ендокринната функция и в контрола на енергийния баланс при хората.
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"канабиса е наркотик и като такъв е опасен и вреден..........това са медицинските факти."Като сме започнали с медицинските факти, наясно ли си, че човешкият мозък и тяло разполагат с канабиноидни рецептори и едноканабиноидна система, чият функция е специално да обработват канабиноидите, като тези в канабиса?Ендоканабиноидната система е една от най-големите невро трансмитерни мрежи в цялото човешко тяло.Сподели с нас защо му е на тялото да развива система за обработката на канабиноиди?
18
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Легализацията в света идва със страшна сила, ние пак вървим на майната си...