Тръмп отложи по-високите мита за китайския внос

Постигнат е значителен напредък в търговските преговори
25 фев 2019 08:20, Елка Василева
9
 Тръмп отложи по-високите мита за китайския внос
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

САЩ ще отложат увеличаването на митата върху китайския внос в размер на над 200 милиарда долара, след като бе постигнат значителен напредък в търговските преговори. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

"Щастлив съм да обявя, че САЩ постигнаха значителен напредък по важни структурни проблеми, като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, услугите, обмена и много други теми", написа в Тwitter Тръмп. "Следователно ще отложа увеличаването на митата, което бе предвидено за 1 март", допълни той.

В туитовете си Тръмп припомни, че подготвя среща с китайския си колега Си Цзинпин, за да уредят най-трънливите търговски въпроси между двете страни. Срещата би могла да се проведе през март в частната резиденция на Тръмп в Мар а Лаго във Флорида.

САЩ трябваше да наложат мита от 25 процента в размер на 200 милиарда долара на внос на китайски продукти, които вече се облагат с 10 процента. Но американският президент намекваше от няколко дни, че е отворен към идеята за удължаване на търговското примирие, сключено в края на ноември със Си Цзинпин в Буенос Айрес, ако има изгледи за истинско споразумение с Пекин, което би сложило край на търговската война между двете страни.

Преговарящите от двете страни подновиха преговорите във вторник и ги удължиха до вчера. Това беше четвърти тур на преговорите от началото на годината, припомня БТА.

Главният китайски преговарящ, вицепремиерът Ли Хъ предаде на Тръмп писмо, в което Си Цзинпин възприема положителен тон. Си изразява надежда, че дискусиите се водят в атмосфера на взаимно уважение и сътрудничество и в дух на взаимната изгода, за да приключат с постигането на споразумение, което да е печелившо и за двете страни.

След като съобщи отлагането на митата в Тwitter, Тръмп каза на среща с американските губернатори в Белия дом, че иска да постигне търговска сделка с Пекин, което би било страхотно за САЩ и за Китай, предаде Ройтерс. Той каза, че може да има "много големи новини в следващата една-две седмици", ако всичко върви добре с преговорите.

"Китай беше страхотен. Ние искаме да сключим сделка, която е страхотна и за двете страни и това е, което ще бъде направено", обеща Тръмп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така тръмпи слушай гнома. Той ще ти каже всичко.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само *** може да вярва, че икономическата война сащ-Китай може да бъде спечелена от друг освен от Китай. Държава от третия свят с лошия пазарен комунизъм за 30 години ги настигна от нищото, а вече и ги МАЧКА.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто при ограничения китайски вност американските бездомници са се увеличили още с много...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май са му свили сърмите на рижия пуяк в собствената му държава. Най-вероятно споразумението е същото като преди, но перчема за да се изкара титан на мисълта казва, едва ли не че китайчетата правят каквото той им нареди. Много голям циркаджия е тоя.
4
3
 
14
 
! Отговори
факт преди 5 години
Китайците не отстъпват и ако митата бяха вдигнати ответния удар щеше да е катастрофа за САЩ,и икономиката която не е в цветущо положение.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..."Следователно ще отложа увеличаването на митата, което бе предвидено за 1 март", или в превод: едни добри хора ми обясниха, че сънищата ми и риалността не са едно и също нещо.
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай удари чело в прахта пред ХЕГЕМОНА САЩ! Миналогодишните мита върху китай са си свършили работата, ще има още ако жълтите не подпишат, това което Тръмп иска! Лично аз не искам да се стигне до сделка и да има още МИТА за китайците
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Китай и Северна Корея внимателно, че...