За привилегията да ги приютяват: Тръмп иска повече пари от съюзниците

Министерството на отбраната изчислява сумата
9 мар 2019 08:30, Петя Славова
64
За привилегията да ги приютяват: Тръмп иска повече пари от съюзниците
Снимка: БТА


Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска съюзниците да плащат повече за американските военни бази на тяхна територия, предаде Франс прес, като се позова на двама представители на Пентагона, пожелали да запазят анонимност.

Още по темата

Единият от тях каза, че Белият дом е натоварил министерството на отбраната със задачата да изчисли сумата, която може да бъде получена от съюзниците, потвърждавайки информация на агенция Блумбърг.

Според Блумбърг Тръмп иска Германия, Япония и други страни, където САЩ имат военни бази, да платят по-голям дял от разходите, някъде около 50 процента, "за привилегията да ги приютяват". Това означава, че цената за някои държави ще се увеличи пет или дори шест пъти, предаде БТА.

Попитан за коментар по темата, Гарет Маркис, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, припомни, че американският президент "призова съюзниците от НАТО да изпълнят целта от 2 процента от БВП за своя бюджет за отбрана, което позволи 100 милиарда долара нови разходи" в тази област.

През януари Тръмп каза, че някои от съюзниците са "толкова богати че лесно биха могли да плащат цената за своята защита".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бееее ....А ако утре в европа не се купи нито един iPhone, Macbook, минем на наши операционни системи и търсачки, дали няма да окапят със стотина милиарда на година?
54
1
 
7
 
! Отговори
81005 преди 5 години
Я, стига! Нали няма какво да ги прави всичките тия военни в САЩ - затова ги е разпратил насам-натам - да не му създават главоболия вкъщи. Тръмп трябваа да плаща за военните бази в другите страни.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е в едно.На Европа и трябва нейна обединена армия.А след това независима политика напълно неангажирана с тази на САЩ.Ние в Европа претендираме че сме демократи а вървим по свирката на една нацистка империя.Защо бе Юнкере с ишиаса що бе Макароне и що бе другите неолиберални фашистки сол.***.Народите на Европа не искат нито САЩ, нито Русия и последната анкета го показа, искане ние самите да сме суперсила.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е все едно турците като бяха завладели България да бяха казали че понеже оставят техни гарнизони в градовете ние трябва да им платил за тях.Даже и те не бяха толкова нагли тоя ги надмина.Аз пък искам Тръмп да ми плаща за това че неговите бази са в моята държава без да съм ги искал и не ги гоня въпреки че ме превръщат държавата ми в потенциален обект на ислямски тероризъм и руски ядрен удар дали ще плати едва ли.Да си ги хваща и да си ги взима няма ние в Европа да храним тоя тарикат.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък имам по лошо чувство с лявата ръка си държи личния калашник да не се напикае и тоя жалък масонски плъх бил президент.Един говорител е на коялицията между еврейското лоби в САЩ и военнопромишления комплекс.А това да е президент дори на всички от собствения си народ на го е и сънувал как се прави.Сега нова наглост ще иска европейските народи който не му щат базите нл никой не ги пита да му плащаме за тях.Е тая нацистка сви.ня се ***.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувство че в лявата ръка има калашник.
49
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Идват у нас правят си учения(освобождават се от излишните боеприпаси замърсяват ни въдух природа)и за това ние и пари трябва да им плащаме егати наглоста.Но нашите послушници ще слушат защото децата им живеят в САЩ и те навярно ще напуснат България когато им се отнеме възможноста да крадят от нас.
48
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Елементарната логика е-който има полза от дейността,той трябва да плаща!А НАТО работи изключително в полза на САЩ и дори във вреда на повечето съюзници...
47
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А следващата стъпка сигурно ще е:"Ако не плащате-ще ви бомбардираме!"
46
2
 
13
 
! Отговори
Абсолютна наглост преди 5 години
Вместо те да плащат за територията ни,искат ние да им плащаме.
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VAN OT NATO
44
0
 
18
 
! Отговори
Az az az преди 5 години
Рекет , рекет , рекет
43
1
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
САЩ затъва в дългова спирала .Те още не вярват че ще трябва да нарежат флота .Пари лесно се вземат ,ама трудно се връщат . В един конкурентен свят всички ще трябва да ограничат обществените разходи . А и САЩ са доминирани от еврейското лоби .А те не знам как ще се оправят
42
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До по малкото зло или си кух или цукаш на лочника има да си спомняш че сме продавали ток и сме имали икономика но може би си наследсвен *** който думата Родина суверенна не му говори нищо и затова лови самолета и заминавай при афроамериканците от такива Бг няма нужда имала ги е в историята и си смени името например КИРИАК СТЕВЧОВ
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се плаща за военните бази. Но плащането трябва да е на САЩ. Ако България спре плащането, ще напуснат военните бази и паситата и крадливите ленчета ще тъгуват.
40
0
 
15
 
! Отговори
Дончо, краваря преди 5 години
Аааа така, за това, че ще приемем контра удара на Русия при третата последна световна война, вмесроУСА, ще трябва и да си плащаме, този за големи баламурници взема другите!!!
39
24
 
3
 
! Отговори
По-малкото зло преди 5 години
По-добре американски бази отколкото Руски. По-добре американски васал отколкото руски.
38
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Когато някой се самозабравят трябва някой да ги върне за съжаление нашият слугинаж който го натъпкаха с пари за да забрави 1300 г история продължава да ни води към унищожение
37
0
 
27
 
! Отговори
Диш Хакъ преди 5 години
Сред всички останали данъци върху българите Османската империя е имало и такъв - влиза башибозука в християнска къща, яде и пие на корем и накрая кара българите да му плащат данък, че са му се изтрили зъбите - диш хакъ. Имате интернет, прочетете за този данък.Та и заявлението на САЩ е такова - плати ми, че съм ти влязъл в къщата (държавата)!!!!!!
36
3
 
12
 
! Отговори
Браво Пропаганда преди 5 години
Точно и ясно казано.