САЩ начело... По продадени оръжия! 1/3 от всички от там

Глобално продажбите на оръжия нарастват с 8% за последните 4 години
Обновена: 11 мар 2019 18:16 | 11 мар 2019 17:00,
28
САЩ начело... По продадени оръжия! 1/3 от всички от там
Снимка: Reuters, архив

Една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години са били доставени от САЩ. Така Америка затвърждава водеищата си позиция като най-голям продавач на оръжие в света, сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Глобалните продажби на оръжие са нараснали с близо 8 на сто в периода от 2014 до 2018 г. в сравнение с предишните пет години. САЩ са доставили 36 на сто от тях, в сравнение с 30 на сто за предишните пет години, предаде БТА.

Най-малко 98 страни са закупили оръжие от САЩ, което е повече от всеки друг доставчик, отбелязва СИПРИ. Малко над половината от доставените от Вашингтон оръжия са били закупени от страни от Близкия изток. Саудитска Арабия е закупила 22 на сто от продадените от САЩ оръжия, което я прави най-важната им единична клиентка. Общо Рияд е внесъл 12 на сто от световните продажби на оръжие, като освен от САЩ е закупувал оръжия от Франция и Великобритания.

Износът за Близкия изток е нараснал близо два пъти за последните пет години в сравнение с предишния период. Други важни регионални купувачи са Египет, Обединените арабски емирства и Ирак.

Русия е вторият най-голям износител на оръжие, като е доставила една пета от продадените по света оръжия на общо 48 страни. Половината от руските оръжия са били продадени на Индия, Китай и Виетнам. Руският износ на оръжие обаче е спаднал със 17 на сто в сравнение с периода 2009-2013 г., отбелязва СИПРИ.

След САЩ и Русия се нареждат Франция, Германия и Китай, които общо държат над 75 на сто от доставките. Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир са закупили общо една трета от продадените по света оръжия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ето, нагледно - забогатя с честен, къртовски труд и тая нация...
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как хамериканците да са номер 1 по продажби на оръжия - техните цени са високи. Руското оръжие е много по евтино и пазар за него винаги ще има. -При оръжието важи принципа купуваш най-доброто за парите, които имаш. Така че руските *** ако не са най-добрите, ще ги купуват само бедняци и будали.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че няма да толерира.Ще ги кълнат и псуват от 10 000 км разстояние.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Русия е предупредила САЩ ще няма да толерира никакви военни интервенции във Венецуела, която е руски съюзник.Какво е предупредила *** Русия бе хах?Жужето няма да смее да гъкне ей!Запомни го това!
18
3
 
13
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
вие сега ли разбрахте как се движи световната политика ?!?!? и защо има нон -стоп войни ...трябва да има войни и страх за да може САЩ да си продават оръжието ... оръженият бизнес им най-силната страна !
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "САЩ-36%,Русия-20%,..."---Досега съм коментрирал, че авторите в сайта вероятно са бягали от час по български в училище. Сега вече се уверих, че са отсъствали и от час по смятане (не алгебра). :)Освен това: Как да разбираме удивителния знак в заглавието? "САЩ начело... По продадени оръжия!" Да се радваме за САЩ, да викаме "Браво" ли?Да викаме "Ура!", че САЩ са начело?Не е достатъчно само да те назначат (кой знае как) работа като журналист...
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ-36%,Русия-20%,Германия,Франция и Китай-75%.Общо 130%!!?Дете в пети клас знае че това е невъзможно,но не и авторът на статията!
15
2
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
При култовите оръжия е важна идеята ,а не традициите. Преди да спечелят конкурса за пистолет на австрийската армия ,клок никога не са правили оръжия .А сега революционният им пластмасов пистолет е на въоръжение в 30 армии ;) Важни са идеите
14
2
 
33
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Естествено! Ако няма конфликт те го създават, за да си продават железата. Пресен пример - Венецуела. Масови убийци, това са САЩ
13
10
 
3
 
! Отговори
Red Neck преди 5 години
Guns Save Lives! :)
12
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Едните продават, другите купуват. Лошо, май пак вървим към астероида ->Динозаври->Маймуни=Хора.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като казах, че нямаме конструктори, не бях съвсем прав. Имаме един шедьовър - "Стършел" - снаряд, който се забива в земята, изкарва антена и започна да смущава противниковите връзки много успешно. Но имаме и контрапример - един мушморок, Бакалов се казва, направи негов опит да префасонира АК в булпап, а такива руснаците имат няколко. Не реши основните проблеми на булпапа, но шумът беше голям!
10
2
 
27
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Не напразно, в МОЯТА класация за мир, / абсолютно честно и точно отразявам ВСИЧКИ действия на ВСИЧКИ държави застрашаващи мира в света /, в раздел: ТЕРОРИСТИЧНИ ДЪРЖАВИ - САЩ са 1.
9
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 5 години
България отдавна е в оръжейния бизнес. Едно време имаше Кинтекс. После Дунарит, Вазовски заводи, Лясковец. Продаваме копия на "Калашников", който прекръстихме в "Арсенал", изнасяхме пистолети "Макаров", също прекръстени на "Арсенал" и те имаха добър пазар в Щатите заради баснословно ниската си цена и че са направени от стомана.. Продаваме "Аркус", копие на Браунинг. Продаваме и боеприпаси, между които руските ПЗР "Игла". Имаме и завод в САЩ за автомати. Но толкова можем, нямаме си конструктори!
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как хамериканците да са номер 1 по продажби на оръжия - техните цени са високи. Руското оръжие е много по евтино и пазар за него винаги ще има. Тези цифри сигурно идват от продажбите на оръжия на Саудитите в големи размери да се пазят от Иран след като им свърши петрола и интереса към тях от хамериканчетата.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чрез продажби на оръжиекъм световен Мир и Демокрация!
6
4
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Статията е НЕТОЧНА и ПОДВЕЖДАЩА"Една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години са били доставени от САЩ"Една трета от парите изхарчени за оръжия за последните 5 години са усвоени от САЩ е точното изказване.ето ви ПРИМЕР една противотанкова ракета ДЖАВЕЛИН струва между 100000$ и 150000$ зависи от версия обем и срок за доставка80 броя ракети Корнет-Е са продадени на Уганда са 170000$ - в Африка няма танк който да устои на руската ракета или бункер
5
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрямо БВП обаче руския Гулаг е на първо място в Света по износ на оръжие !
4
6
 
39
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Миротворците от САЩ, с най-много продадено оръжие. Едно говорят, друго правят - двуличници.
3
5
 
14
 
! Отговори
Нали преди 5 години
Нали все копират американците, наще политици. Да почне свободно продаване на оръжие и никой няма да смее да ти влезе в къщата или да те нападне.