В богата Калифорния – хиляди бездомни живеят в колите си

Поради липса на жилище, те спят по паркинги
18 мар 2019 18:30, Елка Василева
328
В богата Калифорния – хиляди бездомни живеят в колите си
Снимка: архив, Reuters

През последните години броят на бездомниците в САЩ нараства чувствително. Ситуацията е особено тежка в богатата Калифорния.

Както всяка нощ от десет дни Камерън Джоунс, на 26 години, паркира своята германска кола на паркинг под открито небе в Лос Анджелис, спуска седалката си назад и се готви да спи там до следващата сутрин.

Студено е, шумът от преминаващите автомобили по минаващия наблизо път е непоносим, но бившият военен не се оплаква. "Загубих апартамента си, защото не можех повече да плащам наема от 2200 долара, и ми казаха, че това е сигурно място, където мога да пренощувам", обяснява младият мъж, който сега работи за компания, продаваща соларни панели.

Костюмът му е грижливо сгънат на задната седалка на колата и в очакване на по-добри времена Джоунс се е записал в спортен клуб, за да може да си взима душ там всяка сутрин. В единия край на паркинга той има достъп до портативни тоалетни с мивка.

За по-малко от един час петнайсетина коли, в някои от които има деца, спират на един от многобройните охраняеми паркинги, предоставени безплатно на разположение на хилядите бездомни калифорнийци, принудени да живеят в колите си.

Само в Лос Анджелис броят на тези хора е оценяван на най-малко 15 000, пише Франс прес. Половин дузина паркинги с пазачи от този тип са били създадени в града от миналата година - един пред църква, друг - близо до синагога, а трети е свързан със службата за бившите военнослужещи.

Именно там Карлос Гонсалес, 60-годишен бивш военен, е избрал да разположи караваната, в която живее от две години. "Навън има лоши хора, а тук се чувствам в безопасност", казва той пред АФП. "Тук мога да спя спокойно, без да се страхувам, че някой може да влезе в колата ми".

Непосилни наеми

Подобни програми са прилагани в цяла Калифорния и по-специално в района на Сан Франциско, където цените на жилищата нарастват експлозивно от няколко години (наемите в някои градове се увеличават средно с по над 5% годишно), изхвърляйки на улицата хората в най-уязвимо положение.

"Една учителка неотдавна се настани на един от нашите паркинги. Тя казва, че наемът й поскъпнал толкова много, че не може повече да го плаща, и накрая била принудена да спи в колата си", разказва Айра Коен, който заедно със съпругата си Пат е основал програмата "Safe Parking LA" ("Безопасен паркинг Лос Анджелис").

През 2017 г. американското министерство на жилищното строителство и градоустройството е регистрирало близо 554 000 души като хора без постоянен адрес, но не всички са на улицата, тъй като може да са отишли при близки, приятели, в приют и дори в каравана, ако тя се намира на подходящо място с достъп до вода и ток. Около една четвърт от тези хора, т. е. 134 000 души, са живеели в Калифорния - рекорд за страната.

Този западен американски щат, който би бил петата икономика в света, изпреварвайки държави като Великобритания и Франция, обаче е и на първо място по брой бездомници - хора, които нямат покрив над главата и живеят в коли, изоставени сгради, обществени паркове или на улицата.

Само в окръг Лос Анджелис (с население от 10 милиона души) броят на бездомниците се е увеличил от 38 700 през 2010 г. на 53 000 през 2017 година, сочи официалната статистика.

"Точка на пречупване"

Според експертите недостигът на жилища на достъпни цени и експлозивното поскъпване на недвижимите имоти са основните фактори за това увеличение. И вината е на федералните, щатските и местните власти, които не са съумели да овладеят тази криза, която продължава вече години.

"Това не става от днес за утре", заявява Гари Пейнтър, който ръководи Института за изследвания за бездомниците към Университета на Южна Калифорния.

"Вече десетилетия наемите в Лос Анджелис се увеличават по-бързо от доходите на хората. . . Може да се каже, че точката на пречупване бе достигната през последните три години, когато виждаме броя на хората, озовали се на улицата", със съжаление казва той.

Според Пейнтър, въпреки стотиците милиони долари субсидии, деблокирани през последните години за изграждане на нови жилища, приюти и програми за подпомагане на бездомниците, мащабът на кризата е толкова голям, че ще са необходими години за нейното преодоляване.

"Ако ми бяхте казали само преди две години, че ще се окажа в тази ситуация, вероятно щях да ви се изсмея в лицето", признава Камерън Джоунс. "Мислех, че изживявам американската мечта", казва вече бездомният мъж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
2
 
11
 
! Отговори
До 253 преди 5 години
А ако не си инженер или високо платен? Ако имаш обикновена работа за $14 на час което е масово в Калифорния?Знаеш ли че продуктивността в Калифорния се е увеличила 4-5 пъти от 1970, а заплатите като се приравни тогавашната и сегашната цена на долара не са помръднали, в същото време животът е поскънал много в сравнение с тогава.Така че проблемът не е че хората не работят, а е системен, капиталистически.
240
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога досега американците неса живяли толкова зле колкотопри Путин .
239
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казали са го "Stop being poor!!!" :)
238
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дедо виДА! Ако искаш, храни бездомниците, ама не ми се меси в живота и ме остави, да си гледма кефа!!!!
237
2
 
11
 
! Отговори
бил едно време преди 5 години
Храната там е отвратително гадна химия,хората са масово болни от това ,на лекараства и инвалиди. Хубавата храна е недостъпна за обикновените хора,положените там не е никак розово!
236
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ храната е доста по-евтина, отколкото тук. Братовчедка ми беше на бригада там и ми каза.За 3 месеца си донесе доста парички.
235
1
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Най-важното е че е демоктратично така и капитализма цъфти!
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен И с 12 долара на час си абсолютно скъсан *** ... Ама ти сигурно си мислиш, че намеа е 700 лева за сгодно апартаментче и свинското е по 6 и 50 в билата, а?
233
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно ми е, когато хроата знаят минималните заплати в САЩ, че половината САЩ не знае минималните заплаи в САЩ :D
232
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗависиДа, ама има цял спектър от хора между бездомника и инженера...
231
8
 
7
 
! Отговори
Зависи преди 5 години
Ако си инженер със $120 000 на година няма проблемиАко си безработен и се оплакваш проблема си е само твой Навсякъде е такаНикой нищо не ти дължи
230
1
 
7
 
! Отговори
247 До 251 преди 5 години
Аз живея в Сан Диего. И да, определено повечето коментиращи тук нямат никаква представа за какво става въпрос!
229
0
 
5
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Достатъчно за Калифорния. Да преминем към проблемите на Сенегал и Конго Киншаса!
228
2
 
7
 
! Отговори
до 251 преди 5 години
Така е, живял съм 4 години в Сан Диего и знам много добре нещата.За разлика от повечето коментиращи тук.
227
1
 
5
 
! Отговори
До 247 преди 5 години
В Калифорния минималната заплата е не $14 а $12 на час. $14 е в по-големите градове където и живота е 2-3 пъти по-скъп. С такива пари е невъзможно да се живее там. Ако човек не работи някаква специализирана корпоративна работа най-вероятно взима около $14 на час. Цените на наемите и на къщите непрекъснато и изкуствено биват увеличавани от големите корпорации които строят жилищата и лобират политиците да ги дерегулират. Оттам идва и растежът на хората, които остават бездомни
226
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега започвам да плача за американците, колко бедни били горките.Вижте ги само в какви къщи живеят и какви нови автомоболи карат.Или и на това, което виждате, пак не вярвате.
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Калифорния минималното заплащане е 14 $ на час, което е около 24 лв.Това значи който и да е калифорниец, като поработи 2 часа, взема доста повече от вашата надница.Как ви се струва, а учЕните акЪлий от Тикволандия, а ?
224
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не говорим колко е скъпо здравеобазването. По официални данни, болшинството от хората които губят домовете си там и остават бездомни са такива които не могат да си платят медицинските си разходи след операция или нужда от третиране на серозно заболяване въпреки че имат здравна застраховка. В същото време управителите на частните здравни застрахователи (само оправителите, не обикновените работници) по-последни данни са си платили общо около 50 млрд долара миналата година за сметка на болните
223
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ това е истинска демокрация! То в капитализма е така много богати и много бедни!
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Lol downvote-a ....Ами да приемаме бездомни от Калифорния тогава .... Ама не щат :D