В богата Калифорния – хиляди бездомни живеят в колите си

Поради липса на жилище, те спят по паркинги
18 мар 2019 18:30, Елка Василева
328
В богата Калифорния – хиляди бездомни живеят в колите си
Снимка: архив, Reuters

През последните години броят на бездомниците в САЩ нараства чувствително. Ситуацията е особено тежка в богатата Калифорния.

Както всяка нощ от десет дни Камерън Джоунс, на 26 години, паркира своята германска кола на паркинг под открито небе в Лос Анджелис, спуска седалката си назад и се готви да спи там до следващата сутрин.

Студено е, шумът от преминаващите автомобили по минаващия наблизо път е непоносим, но бившият военен не се оплаква. "Загубих апартамента си, защото не можех повече да плащам наема от 2200 долара, и ми казаха, че това е сигурно място, където мога да пренощувам", обяснява младият мъж, който сега работи за компания, продаваща соларни панели.

Костюмът му е грижливо сгънат на задната седалка на колата и в очакване на по-добри времена Джоунс се е записал в спортен клуб, за да може да си взима душ там всяка сутрин. В единия край на паркинга той има достъп до портативни тоалетни с мивка.

За по-малко от един час петнайсетина коли, в някои от които има деца, спират на един от многобройните охраняеми паркинги, предоставени безплатно на разположение на хилядите бездомни калифорнийци, принудени да живеят в колите си.

Само в Лос Анджелис броят на тези хора е оценяван на най-малко 15 000, пише Франс прес. Половин дузина паркинги с пазачи от този тип са били създадени в града от миналата година - един пред църква, друг - близо до синагога, а трети е свързан със службата за бившите военнослужещи.

Именно там Карлос Гонсалес, 60-годишен бивш военен, е избрал да разположи караваната, в която живее от две години. "Навън има лоши хора, а тук се чувствам в безопасност", казва той пред АФП. "Тук мога да спя спокойно, без да се страхувам, че някой може да влезе в колата ми".

Непосилни наеми

Подобни програми са прилагани в цяла Калифорния и по-специално в района на Сан Франциско, където цените на жилищата нарастват експлозивно от няколко години (наемите в някои градове се увеличават средно с по над 5% годишно), изхвърляйки на улицата хората в най-уязвимо положение.

"Една учителка неотдавна се настани на един от нашите паркинги. Тя казва, че наемът й поскъпнал толкова много, че не може повече да го плаща, и накрая била принудена да спи в колата си", разказва Айра Коен, който заедно със съпругата си Пат е основал програмата "Safe Parking LA" ("Безопасен паркинг Лос Анджелис").

През 2017 г. американското министерство на жилищното строителство и градоустройството е регистрирало близо 554 000 души като хора без постоянен адрес, но не всички са на улицата, тъй като може да са отишли при близки, приятели, в приют и дори в каравана, ако тя се намира на подходящо място с достъп до вода и ток. Около една четвърт от тези хора, т. е. 134 000 души, са живеели в Калифорния - рекорд за страната.

Този западен американски щат, който би бил петата икономика в света, изпреварвайки държави като Великобритания и Франция, обаче е и на първо място по брой бездомници - хора, които нямат покрив над главата и живеят в коли, изоставени сгради, обществени паркове или на улицата.

Само в окръг Лос Анджелис (с население от 10 милиона души) броят на бездомниците се е увеличил от 38 700 през 2010 г. на 53 000 през 2017 година, сочи официалната статистика.

"Точка на пречупване"

Според експертите недостигът на жилища на достъпни цени и експлозивното поскъпване на недвижимите имоти са основните фактори за това увеличение. И вината е на федералните, щатските и местните власти, които не са съумели да овладеят тази криза, която продължава вече години.

"Това не става от днес за утре", заявява Гари Пейнтър, който ръководи Института за изследвания за бездомниците към Университета на Южна Калифорния.

"Вече десетилетия наемите в Лос Анджелис се увеличават по-бързо от доходите на хората. . . Може да се каже, че точката на пречупване бе достигната през последните три години, когато виждаме броя на хората, озовали се на улицата", със съжаление казва той.

Според Пейнтър, въпреки стотиците милиони долари субсидии, деблокирани през последните години за изграждане на нови жилища, приюти и програми за подпомагане на бездомниците, мащабът на кризата е толкова голям, че ще са необходими години за нейното преодоляване.

"Ако ми бяхте казали само преди две години, че ще се окажа в тази ситуация, вероятно щях да ви се изсмея в лицето", признава Камерън Джоунс. "Мислех, че изживявам американската мечта", казва вече бездомният мъж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
2
 
! Отговори
Обяснение преди 5 години
До Анонимен 275Не че нямат пари, ами тези хора за да живеят толкова време там, са се приспособили и вече гледат света през доларови банкноти. Майка, баща ... родина нямат значение. Живеенето за дълго в САЩ може да опорочи. Работиш по 14 часа и заприличваш на хамстер, който нескончаемо върти в кръг и не може да излезе от него.
260
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Чикаго сега, тази зима, като бяха големите студове полицията беше конфискувана газовите бутилки, с които се топлеха бездомниците по палатковите лагери, за да не стане пожар. Виждате ли как се грижи най-великата демокрация за собствените си граждани. Добре че някакъв хотел ги приюти за собствена сметка за няколко дни.
259
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам две братовчеди, сестри, от почти 20 години живеят там. Семейни, и те, и мъжете им работят. За да си дойде до България едната, която преподава във някакъв университет, майка й купи билети, че тя няма пари, а дори и деца няма и не си беше идвала от 10 г в Б-я. Другата пък, нюйорчанката, беше поканил баща си на гости и за да не седи празен, го пратила да събира метални кутии от безалкохолни по улиците за вторични суровини. А той пенсионер, инженер горкия. Нямат пари за билети американските...
258
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето това е истинското лице на американската демокрация - събират данъци от работещи хора, които живеят в коли, каравани и бараки и нямат здравна застраховка, за да харчат трилиони за да убиват хора в чужди държави, за да може единия процент свръх богати да продължава да богатее на гърба на мизерията, глада и кръвта на милиарди.
257
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Чикаго събърбиа 100 годишна дървена къща в район с прилични училища струва 1 млн. Долара. Първоначална вноска 200 хил долара плюс по още 10 хил на месец за вноска по кредита, застраховка и данък. Там застраховката и данъка на месец на жилище са ти половината от вноската по кредит за 20 г. Айде сега прибавете здравна и пенсионна застраховка, коли и бензин, време за път по 2 часа в едната посока, пари за колеж или частна детска градина, само 5 дни платени годишно за отпуск и болест, и завиждайте
256
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На некъв умник братчедката, дето била на студентска бригада там в крайпътна закусвалня и се върнала след 2 месеца плюс 40 кила му казала, че там храната била евтина хахаха. Там храната е 3 пъти по скъпа от Европа и 10 пъти по-некачествена. Ама в сравнение с наеми, застраховки, образование е евтина, да. Те и за това са толкова дебели, щото единственото им удоволствие в живота е да се тъпчат кат прасета.
255
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ, ако не си лекар, адвокат, инженер, собственик на бизнес, или лендлорд, или имаш наследство, хич не е добре. Трябва да бачкаш минимум 60 часа седмично, да живееш в дървено бунгало на стотина километра от град, нямаш отпуск, нямаш болничен, нямаш здравна застраховка, а децата ти остават и те бедняци като теб. Иначе има в изобилие евтина дрога и оръжие, но където има работа луксозно дървено бунгало струва над 1 млн. Долара. Да завърши университет стру 400 - 500 х. Долара.
254
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има сайт Street easy, където можеш да видиш колко са наемите в капиталистическия рай - студио 20 кв м в Харлем 2500 долара. Има и друг сайт costof living, където да видите и цените. За 4 членно домакинство в НЙ ако има собствено жилище, са необходими минимум 14 хиляди долара на месец за базови нужди - храна, транспорт,дрехи, здравна застраховка, детска градина...
253
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕХ,ТОДОРЕ,ТОДОРЕ,ДА ВЛЕЗЕШ СЕГА В ПАРЛАМЕНТА ПА УДРИИ,УДРИИ ДА ИМ ***.Ш МАЙКАТА НА ВСИЧКИ!
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех,къде си Тодоре да си приложиш законите пък да видим кой кум,кой сват?
251
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ СТАЛИНИСТКИЯ ЖИВОТ ПО-ХУБАВ НЯМА!!!!ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ БЯХА В ЗАТВОРА,НАРОДА ЛЕКУВАШЕ
250
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ е пълно с т. нар. трейлър паркове--огромни паркинги извън градовете, където цели семейства живеят в 1 каравана. Вярно, имат ток и вода, но наема е 400- 800долара, отделно колко струва да топлиш и охлаждаш фургон... Тези хора не ги водят бездомни, защото имат адрес. Ама нашите панелки били гадни, нали?
249
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си помисля - предпочитам си социализма - работа по 8 часа, а не по 16 часа на ден имаше за всеки, и колкото и малки да са били заплатите иданямаше луксозни стоки по магазините, имахме основното за достоен живот. Какво те грее да работиш по 80-100 часа на седмица, да взимаш да речем 3вхил долара чисто, като живееш в каравана, не можеш да отидеш на лекар, а децата ти нямт шанс да се образоват?
248
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как така-нали в капиталистиския рай всички са богати, дори и бедните, а един обикновен работник с 1 заплата може да си позволи огромна къща, две коли и да издържа жена и 4-5 деца? По филмите поне така дават... Не вярвам американците да ни лъжат, само комунистите правят такива работи.
247
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Ню Йорк минималната е 13,50 на час, 20 дни* 13,50*8 часа = 2160, минус 33,3 процента данъци -1640 долара на месец, едностайно студио в безопасен квартал е 2700, а стая в Харлем 500 -1000 д, Айде сега сметнете какво остава за карта за метрото, храна, телефон, *** и пр. Не говорим за здравна застраховка. Кутия цигари 16 д , 0,5 кг хляб 5, кило ябълки или домати 6-7, кило картофи 4 долара, 1 бира 5 д. Детска градина 2000 д, здравна застраховка за 4 членно семейство мин.2000 д. 80 кв. апартамент 4-5 хил. наемЕй това е капиталистическия рай работите по 20 часа на ден и пак сте на улиц
246
1
 
9
 
! Отговори
До 259 преди 5 години
Ти си луд! То ако ставаше така, решаваш и си хващаш високо платена работа всеки щеше да го прави! Проблема е системен! 1% се обогатяват за сметка на 99%Докато имаш добра работа хубаво, като те уволнят понеже вече не им трябваш или са те преработили както става в ИТ сектора там ще видим каква песен ще пееш!
245
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До258. Най богати държави са Руската Федерация и Сомалия.Там богатствата са много. И в златните и диамантени мини много бедни могат да работят като Роби и да стават богаташи, ако оцелеят. Не спят в коли в РФ спят в общи дървени помещения. Без лични документи без фамилни имена, без заплати.
244
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от тея бездомници получават и едни парички, докато бездомничат на дивана на родителите си...
243
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 253Ами моа ли тебе та мился! Хвани си свястна работа, намери си среда и се развивай. Евала и глупсот стана .... да мъкнем всичко на гърба си!!!
242
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека булгарски глупендерверва в богата америка .