Докладът на Мълър: Триумф за Тръмп, поражение за демократите

Сега името на US президентът е изчистено от обвиненията
25 мар 2019 18:36, Боряна Павлова
30
Докладът на Мълър: Триумф за Тръмп, поражение за демократите
Снимка: Reuters

Разследване, продължило 675 дни, участвали 19 прокурори, 40 агенти на ФБР, 500 свидетели, над 2800 конфискации на документи и докладът на специалния прокурор Робърт Мълър е готов. Така американският президент Доналд Тръмп се оказа навинен по обвинението, че е сътрудничил с Русия по време на изборите през 2016 г. Триумф за Белия дом и поражение за демократическата партия.

Досега над Тръмп висеше подозрението, че е марионетка на Москва, което би го превърнало в заподозрян в държавна измяна. Сега името му е изчистено от обвиненията и се потвърждават неговите изявления, че е бил обект на "лов на вещици" - давайки му политическо оръжие за масово поразяване, което той без съмнение ще използва срещу опозицията от Демократическата партия.

Още по темата

Тръмп вече беше убедил 50 на сто от американците, че е жертва на "постановка, целяща да го свали". С резултатите от разследването, той ще може да използва този аргумент и през 2020 година, подчертава френския "Фигаро", цитира БТА.

Писмото на главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар до Конгреса цитира директно изводите на самия доклад, заявявайки, че резултатите от разследването не потвърждават пряко, че президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но не го и оневиняват. При това положение Бар и неговият заместник Род Розенстайн, които са назначени от Тръмп, трябваше да решат дали да повдигнат обвинения, отбелязва британският в. "Гардиън". В резултат Бар определи доказателствата по обвинението като "недостатъчни, за да се докаже, че президентът е извършил възпрепятстване на правосъдието" и подчерта в писмото си, че решението не се базира на ограниченията, свързани с повдигането на обвинения срещу действащ президент.

За президента Тръмп това може да е най-добрият ден от мандата му, пише "Ню Йорк таймс". Най-мрачният и заплашителен облак, висящ над неговия президентски мандат, на практика се разсея. Заключенията на специалния прокурор намалиха заплахата от импийчмънт и дадоха на Тръмп силен тласък за оставащите 22 месеца от мандата му.

Все още има надвиснали заплахи в други области - и никой извън министерството на правосъдието не е чел самия доклад на Мълър, който може да съдържа вредна за Тръмп информация, ако бъде публикуван. Но приключването на разследването без да бъдат открити доказателства за сговор с Русия подсилиха позициите на президента, включително по време на предизборната му кампания за втори мандат, отбелязва изданието.

Екипът на Мълър потвърди, че Русия е опитала да наклони везните на изборите в полза на Тръмп, но заключението, че той не е сътрудничил на тези опити може да помогне на президента на САЩ да преориентира американската външна политика към Москва и нейния лидер Владимир Путин, без толкова притеснения от последици във вътрешнополитически план.

Резултатите от разследването може да дадат на Тръмп и нова увереност при разговорите със световните лидери. Президентът се е оплаквал, че несигурността дали ще запази поста си след публикуването на резултатите му пречи при контактите с тях.

Според Конституцията на САЩ контролираната от демократите Камара на представителите е упълномощена да реши дали действията на президента Тръмп представляват достатъчно тежки престъпления, които да оправдават импийчмънта му. След като се запознаят с тях, те може да интерпретират доказателствата, събрани от Мълър, по различен начин. Така че следващият етап от тази сага ще бъде борбата на демократите в Камарата на представителите да принудят министъра на правосъдието да предаде пълния текст на доклада и придружаващите го доказателства - конституционна борба, която може в крайна сметка да бъде решена от съдилищата. Докато не го прочетат сами, демократите едва ли ще се съгласят, че президентът наистина е оневинен, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", но припомня, че председателката на Камарата Нанси Пелоси вече заяви, че не подкрепя импийчмънт, ако няма убедителни и безспорни доказателства: критерий, чието достигане изглежда още по-малко вероятно в момента.

Заключението на министерството на правосъдието за липса на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение превърна предизвикателната мантра на Тръмп "Никакъв сговор!", в лозунг на преизбирането му догодина, пише в. "Вашингтон пост".

Резултатите от разследването са безспорна политическа победа за Тръмп. Те подкрепят отдавнашните му позиции за разследването, както и идеята, че вашингтонският елит се опитва да го свали - и вероятно ще затруднят бъдещи разследвания, позволявайки му да ги определя като опити за "лов на вещици". Но резултатите от победата му може да бъдат ограничени, ако демократите успеят да постигнат публикуването на пълния доклад на Мълър и се окаже, че той разкрива, че поведението на Тръмп повдига въпроси. Въпреки това вчера Белият дом беше обхванат от еуфория, съобщава изданието, цитирайки анонимни източници.

"Демократите току-що поднесоха на Тръмп най-голямата предизборна тема в съвременната история, и то на сребърен поднос", казва бивш служител на Белия дом, цитиран от в. "Вашингтон пост.


30
Още от САЩ
Тръмп щастлив: Америка е най-великото място на Земята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
3
 
! Отговори
руски новички преди 4 седмици
То цялата работа си беше една руска партенка.
Първо пущат парнетка, после опровергават, и така стоят по новините, а новина няма.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Уговорката е спазена -ти на нас възвишения - ние на теб доклад.Фалшифициран,разбирасе,каквато е практика на еувреи за всичко-и за своята история и за своята религия,за всичко. Те дори нямат в речника думата "съвест".Но имат думата "Хуцпа"- лъжи всички и за всичко,особено които не са от техните.
19
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 седмици
Какви висини на Демокрацията - ГЕРБ и БСП могат само да завиждат. Че ако се крясне пред строя на Демократите - евреи и комунисти две крачки напред, - всички ще се направят че не чуват, и ще продължи да се говори за други работи, за Венецуела.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 18

Ми виж ся.. слушай ма! Ми те хакнали кату у филма Хакери и влзели и то пищело Подебител - Хилъриту, ама хакерти нали ханкали и изтирили хиларито и станало на
Подебител - Роналд Тръмп и те така ...
Ко ни му разбра?
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия пък хамериканци може ли да са толкова зле да пускат сенатски комисии, прокурори, изслушвания в Конгреса. Да бяха попитали някой бг панелен форумен всезнайко да им обясни как Путин е избрал Тръмп, а руските хакери са раздавали бира и кюфтета в Тексас.
16
6
 
14
 
! Отговори
Един преди 4 седмици
Мачкай, бай Тръме!
15
18
 
5
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 седмици
Брех, и каква стана тя- след толкова напъни, и уволнения, и хора от обкръжението му влязоха в панделата, само той е сух??? Голям фокусник ще излезне тоя палячо, ама да видим кога ще му се обърне късмета?
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До12
скоро и гнусния юдо-масонски кибук наречен ЕС ще се разпадне също
--

абе руски ***, като искаш с раССия, защо бг не тръгне по стъпките на короната, т.е. сама да излезе, а се ослушва и "чака" ес сам да си се разпаднел!
нали си за раССия, ами имай топки - излез САМ от "гнусния" ес ... ама неее, нема топки в действителност, а има една голяма двойна дуп.ка, поемаща и от ляво и от дясно!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 12
дните на юдо-масонския глобализъм и толерастията са преброени !!!
-

е да де, дните на масонския глобализъм "свършиха", започват дните юдо-масонския фашизъм!
12
7
 
7
 
! Отговори
още един Скрипал преди 4 седмици
се гръмна

дните на юдо-масонския глобализъм и толерастията са преброени !!!

скоро и гнусния юдо-масонски кибук наречен ЕС ще се разпадне също
11
2
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 4 седмици
За изготвяне на доклада са участвали политици демократи.
10
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
че кой вярва на "доклад", правен от друг зависим от раССия ?
все едно цацата да направи доклад срещу пеефски или срещу #кой!
дайте на независим орган да направи доклад, дайте на хилъри, на демократите...
9
3
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 4 седмици
До 7
Бойко не можа да убеди нито един арабин да инвестира в Балкански газов хъб, и понеже газта през Украйна спира догодина, и за да не фалира държавата Бойко се замисли да пуснат Турски поток. Този път даже не трябваше да идват и сенатори за да бъдат категорични.
8
1
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 4 седмици
Много хора са забравили, но Мюлер беше директор на ФБР когато обяви, че са сигурни за наличието на Оръжия за Масово Поразяване в Ирак, и че има опасност Садам да снабдява терористи.
Точно този същия лъга тогава конгреса, а сега 2 години медиите поддържаха една откровена измама. Да не си помислите, че само нашите политици са за смях, навсякъде хората губят доверие в политиците и това никак не е случайно.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
A Бойко и Цецко защо американците ги качиха на шейната заедно с цялата дружинка от ГЕРБ? Какъв грях са сторили?
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега Тръмп да съди fake news медиите!
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Дотук с вашингтонските съчинения за руска намеса."


Абе, ти чете ли статията, или троленето е по важно?
4
5
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 4 седмици
От цялата работа страда международната политика.
Има съмнения, че точно поради тези обвинения Тръмп назначи такива стари неокон лешояди, да поддържат агресивна реторика спрямо Русия и така да покаже, че не е зависим от тях. А всички помним, че в предизбопрната си кампания спомена, че би работил с Русия за подобряване на отношенията.
Сега обаче виждаме зараждане на нова студена война, въоражаване до ушите, от което печели единствено военно-промишления комплекс.
Тъжна картинка...
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хахахах тоя доклад златен бе. Струва 25 милиона долара на данъкоплатците и накрая в кошчето.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тресе ги яка скрипал параноя за руски шпиони. Тръмп смени няколко жени от Изт. Европа и естествено е уязвим, че издава държавните тайни на славянките.