Нов случай на изтекли лични данни от Facebook

Данните са били съхранявани неправомерно от две компании
4 апр 2019 11:38,
8
Нов случай на изтекли лични данни от Facebook
Снимка: Reuters
В интернет са изтекли множество данни на потребители на социалната мрежа Facebook. Това се казва в доклад, публикуван в сряда на сайта на международната компания за защита на информацията "ЪпГард", информират Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.
 
Оказва се, че данните са били съхранявани неправомерно в облачен сървър на Amazon от две фирми, които преди време са разработвали приложения за Facebook.
Още по темата
Двете фирми са мексиканската "Култура Колектива" и американската "Ат дъ Пул". Информацията не е била защитена с  пароли и всеки желаещ е можел да ги получи. 
 
Мексиканската компания е запазила в базата си около 146 гигабайта данни за потребилите на Facebook, включително около 540 милиона техни коментара, също и имена на акаунти. Американската фирма пък качила в облака данните на близо 22 000 потребители на  социалната мрежа - имена, имейли, адреси и френдлисти. 
 
От "ЪпГард" съобщават, че докато базата на "Ат дъ Пул" е била премахната много бързо от открит достъп, то данните на  "Култура колектива" са били достъпни поне няколко месеца, въпреки многократните сигнали към собствениците на компанията и операторите на Amazon.
 
Това е поредния случай на проблем с изтичане на данни на потребители на Facebook. През  2018 г. стана ясно, че платформата е споделила неправомерно данните на 87 млн. потребители, главно в САЩ, с политическата консултантска фирма "Кембридж Аналитика".
 
И въпреки някои добри постижения в предотвратяването на опити за намеса в избори, Facebook не може да гарантира, че платформата й няма да бъде използвана за въздействие върху изборите за  европейски парламент през май, заяви вчера Марк Зукърбърг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дом1Ти па отдела се извъди спец по спец службите в САЩ?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки това осъдените умове, ползващи сураттефтеря си остават с дефицити и продължават да го ползват. Много е важно да се знае какво папкаш и къде те е напекло слънцето. Още по-съществено е да са лайкнали, а ти да си хейтнал.
4
1
 
10
 
! Отговори
ъп преди 5 години
до Ха Ха То и ти си си дал доброволно данните на личния ти лекар,например, ама няма ти е кеф,ако някой закачи картона ти с данни,че те лекува от хемороиди на вратата на блока,нали?
3
1
 
10
 
! Отговори
х преди 5 години
изтрих си профила, сега съм регистриран с фалшиво име, фалшива снимка, без приятели....
2
7
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
За какви изтичания говорим, когато всеки лично си е качил данните в нета.
1
7
 
25
 
! Отговори
Мегачеп преди 5 години
Само малооумници и хептен малооумници продължават да си поддържат профилите в шитнята на тоя зле гримиран рептил. И ше ги поддържат докато рептилът не реши да им ги изтрие ей така без обяснения, ама преди това ше използва личните им данни за някакви свои користни рептилски цели. Продължавайте да се занимавате с тая помия. Само да добавя че няма нито един работещ в спецслужбите на САЩ който да има профил във фейсбоклук. Поне не и с истинските си данни.