Американските мечти за "Арабско НАТО" са разбити – от кого и как?

Остава мистерия защо му е на Кайро да участва в една антииранска организация
12 апр 2019 19:45, Елка Василева
55
Американските мечти за "Арабско НАТО" са разбити – от кого и как?
Снимка: архив, Reuters

Идеята за създаване на "Арабско НАТО", широко рекламирана преди две години, окончателно пропадна. Както се разбра след визитата на президента Сиси в САЩ, Египет официално е уведомил Вашингтон, че няма да участва в новия военен алианс. Защо Кайро е взел това решение, каква е тук връзката с Русия и какви ще са последиците?

Фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси гостува на Тръмп вече за втори път - първата им среща във Вашингтон се състоя преди две години, а сега египетският президент бе на официално посещение в САЩ. Американският президент изрече много топли думи за чудесното състояние на американско-египетските отношения. Всъщност обаче САЩ са недоволни от Египет, а Кайро все по-често отказва да играе според американските правила, Пьотър Акопов, в. "Взгляд".

Далеч по-важно от думите на Тръмп бе казаното от държавния секретар Помпео пред една от комисиите в Конгреса на САЩ. Той съобщи, че ако Египет купи руски Су-35, ще му бъдат наложени санкции.

"Получихме уверенията им, че са разбрали това. Надявам се, че те ще решат да не правят тази покупка", добави Помпео.

За разлика от сключения вече от Турция договор за доставки на руски системи С-400, също предизвикал страшно недоволство у САЩ, сделката между Египет и Русия не е финализирана. На теория Египет все още може да я откаже. Това ще е неприятен момент за руско-египетските отношения, но те все пак няма да пострадат особено.

Много други контакти и договори свързват бездруго двете страни - от оръжейни проекти до строеж на АЕЦ, от търговия със зърно до очакваното скоро възстановяване на туристическия поток. Добрите лични отношения между Путин и АС Сиси също укрепват руско-египетските връзки.

Затова никак не е сигурно, че Египет ще се огъне под натиска на САЩ за Су-35.
Още повече че покупката на руски оръжия не е само белег за самостоятелност. По-важно е, че страната демонстрира нежелание да играе заедно с американците в близкоизточните им работи. И не само в това, че САЩ признаха Голанските възвишения за територия на Израел, а Ерусалим - за негова столица.

В четвъртък стана ясно, че Египет е погребал още една крайно важна за Щатите близкоизточна тема. Кайро официално уведоми Вашингтон, че отказва да участва в създаването на Близкоизточен алианс за сигурност (MESA). И въпреки че Ройтерс съобщи това, цитирайки само анонимни източници, всичко е твърде правдоподобно. Основно защото в неделя Египет не бе представен на срещата, събрала в Рияд потенциалните участници в бъдещия алианс.

Идеята за създаване на "Арабско НАТО", както го наричаха неофициално, бе прокарвана вече две години от САЩ и Саудитска Арабия - приписват я на саудитския принц Мохамед, а после замисълът бил подкрепен от Тръмп.

Подразбираше се, че "Арабското НАТО" ще включва осем държави: шестте монархии от Съвета за сътрудничество в Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Катар, Оман и Обединените арабски емирства) плюс Египет и Йордания.

Учредителната среща на върха бе насрочена предварително за октомври 2018 г., но към края на годината бе признато, че нещата буксуват, и всичко се отложи за 2019-а. Сега не останаха дори и призрачни надежди за формиране на алианса. Щом най-голямата арабска страна, Египет, отказва участие, самата идея губи всякакъв смисъл.

Остават наистина шестте страни от Залива, но те и без това частично координират войските си чрез регионалния Съвет за сътрудничество. Там доминират Саудитска Арабия и ОАЕ (само те имат що-годе сериозни въоръжени сили). Желание да засили своята армия има и малък Катар - още повече след свадата, която му докара преди две години развод със саудитците и с повечето монархии край Залива. Всъщност точно тази свада (едва месеци след появата на идеята за "Арабско НАТО") бе формалната причина да удари на камък подготовката на новия пакт. Какъв ти военен алианс, щом негови бъдещи участници са скъсали дори дипломатическите отношения с друг и го заплашват с какви ли не наказания?

Реално погледнато обаче, за Египет катарската епопея (още нестигнала до край) бе само удобен повод да провали цялата поначало безумна идея. Безумна, тъй като остава мистерия защо му е на Кайро да участва в една антииранска организация - и изобщо да обслужва саудитските и американските интереси. Да, Египет получава военна помощ от САЩ и финансова от Саудитска Арабия (която впрочем му дава възможност да купува и руски оръжия). Но заради саудитската помощ да си докарва конфликт с Иран, макар и теоретично? За какво?

Египет не понечи да си отработи саудитските помощи дори във войната на саудитците с йеменците. Изобщо би било странно, ако най-голямата страна в арабския свят позволи да я превърнат в марионетка на най-богатата. Помощта за Египет от Саудитска Арабия съвсем не е чисто благотворителна - кралството има интерес да е в добри отношения със съседа и там да има що-годе спокойна, а не революционна ситуация.

Египтяните се дразнеха и от изгледите новият алианс да стане де факто съюзник на САЩ - без да членуват в него официално, Щатите фактически щяха да са негов координатор. Но ролята на САЩ в Близкия изток вече далеч не е същата - и макар да запазват огромното си военно присъствие, американците нямат политическа воля и стратегически планове там. Доверието към тях през последните години бе подронено твърде сериозно, а позициите на Русия, напротив, силно укрепнаха. Египет е готов да работи с Русия във връзка със Сирия, имаме и обща позиция за Либия, без да споменаваме куп други регионални проблеми. Което пък съвсем не насърчава египтяните да се включват в една открито антииранска коалиция. А без тях няма да има никакво "Арабско НАТО".

Имаше период, в който Египет поддържаше много тесни военно-стратегически отношения с Русия - от средата на 50-те години на миналия век, когато помогнахме на египтяните да устоят на англо-френския натиск, до началото на 70-те, когато президентът Садат прогони военните ни съветници. Но и следващата война на Египет с Израел, през 1973 г., бе водена с наши оръжия; през втората половина на 70-те обаче страната окончателно се огъна пред американците и се сдобри с израелците.

Днес Египет не желае да бъде ничия марионетка - нито на Щатите, нито на Русия, нито на Саудитска Арабия. При положение че в два от трите центъра на арабския свят, Ирак и Сирия, царят хаос и разруха, позицията на Египет ще определя в още по-голяма степен насоката, в която се движи целият арабски регион. Затова отказът му да играе на "Арабско НАТО" има принципно значение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: ЕгипетсащАрабско НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари