Близнаци показват как се променя тялото в Космоса

Какво показва изследването на НАСА?
12 апр 2019 22:20,
11
Близнаци показват как се променя тялото в Космоса
Снимка: pixaBay

Американският астронавт Скот Кели е претърпял редица биологични промени по време на близо едногодишното си пребиваване в Космоса. Това показват резултатите от сравнително изследване на НАСА с еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели, което хвърля светлина върху това как космическите полети могат да повлияят върху човешкото тяло, съобщават световните информационни агенции, цитирана от БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". В него екипи от учени наблюдават обстойно Скот Кели, който прекара 340 дни на Международната космическа станция, и неговия брат-близнак Марк Кели, останал на Земята. Двамата са бивши астронавти на НАСА.

При Скот Кели са наблюдавани изменения в каротидната артерия, ретината, чревните микроби и експресията на гени, загуба на тегло, последвало отслабване на когнитивните способности, ДНК увреждания, удължаване на теломерите - защитните окончания на хромозомите, които постепенно се скъсяват с напредване на възрастта.

След завръщането на Скот Кели на Земята, удължаването на теломерите е заменено от ускорено скъсяване и загуба - потенциално негативно последствие за клетъчното здраве, обясняват специалистите. "Завръщането беше много по-лошо от приспособяването за едногодишен престой в космоса. През първите няколко дни се чувствах грипозен. Бях изморен доста дълго време", е споделил Скот Кели на телеконференция.

Целта на НАСА е по-доброто разбиране на промените, които понасят астронавтите по време на продължителни космически пътешествия заради подготовката на човешки експедиции до Луната и Марс.

Учените отбелязват, че повечето, но не всички изменения в гените са се нормализирали шест месеца след завръщането на Скот Кели на Земята. Малък процент гени, свързани с имунната система и ремонта на ДНК, обаче не са възвърнали обичайното си състояние - индикация за потенциални трайни увреждания на генетично ниво.

Основни причини за генетичните изменения се смятат космическата радиация и безтегловността при нулева гравитация.

Резултатите от изследването съвпадат с 58-мата годишнина от първия полет на човек в космоса - на съветския космонавт Юрий Гагарин през 1961 г., и с годишнината от първото изстрелване на космическа совалка през 1981 г. Файнбърг определя проучването като "зората на човешката геномика в космоса".

Изследването обаче не може да докаже рисковете от космическите полети, предупреждават учените. По-дългите мисии до Луната и Марс съответно ще бъдат свързани с повече натоварване и излагане на радиация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от половината от хората гладуват, една трета нямат питейна вода и *** като мушици, а они наливат десетки милиарди всяка година за безмислени космически полети. Ето затова няма да просъществува още дълго човечеството.
5
6
 
1
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Мен ми тряят 30 лиляди лея, ако има частен самолет, бих го наел да излети и започвам да литя. Вий си стойти тука.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко което се показва е игра с публиката,много ясно ,че си летят и кацат по други планети.Кой луд ще каже на човечеството истината,не виждате ли ,че сме в аквариум на отглеждане
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ви се пее, човек не е създаден за Космоса, защото там ще умре! Не бил съм в средновеновието! Ето ви доказателства, кой е реалист и кой психиясъл мечтагел! Да не мислите, че в НАСА не са го знаели?! Всичко са знаели, но нали трябва да баламосват човечеството и да течът пари за техните безсмислени проекти.
2
3
 
4
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Тук ще си останем на Земята, нищо, че на много им се иска да не е така.
1
3
 
7
 
! Отговори
Мойко преди 5 години
Близнаците са доста ползвани в тази сфера. В СССР също.Единия близнак го показваха как излита,а другия другия го показваха ,че се е върнал.