След всички тези години – защо Еквадор изостави Асандж?

Посолството потънало в мръсотия заради журналиста
14 апр 2019 14:40, Нели Христова
67
След всички тези години – защо Еквадор изостави Асандж?
Снимка: Reuters

Всеки е чувал поговорката "Не хапи ръката, която те храни". В случая на Джулиан Асандж обаче най-вероятно тя ще звучи по следния начин - "Не прави мръсотия в посолството, което те крие от врага".

Арестът на известния журналист и създател на "Уикилийкс" не дойде като изневиделица. Всъщност, всички рано или късно го очакваха, тъй като отношенията между домакините от Еквадор и техният гост Асандж не бяха особено добри. Той заведе няколко дела срещу тях, а те... го предадоха на полицията.

Сигурно се питате, какво толкова е вбесило Еквадор? Причината не е една.

Още по темата

Асандж многократно обвинява домакините си, че нарушават човешките му права. Първо, завежда дело заради строгите правила, които посолството му налага, за по-чист и спокоен живот в сградата. Естествено, съдията отхвърля иска му.  Журналистът също така е недоволен, че няма достъп до интернет и телефон.

И въпреки, че домакините на Асандж учтиво го помолили да не заема страна по деликатния въпрос между Каталуния и Испания, за да не нарушава връзката на Еквадор с останалите държави, журналистът не успял да си държи езика зад зъбите. Той шумно се обяви в подкрепа на каталунците.

После, във войната домакини - гост се намесило и оръжието на Асандж - "Уикилийкс".  В сайта не само че се появиха документи, имейли и съобщения от личния живот на президента на Еквадор Ленин Морено, но той бе обвинен в корупция. Но и с това ударите не спряха. След като всички се изказаха за това, дали снимките и файловете свързани с Морено са истински или фалшиви новини, "Уикилийкс" свика пресконференция и обяви, че са открили доказателства, които показват, че Асандж е следен от хора вътре в посолството, правени са му тайни аудио и видео записи.

И ако това не е преляло чашата за служителите на посолството на Еквадор, то навиците на затворения 7 години Асандж може би също са помогнали. Журналистът се забавлявал като карал скутер из коридорите на сградата и играел футбол, нагрубявал служителите и рисувал личица по стените. Той отказвал да си измие чиниите, оставял печката включена. Дори не чистел след котката си. Когато бил ядосан, често оставял мръсните си гащи в банята и дори не пускал водата в тоалетната.

Служителите на посолството се страхували, че той е поставил камера, която го следяла, ала те така и не можели да си вършат работата като хората, защото из цялото имение се носила силна музика.

Сега Асандж е в най-охранявания затвор в Лондон - Белмарш, където охранителите едва ли ще са възхитени от подобно държание...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Това е парадоксално.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До момента никога никой не успя да осъди WikiLeaks за лъжа или фалшиви новини.Всяко едно разкритие беше подкрепено с документи и няма как да бъде оспорено. Въпреки това, Асандж е принуден да плати цената на разкриването на истината. САЩ винаги са били изтъквани като пример за демокрация и свобода. За съжаление обаче тази свобода се оказа условна. Свободен си да публикуваш каквото искаш, но не и когато това засяга интересите на американската държава или голяма корпорация.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът в Хага: Без разследване на военните престъпления на САЩ.Президентът Тръмп изрази задоволство от позицията на Международния съд в Хага, който отказа да разследва военните престъпления на САЩ, тъй като не били събрани достатъчно доказателства, въпреки документираните над 150 казуса с хиляди жертви сред мирното население. Те станаха световноизвестни след публикациите на Уикилийкс.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еквадор изостави Асанж, защото президента се смемни и получи доста щедри кредити от МВФ. Това е илюстрация на международните функции на МВФ.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВФ е отпуснало пари на Ейвадор.седмица преди ареста.
51
0
 
4
 
! Отговори
789 преди 5 години
До danОтн.: Скоро не сте писали за ,,,---Ама затова пък ти дават характеристика по зодията, как се целуват зодиите, какъв е любимият цвят по зодии, как се ... зодиите. Абе абсолютно булеварден журнализъм. Ако искате повече - има по-престижни издания по нета.
50
1
 
19
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
Почнаха с помията..... Новия еквадорски президент просто продаде Асандж за 4.2млрд долара отпуснати като заем от МВФ. Спрете да разпространявате простотии, жалки подобия на журналисти!
49
5
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименТози "законен" президент е получил от Мадуро 150 милиона долара за предизборна кампания. Дали е законно и демократично чужда държава да се меси в работите на Еквадор Или само Русия и сателитите й имат това право? Износ на комунизъм-социализъм по кастро-чавистка модификация! В момента южноамериканците са настъхнали срещу режимите във Венецуела, Куба и Никарагуа. Щом падне Мадуро, ще паднат и другите, защото се крепят с парите от петрола. Неизбежно е въпреки терора на диктатурите!
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо Асандж е като котката на Луцифер, чиято налелектризирана опашка свети с фосфорнозелени искри в мрака предизвиквайки катаклизми и катастрофи, подпали трътката на Хилъри Клинтан и събра очите на тайните служби на запада. Изобщо ако стане пожар или земетресение в дрънголнка, където е затворен или падне метеорит над него или стените му рухнат сами или с божията помощ - няма да се учудя
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ленин Морено обясни решението си да лиши Асандж от политическо убежище с факта, че Асандж е нарушил международното правило да не се намесва във вътрешните работи на други държави, продължавайки през Уикилийкс да разпространява поверителни документи (последния път публикувайки секретни документи на Ватикана), монтирайки в посолството неразрешено "електронно оборудване", блокирайки там камерите за наблюдение, неподчинявайки се на охраната на посолството и получавайки нерегламентиран достъп до документи на еквадорското посолство.
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактАбе не знам за светлото комунистическо бъдеще, никой не е обещавал светло бъдеще от днес за утре, беше само идеал, но при социализма хората живеехе 100 пъти по добре от днес и България си беше уредена държава. А сега 30 години говорят за светло евроатлантическо бъдеще, а Бългзрия тъне в оскотяеваща мизерия.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшу , 32 и 331.София не е България!!2.България е на второ място в света по смъртност...............т. е. само хората от една изостанала африканска държава изчезват по-бързо от нас, българите!!
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен Асандж е герой...............той показа че зад маската на демокрацията има много лицемерие, агресия и убийства на мирни хора........................знаете къде.........в т.нар. Трети свят!!
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си канен на гости............трябва да слушаш домакина си..............иначе те гонят!!
42
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименСветлото комунистическо бъдеще и то е измислено от същите(юдо-масоните)!
41
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Е па да не очаквахте да умре от старост в това посолство?За тея 7 години да беше намерил решение-бая време си е!
40
2
 
28
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Ах, какъв гадняр бил Асандж, видите ли....Публикува тайните на ястребите-главорези и после виж какви ги вършел в Еквадорското посолство, където се укрил. Лицемерните васали от Еквадор ще има още дълго да се оправдават за мърсотията която направиха. Етествено всеки човек затворен за 7 години може да издивее. Основният въпрос е защо Тираните преследват Асандж!!!!!!!!!!!!
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42 Ако този живот, който живея в момента е в следствие на тайните одо мастонци или както ги наричаш там, то аз ще съм им благодарен до края на дните си и ще им целувам ръка, само за да не се върнат онези със светлото комунистическо бъдеще.
38
1
 
14
 
! Отговори
юдо-масонския елит преди 5 години
До Анонимен"Асанж иска да унищожи световния елит добре но трябва да е коварен безмилостен независим и смел иначе те бият при всички сценарии."може да бъде унищожен много лесно !юдо-масонския елит заедно с армията и целия им репресивен апарат са по-малко от 3% от населениетоако успееш ха накараш овчите мозъци да проумеят как евреите ги пържат с елита е свършенотрудното е да накараш овцата да мисли - успееш ли това е края на елита и на власта им
37
2
 
18
 
! Отговори
Защото преди 5 години
МВФ им даде 4.3 Милиарда долара заема тези пари са нужни на сатрапа на Еквадор за да остане на власт