Съживиха мозъчни клетки на мъртви прасета

Откритието може да помогне за лечението на Алцхаймер
18 апр 2019 21:10, Габриела Джекова
14
Съживиха мозъчни клетки на мъртви прасета
Снимка: pixaBay

Научен екип от САЩ успя да съживи клетки в мозъците на мъртви прасета в експеримент, който може да намери приложение в изследването на болестта на Алцхаймер и други мозъчни травми, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

"При подходящи условия изолираният и непокътнат мозък на бозайник притежава недооценен капацитет за възстановяване на микроциркулация и молекулярна и клетъчна активност часове след смъртта", пише сп. "Нейчър".

Отдавна е известно, че функциониращи клетки могат да бъдат извлечени от мозъци часове след настъпването на смъртта, но авторите на настоящото проучване са изследвали клетките, докато все още се намират в мозъка.

За целта учените са експериментирали върху мозъците на 32 прасета, предоставени от кланица. Техниката се състои в снабдяването на клетките с "коктейл" от кислород, хранителни вещества и различни други защитни химикали.

Първоначално остатъчната кръв е била прочистена от свинските глави и охладена, след което мозъците на животните са били отстранени и транспортирани до лаборатория. Четири часа след смъртта на прасетата изследователите са започнали да "наливат" специалния химически коктейл в мозъците.

Полученият резултат не е бил "жив мозък", а "клетъчно активен мозък", отбелязва Ненад Сестан от изследователския екип от Йейлския университет.

Подобен експеримент неминуемо поражда фантазии за зомбита и зли учени, които съживяват мозъци с инжекция. В опит да успокои страховете, германският в. "Велт" пише, че те са неоправдани. Според изданието подобен подход може да помогне на учените да проумеят по-добре как мозъкът функционира и се възстановява. "Ако бъде създадена подобна течност, тя може например да бъде използвана за лечението на увреден участък в мозъка при пациенти, прекарали инсулт", пише изданието, цитирано от ДПА.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 1 месец
Бравооо!!! България ще има бъдеще!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съживиха мозъчни клетки на мъртви прасета

Откритието е много ценно за България
10
3
 
3
 
! Отговори
и преди 1 месец
Никакво чудо не може да съживи мозъчните клетки на Цветан Каунов.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи има надежда за българските мозъци...
8
1
 
9
 
! Отговори
Котарака преди 1 месец
Това да не се е случило в Студентски град в Неделя сутрин при експерименти с нова дизайнерска дрога върху студенти в местна дискотека?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откритието може да помогне за лечението на Алцхаймер… и комунисти.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, стига де!
Пак ли ще се тегли заем, за подобряване живота на депутатите?
5
9
 
3
 
! Отговори
зомби преди 1 месец
Сега четох Википедия. Тази Иванчева била мъша на оня дето "Няма такава държава".
Сега вече няма да има пари за тениски с надписи да обличат хулиганите за лятото.
4
5
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Сега си представям следващото заглавие по вестниците: Зомби прасета свалят от власт министър-председателя на България. Навсякъде цари ужас. Държавата е пред разпад.
3
5
 
18
 
! Отговори
zeus преди 1 месец
Очаквайте нашествие на прасета зомбита.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак добре, защото тук при нас доста прасета нямат такъв вид клетки.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия американски учени да не са чели книгите на Ал. Беляев Главата на професор Доуел шибнали са едно гранясало уиски и са почнали да съживяват клетки.