Ами сега? Тръмп избран за президент с помощта на чуждестранна сила

Очевидно не бил годен за висшата длъжност, която заема
19 апр 2019 21:30, Елка Василева
109
Ами сега? Тръмп избран за президент с помощта на чуждестранна сила
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Специалният прокурор Робърт Мълър е разкрил обхвата на историческа руска кампания за саботиране на президентските избори в САЩ през 2016 г. и подробно е описал как американският президент Доналд Тръмп е положил неистови усилия да осуети федерално разследване, застрашаващо неговото управление, пише в. "Ню Йорк таймс".

Оповестената редактирана версия на доклада на Мълър показва, че неговият екип усилено се е опитвал да реши дали действията на Тръмп представляват престъпно възпрепятстване на правосъдието. В крайна сметка работещите по разследването прокурори са преценили да не повдигат обвинения срещу президента, изтъквайки множество правни и фактически ограничения, но очевидно са отказали да го оправдаят и са намекнали, че може би Конгресът трябва да уреди въпроса, отбелязва американското издание.

Дългоочакваният доклад разкрива, че Тръмп е бил избран за президент с помощта на чуждестранна сила и изброява множество срещи между негови съветници и руснаци, опитващи се да окажат влияние върху кампанията и президентския преходен екип.

Още по темата

Мълър е стигнал до извода, че няма достатъчно доказателства, за да се прецени, че Тръмп или негови сътрудници са участвали в престъпен заговор с руснаците, въпреки че неговият предизборен щаб е приветствал усилията на Кремъл за саботаж и е "очаквал, че би могъл да се облагодетелства в изборен план" от хакването и изтичането на имейли на демократите. След това, когато започнало федерално разследване по въпроса, президентът многократно се опитвал да му попречи, посочва "Ню Йорк таймс".

Мълър е описал 11 случая, в които Тръмп или неговият предизборен щаб са били въвлечени във възможно възпрепятстване на правосъдието, и е намекнал, че Конгресът може да преследва тези действия като престъпления, пише в. "Гардиън".

В доклада от почти 450 страници, части от който останаха скрити за обществеността, специалният прокурор подробно е описал руските усилия за оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г. и отзивчивостта на кампанията на Тръмп към определени "руски предложения за съдействие", посочва британското издание.

Президентът се опита да представи заключенията в доклада като победа и оправдаване. Той отново определи разследването като "измислица" и каза, че "това не бива никога повече са се случва на президент". Тръмп написа в Тwitter - "ИГРАТА СВЪРШИ", и публикува обработена на фотошоп своя снимка на фон, напомнящ за филма "Игра на тронове".

Лидери на демократите обаче отхвърлиха твърдението на Тръмп, че е оправдан. Председателят на правосъдната комисия на Камарата на представителите Джеролд Надлър каза, че докладът на Мълър е "написан вероятно с намерение да предостави на Конгреса пътна карта" и че евентуални изслушвания за импийчмънт са "възможен вариант". Според Надлър "сега Конгресът има отговорността да потърси сметка за действията на президента", отбелязва "Гардиън".

Тръмп се опита пръв да представи своята версия на събитията. Типично в негов стил, тя се състоеше от една единствена дума, публикувана в Тwitter с главни букви: "ОПРАВДАН". Сега, когато стана обществено достояние редактираният вариант на доклада на Мълър, се оказа - което не е изненада за никого, че в него пише точно обратното, изтъква в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Специалният прокурор пише в доклада си, че "не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, но и не го оправдава".

В цялата суматоха около публикуването на доклада на Мълър обаче е лесно да се пропусне същината. Тръмп очевидно е негоден за висшата длъжност, която заема. Той умишлено пренебрегва всички норми на съвременната американска демокрация и няма почти никакво уважение към конституционното право. Но все пак засега не е признат за виновен в престъпление - още повече в "тежко престъпление или нарушение", което може да гарантира отстраняването му от поста, коментира британското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
Горките ''журналисти''/пионки.. какви 'издания' ги карат да цитират само...!Псевдо-журналистите са много вредни за прогреса на обществото !
90
0
 
0
 
! Отговори
Миш-маш, Пенке ле преди 4 години
Имал ли е Тръмп топли отношения с РусИя? Да? Или не?!А с рУсия? Не? Не?!Значи само с рУсата? Не само?! Ооо!С рУсите изобщо!!С русите, значи?! С руснаците, значи!!Което и трябваше да се докаже!
89
0
 
4
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 4 години
Управляващата върхушка на САЩ е инкарнация на злото. Там няма от добрите. Всичко е от Дявол по-лошо.
88
0
 
11
 
! Отговори
Тя работата ясна! преди 4 години
На КРИВА демокрация все руснаците са и виновни!
87
0
 
0
 
! Отговори
Banker преди 4 години
До Дарвин философПет часа общественополезен труд равно на едно седмична храна.Година труд -кола______________________________________________________A Lihva???
86
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Анонименdo 96 ....haaa ha ha ......pravo v tselta !!!
85
4
 
0
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
Парите са първобитно средство за обмен на стоки.Златото е безполезен за индивида метал( или толкова полезен колкото и повечето цветни метали и проводници)Парите да се премахнат и платежното средство да е най-ценното което има човек- времето.Пет часа общественополезен труд равно на едно седмична храна.Година труд -кола.И тнт.Парите са новия бог на човечетата ,банките храма-Сатаната побеждава....
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп помогна на Путин за нов мандат, помогна на другаря Ким и другаря Си. Приятел в нужда се познава. А всички източноевропейски минидиктаторчета и минисатрапчета са денонощно на помощи и системи от евроатлантически банки с хранителни вещества.
83
3
 
5
 
! Отговори
Тодор Иванов преди 4 години
Не го оставиха човека...Интересно- САЩ се забият на Русия, но с Китай са кротички
82
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Интересно как от един и същ доклад могат да се правят два съвършенно пропивоположни извода."Няма такова нещо. Просто слугинажа на Тръмп, подчинените му и тези които имат изгода от него твърдяха, че докладът не го изобличава. Дори Тръмп сам си пуска някакви постове в Туитър, пише си сам, че е оправдан, без въобще никой никога да го е оправдавал.И накрая му вярват саму ей такива будалички като вас, понеже така работи пропагандата - масовката от *** хора започва да вярва на празни приказки.
81
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Пак ли Путин им е виновен на краварите, че са ***
80
3
 
9
 
! Отговори
И тако и вако преди 4 години
Интересно как от един и същ доклад могат да се правят два съвършенно пропивоположни извода. Когато излезе доклада , в медиите коментираха, че според него намеса на Русия в изборите не е имало. Сега от тази статия излиза, че е точно обратното.Въобще за това, което се публикува в САЩ, не е ясно на кое може да се вярва, и на кое - не. Това, което е сигурно, е че без русофобска пропаганда те изобщо не могат да съществуват.
79
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** = (Мрази Америка) + (Обича Тръмп и му се възхищава колко е пpocт и иска като него) + (Обича Русия повече от родината си и би продал България за 5 копейки) + (Харесва ГЕРБ и Атака защото са едно и също) + (Работи против интересите на България) + (Мрази Меркел и Хилъри а обича Фарадж, без да знае защо, но така са му казали и той така прави) + (Иска излизане от ЕС и да станем още по-зле и хората да нямат право на свободно придвижване) + (Иска излизане от НАТО и да ни анексират разни държави).
78
2
 
8
 
! Отговори
Bill преди 4 години
Долнопробна лъжа
77
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
впк на сащ назначи тръмп за президент и тои още първия месец продаде оръжиена са за 350 милиарда и игра танца със саби ако така вървят продажбите и печалбитевторият му мандат е в кърпа вързан независимо какво говорят и пишат медиите иостаналите
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега отворете най анти-Тръмп медиите в щатите, CNN, CNBC и вижте че дори те не пишат такива глупости. *** ако има тапия за журналист, да започва да я яде направо :D
75
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно фалшива новина! Следя събитията всеки ден и доклада на Мюлер напълно оневинява кампанията на Тръмп. Това е абсолютно пропаганден сайт. Просто спирам да чета тези лъжи
74
4
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Атаките срещу Тръмп и Президентството му са върхът на съвременната демагогия, лъжа и лицемерие, режисирани от Глобалистите. Тяхната цел е неоспорвана световна хегемония, въвеждане на унилатерален Нов Световен Ред и подчинение, последвани от баснословни печалби за транснационалните корпорации. Всеки нов ден от Президентството на Тръмп е забавяне в постигане целите на Глобалистите...
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига с ГЛУПОСТИТЕ вече ! Някой си изядоха нещо за Килъри ама не стана и ТОЧКА !
72
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не знам за Русия, но една друга страна определено има интерес от тоя ***.Първи призна Йepycалим за нейна столица, а след това и плодородни пaлecтински земи за техни ..."Аз пък знам за Сорос, който е върха на евpeйcкaта aлчнocт! Знам и коя партия и кои медии спонсорира той. Същите CNN загубиха 50% от рейтинга си след като излезе доклада. Скоро очаквам и да бъдат закрити!