Ами сега? Тръмп избран за президент с помощта на чуждестранна сила

Очевидно не бил годен за висшата длъжност, която заема
19 апр 2019 21:30, Елка Василева
109
Ами сега? Тръмп избран за президент с помощта на чуждестранна сила
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Специалният прокурор Робърт Мълър е разкрил обхвата на историческа руска кампания за саботиране на президентските избори в САЩ през 2016 г. и подробно е описал как американският президент Доналд Тръмп е положил неистови усилия да осуети федерално разследване, застрашаващо неговото управление, пише в. "Ню Йорк таймс".

Оповестената редактирана версия на доклада на Мълър показва, че неговият екип усилено се е опитвал да реши дали действията на Тръмп представляват престъпно възпрепятстване на правосъдието. В крайна сметка работещите по разследването прокурори са преценили да не повдигат обвинения срещу президента, изтъквайки множество правни и фактически ограничения, но очевидно са отказали да го оправдаят и са намекнали, че може би Конгресът трябва да уреди въпроса, отбелязва американското издание.

Дългоочакваният доклад разкрива, че Тръмп е бил избран за президент с помощта на чуждестранна сила и изброява множество срещи между негови съветници и руснаци, опитващи се да окажат влияние върху кампанията и президентския преходен екип.

Още по темата

Мълър е стигнал до извода, че няма достатъчно доказателства, за да се прецени, че Тръмп или негови сътрудници са участвали в престъпен заговор с руснаците, въпреки че неговият предизборен щаб е приветствал усилията на Кремъл за саботаж и е "очаквал, че би могъл да се облагодетелства в изборен план" от хакването и изтичането на имейли на демократите. След това, когато започнало федерално разследване по въпроса, президентът многократно се опитвал да му попречи, посочва "Ню Йорк таймс".

Мълър е описал 11 случая, в които Тръмп или неговият предизборен щаб са били въвлечени във възможно възпрепятстване на правосъдието, и е намекнал, че Конгресът може да преследва тези действия като престъпления, пише в. "Гардиън".

В доклада от почти 450 страници, части от който останаха скрити за обществеността, специалният прокурор подробно е описал руските усилия за оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г. и отзивчивостта на кампанията на Тръмп към определени "руски предложения за съдействие", посочва британското издание.

Президентът се опита да представи заключенията в доклада като победа и оправдаване. Той отново определи разследването като "измислица" и каза, че "това не бива никога повече са се случва на президент". Тръмп написа в Тwitter - "ИГРАТА СВЪРШИ", и публикува обработена на фотошоп своя снимка на фон, напомнящ за филма "Игра на тронове".

Лидери на демократите обаче отхвърлиха твърдението на Тръмп, че е оправдан. Председателят на правосъдната комисия на Камарата на представителите Джеролд Надлър каза, че докладът на Мълър е "написан вероятно с намерение да предостави на Конгреса пътна карта" и че евентуални изслушвания за импийчмънт са "възможен вариант". Според Надлър "сега Конгресът има отговорността да потърси сметка за действията на президента", отбелязва "Гардиън".

Тръмп се опита пръв да представи своята версия на събитията. Типично в негов стил, тя се състоеше от една единствена дума, публикувана в Тwitter с главни букви: "ОПРАВДАН". Сега, когато стана обществено достояние редактираният вариант на доклада на Мълър, се оказа - което не е изненада за никого, че в него пише точно обратното, изтъква в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Специалният прокурор пише в доклада си, че "не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, но и не го оправдава".

В цялата суматоха около публикуването на доклада на Мълър обаче е лесно да се пропусне същината. Тръмп очевидно е негоден за висшата длъжност, която заема. Той умишлено пренебрегва всички норми на съвременната американска демокрация и няма почти никакво уважение към конституционното право. Но все пак засега не е признат за виновен в престъпление - още повече в "тежко престъпление или нарушение", което може да гарантира отстраняването му от поста, коментира британското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
8
 
! Отговори
социализъм преди 4 години
Няма лошо и след него идват социалистите Барни Сандръс и в ОК Джери Торбин.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Обама Газпром разцъфна,Русия изживя златни години,заваодите от САЩ бяха изнесени в Китай което направи Китай икономика номер 2 в света.Тръмп ще остане в историята като велик бял американец защитаващ религията си,раста си и държавата си.Да си бял не е порок,да си християнин не е срамно
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ванга беше казала: "последният "американски" президент ще е че-рен"!ами то така и стана! днешнията НЕ е "американски" и това се вижда, усеща във всяка една негова стъпка и действие на международната сцена...това важи за бг - няма нито един политик който да е "български" - всички са вече са се хванали за "тръбата" и за "гьола"това което отличава украйна от бг , като бивши сателити на раССия е националният консенсус в украйна, относно това, че за тях "раССия е враг!" това им е доктрината!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия пишлемета краварите си вкараха голям автогол и плюс туй единственият свестен човек от тая пасмина *** е Рон Пол, ама той няма никакви шансове щото е умен.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Антифриз 25Ако можеше да слезем ... ама не можем. Това е положението. Стоим и гледаме човешката комедия, която не дай си боже, като нищо може да се превърне в трагедия. От това най - много ме е страх. И се вбесявам че просто нямам избор - стоя и гледам, нищо не зависи от мен, а като че ли всичко отива по дяволите. Отвратително.
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президент с такова поведение не е имало...Няма място за сравнение между Рейгън и този клоун.
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обама 8 годии спа,помилва пуйки,изнесе заводите във Китай,сега друг трябва да вади кестените от огъня
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Ами поради факта че просто не играе по свирката на други. Ами се мъчи да направи своя *** и да играе по нея. Няма да стане. Понякога арогантността и несъобразяването с други не върши работа. Просто ще си навлече, меко казано, неприятности.
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Специалният прокурор пише в доклада си, че "не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, но и не го оправдава".Егати пародията на прокурор. При липса на доказателства за извършено престъпление, тогава въз основа на какво продължава да подозира заподозрения? Доколкото ми е известно прокуратурата би трябвало да се опира само на факти, а не на търкане на кристалното кълбо.
22
0
 
10
 
! Отговори
Антифриз преди 4 години
До 19 Да, а ти дано да си наясно какво е интелектуалното ниво на тия, които гласуват за избор на техния президент и се хващат на подобни глупости. И що за хора управляват планетата без значение Тръмп, Хилъри,Обама Буш. Спрете Земята да слезем после продължавайте с простотиите както се казва.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиде коня у ряката,ах този лош Путин даже и С'ащиянският президент назначил!
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова България дълбае дъното по свобода на медиите в световната класация- официален американски доклад не намира доказателства за руска намеса, но Днеса още в заглавието си сипят обвинения.
19
6
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До До RolexДобре бе, ти като си непалячо, къде ти е небостъргачът, къде ти е самолетът, какво си построил, докъде си стигнал, кой те е чувал, че съществуваш на света? И не говори глyпости за неща, от които не разбираш, то борсовите индекси показват накъде върви щатската икономика и какви са резултатите на Тръмп и неговата администрация... ама къде ти разбира свинкя като тебе от кладенчова вода?
18
3
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Да перифразирам и обобщя с едно изречение статията: "НЯМА НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ВИНАТА НА ТРЪМП, НО ТОЙ СЪС СИГУРНОСТ Е ВИНОВЕН Е ТУРЕН НА ВЛАСТ ОТ РУСНАЦИТЕ !!!"
17
0
 
21
 
! Отговори
Да бе... преди 4 години
Значи САЩ е 380 млн. човека да гласуват половината това прави 190 млн. от тях половината да гласуват за Тръмп това прави 90 млн. Как се хакват 90 млн на туй отгоре откъде някой хакер ще знае кой от тия 90 млн. е ходил да гласува и го е хакнал и му е променил вота.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтифризВиждаш ли колко тъпо е всичко това? Това се нарича "Ритам себе си отзад". Явно американците нямат нищо против да се правят на посмешище пред света. Но не е нужно да го навираш на хората в очите с подобни измишльотини то се вижда и с просто око.
15
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 4 години
До АнонимеННевежа, не вземай становище по въпроси, по които не си компетентен. То голяма част от хората коментиращи тука нямат компетенция...
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам как тази медия послушно обслужва вашингтонското задкулисие, неслучайно тази година сме на 111-то място по свобода на медиите от 180 държави.
13
2
 
18
 
! Отговори
Ха Ха преди 4 години
На чуждите журналисти им плащат за такива статии , нашите само ги преписват . Мъка
12
15
 
5
 
! Отговори
До “Rolex” преди 4 години
Като живееш в краварника, не виждаш ли, как нещата започват да се влошават, и то откакто дойде този *** на власт! Рецесията е започнала и самите управляващи си го признават, считай какви размери може да обхване,след като се споменава за предстояща криза, по-голяма от онази -08-09год. Не виждаш ли какво става с предприятията, колко затвориха? Аман от ***, като теб, Rolex!