Религиозните намаляха драстично в САЩ

Едва 50% посещават църкви, джамии или синагоги
19 апр 2019 07:53,
44
Религиозните намаляха драстично в САЩ
Снимка: Reuters

В навечерието на Великден и Пасха ново проучване, проведено от „Галъп“ разкрива, че принадлежността към някоя религия в момента в САЩ е по-ниска от когато и да било.

Още по темата

Проучването, публикувано в четвъртък, показва, че само 50% от анкетираните са заявили, че принадлежат към някоя от основните деноминации и посещават църква, синагога или джамия през 2018 г. Но това не би трябвало да е твърде изненадващо, тъй като числото на религиозните американци постоянно намалява от 1998 г., когато 70% са отговорили, че изповядват една от трите религии.

Това също е в съответствие с намаляването на броя на американците, които имат религиозни убеждения: между 1998 и 2000 г. 90% от респондентите заявяват, че имат религиозна принадлежност. Въпреки това, този брой спадна до 77% между 2016 и 2018 година.

Интересно е, че САЩ винаги са били доста религиозно общество в сравнение с други богати нации, съобщава Спутник.

През 2010 г. други проучвания на Галъп установиха, че сред най-богатите и развити страни /със среден доход на глава от населението от или над 25 000 долара/, в САЩ 65% от респондентите съобщават, че религията играе важна роля в ежедневния им живот. Предните места се заемат от Италия, Гърция, Сингапур и страните от Персийския залив. Средният брой на вярващите анкетирани сред населението на богатите страни е 47%.

Един от факторите, допринасящи за намаляването на религиозната принадлежност е повишения брой на католиците, поставящи под въпрос вярата си в светлината на скандалите за насилие над деца, разтърсила католическия свят. През 2019 г. 37% от американските католици разкриха, че са помислили да напуснат църквата.

Като друга причина се сочи фактът, че младите хора нямат религиозни предпочитания – във възрастовата група между 18 и 29 години броят на атеистите е най-голям.

Методологията на „Галъп“ за събиране на информация включва проучване чрез телефонни интервюта, проведени с най-малко 2000 възрастни, навършили 18 години в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-странното е, че голям брой от църквите са затворени през седмицата или най-много отварят за 2-3 часа. Отварят задължително събота и неделя, но не съм сигурен с какво работно време.Говоря конкретно за 4-5 големи и хубави католически църкви (които не са туристически дестинации) в централните части на Бостон, но предполагам нещата не са по-различни в другите по-големи градове в САЩ.В Ямбол например 3-те големи църкви работят от 8:00 до 18:00 всекидневно ако не се лъжа.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Не може религията да се сравнява с робство. Все па не сме в средните векове Робстовто има други видими форми днес. Религията е въпрос на избор,за разлика от другите форми на робство. Религията може да се изпозва като морален кодекс,който все повече липсва днес.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМИ ГАЛЪП КАТО ПРОЧЕТОХ И СПРЯХ! ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДОБРИ ИСТОЧНИЦИ, АКО ИСКАТЕ ПОСЕТИТЕЛИ!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кардиналите се молят за свежи дечица ли?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6 Вече са го измислили. Казва се икономическа зависимост.
8
3
 
21
 
! Отговори
Az преди 4 години
В СССР да не е имало действаща черква? Била е репресирана, сега е въпрос на избор. Хората по добре да прекарат неделята със семейството и забавление, отколкото да палят свещи и да хранят попски ръкави с часовници по 100к и бентлита...
7
0
 
23
 
! Отговори
Пст преди 4 години
По-малко религиозни фанатици= на по-добър свят.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите са атеисти и като не могат да ги подчинят и командват с религии, ще измислят друга форма на робство.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи има надежда. Парите са другото огромно зло, след религията.
4
2
 
27
 
! Отговори
Бойкот на OLX преди 4 години
В Кравария най-важният БОГ са парите...
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварската *** е пред разпад!
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-религиозни са в Рассия-вярващите в сектата на *** Късий ся увеличават...
1
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ клоака пълна със зомбирани сатанисти и сектанти от сектата на Муун.