Религиозните намаляха драстично в САЩ

Едва 50% посещават църкви, джамии или синагоги
19 апр 2019 07:53,
44
Религиозните намаляха драстично в САЩ
Снимка: Reuters

В навечерието на Великден и Пасха ново проучване, проведено от „Галъп“ разкрива, че принадлежността към някоя религия в момента в САЩ е по-ниска от когато и да било.

Още по темата

Проучването, публикувано в четвъртък, показва, че само 50% от анкетираните са заявили, че принадлежат към някоя от основните деноминации и посещават църква, синагога или джамия през 2018 г. Но това не би трябвало да е твърде изненадващо, тъй като числото на религиозните американци постоянно намалява от 1998 г., когато 70% са отговорили, че изповядват една от трите религии.

Това също е в съответствие с намаляването на броя на американците, които имат религиозни убеждения: между 1998 и 2000 г. 90% от респондентите заявяват, че имат религиозна принадлежност. Въпреки това, този брой спадна до 77% между 2016 и 2018 година.

Интересно е, че САЩ винаги са били доста религиозно общество в сравнение с други богати нации, съобщава Спутник.

През 2010 г. други проучвания на Галъп установиха, че сред най-богатите и развити страни /със среден доход на глава от населението от или над 25 000 долара/, в САЩ 65% от респондентите съобщават, че религията играе важна роля в ежедневния им живот. Предните места се заемат от Италия, Гърция, Сингапур и страните от Персийския залив. Средният брой на вярващите анкетирани сред населението на богатите страни е 47%.

Един от факторите, допринасящи за намаляването на религиозната принадлежност е повишения брой на католиците, поставящи под въпрос вярата си в светлината на скандалите за насилие над деца, разтърсила католическия свят. През 2019 г. 37% от американските католици разкриха, че са помислили да напуснат църквата.

Като друга причина се сочи фактът, че младите хора нямат религиозни предпочитания – във възрастовата група между 18 и 29 години броят на атеистите е най-голям.

Методологията на „Галъп“ за събиране на информация включва проучване чрез телефонни интервюта, проведени с най-малко 2000 възрастни, навършили 18 години в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия.... и пи дерастията дойде от там ... Ликувай !
32
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
вс. цивилизации свършват по един и същи начин: превземат ги отвътре чрез смесени бракове, вируса тръгва, деградират и накрая сами си дръпват шалтера. близката история ще пише за нас- деградирали *** самоунищожили се от алчност и злоба. жалко...
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДодоИнтересно, изглежда разрешават ползването на интернет и в психиатричните клиники.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Додо
29
6
 
3
 
! Отговори
Марксизмо-кретенизъм преди 4 години
Комунистите са атеисти - като ги гледам прекрасни режими си устроиха, актуалният е при другаря Ким Чен Грух: за чудо и приказ; цял свят се е втурнал през глава да емигрира там!
28
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Гнусна, но добре планирана соросоиднa, еврейска пропаганда, организирана и платена от синагогата на сатаната, целяща апатия и ментална упойка за масите, с цел тоталното им подчинение и контролиране, с цел налагане на Новия Световен Ред, с един-единствен бог - Луцифер.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22Това че го пише на банкнотите е съвсем друга история и няма много общо с религията колкото от страха им комунизма да не влезе в САЩ. Има цялата история в уикипедия :)
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията е глупост така или иначе.
25
3
 
7
 
! Отговори
Мадуро преди 4 години
Освен това няма как да избомбиш половината свят, а на останалата половина да му наложиш санкции и мита и да си ОК или набожен. По-скоро фашист. Фашистки щати. Ами дори Вашингон е бил робовладелец, какви християни са тези потомствени каторжници, бандити, мошенници, престъпници.
24
2
 
5
 
! Отговори
Мадуро преди 4 години
Нали уж грингoвците били много консервативни и набожни, глупости на търкалета сащ е меката на разврата, наркоманията и порнoграфията. Ако има модерен Содом и Гомор това е сащ. В сащ само мексиканите са набожни, латиносите колонизират сащ и вече са 70 милиона. Омбре ке паса
23
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 4 години
До ДалиМладите са винаги били и ще бъдат в матрица, защото са млади и имат енергия за изразходване. Парите, богатствата причтелю са били неизменна част от осъзнатата човешка история и още дълго време ще бъдат само че под друго форма, доста си заблуден...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето американци вярват, но не са набожни или религиозни! Даже и на банкнотите им го пише. Има тънка разлика.
21
3
 
11
 
! Отговори
Дали преди 4 години
До АнонименНещо не си в час, приятелю. Религията е създава морални устои, които днешната музика и култура разрушава успешно. Младите са в една голяма матрица на измислени богатства и пари, които водят то техния упадък и гибел. Така че....
20
5
 
10
 
! Отговори
:) преди 4 години
Направо повръщам като чуя някой пенсионер да говори, че моралното идвало от религията, че тя била кодекс на морала и ако я нямало, видиш ли, всички щели да са лоши и гадни..абсолютни глупости. Това е нещо, което се възпитава - да обичаш животните, да помагаш на падналия човек, да не убиваш и крадеш, все ценности, които трябва да ти бъдат предадени от родители и среда както и 50% идва от генетичния ти код. Но как да го обясниш на промита глава родена в молещо се на въздуха семейство :) трудно е..
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То избора не е голям, аврамовите религии, като изключим безбройните секти на зомби фокусника йешу, първите сведения за който са съчинени 300 след смъртта му без да има преки сведения, остават другите за богоизбрани и техните пустинни съседи.
18
8
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Хората стават по-умни ! Рядко има хора ,които сляпо вярват в разни богове и прочие ! Дори и да вярват доста често сами си задават въпроси ,абе аз вярвам ,ама истина ли е това в което вярвам и което са ми натрапвали и продължават да натрапва ?! Така от житейския си опит всеки сам стига до извода ,че регигиите са една заблуда за наивници !Много се радвам ,че американците започнаха да поумняват , а щом нещо започне в САЩ , то се разпространява в целия свят , става мода !
17
5
 
4
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 години
До ДртПрчЯ обясни що е това образование,ако нямаш нищо напреки!И по-подробно,ако обичаш!?
16
13
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Материализма убива всичко. А без вяра всяка една нация изчезва. Ако въобще за американците може да се нарече, че са нация. Просто сбирщайн обединени около долара.
15
9
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Учудвам се, че в тази напредничава страна има 50%, които все още ходят по църкви, джамии и синагоги
14
7
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ами... атеизмът идва с образованието