Тръмп – президентът, който не иска да се съобразява с правилата

Това негово поведение ясно отекна в доклада на Мълър
19 апр 2019 21:00, Елка Василева
12
Тръмп – президентът, който не иска да се съобразява с правилата
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

За Доналд Тръмп началото на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър изглеждаше тревожно като край на неговото президентство. Затова той се опита да го спре.

Неговите продължили месеци усилия разшириха границите на президентските правомощия и правото, разкривайки един върховен главнокомандващ, погълнат от себелюбие и решен да накара своите висши сътрудници да лъжат или да създават объркване от негово име. Фактът, че мнозина са отказали да го направят, може би е помогнал на Тръмп да се спаси от това да бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието, пише Асошиейтед прес.

Тези съветници на практика са послужили като перила в един Бял дом, който често изглежда, че няма такива. Юридически съветник на Белия дом, който казал на президента, че по-скоро ще напусне, отколкото да уволни Мълър. Висш помощник от Западното крило, който дискретно пренебрегнал искане да предаде съобщения до главния прокурор, който вече се бил оттеглил от разследването.

"Тези случаи често ставали на срещи насаме, на които президентът се опитвал да използва служебната си власт извън обичайните канали", написал Мълър в своя доклад от 448 страници според редактираната версия.

Още по темата

Епизодите, описани от специалния прокурор, обрисуват разобличаващ портрет на един президент, погълнат от разследването. Дори след повече от две години, изпълнени с разкрития за готовността на Тръмп да лъже или да притиска други да правят това, докладът на Мълър силно привлече вниманието към незачитането на управленските норми от президента и готовността му да поставя под съмнение както правните, така и политическите ограничения.

Тръмп и неговите съветници могат да приветстват факта, че продължилото две години разследване е приключило без обвинения в престъпление срещу президента - не само за възпрепятстване, а и за престъпен заговор с Русия с цел да му се помогне да спечели изборите през 2016 година. Макар че множество хора, свързани с Тръмп, включително бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин и някогашният ръководител на кампанията му Пол Манафорт, всъщност се признаха за виновни в престъпления, нито един американец не беше обвинен в сговор с Москва.

"Неговото най-силно опровержение ще бъде това, че е на поста, ще остане на поста и ще бъде преизбран, защото демократите не разполагат с нищо", каза за президента висшата съветничка на Белия дом Келиан Конуей.

Всъщност следващите стъпки на демократите са неясни. Някои членове на Конгреса вероятно ще продължат да настояват за процедури за импийчмънт, въпреки че партийните лидери са скептични към този подход. Председателят на правната комисия към Камарата на представителите Джеролд Надлър иска Мълър да даде показания пред комисията до седмици и планира да изпрати призовка за пълния доклад и доказателствата, на които се основава той.

Все пак със своето приключване разследването на Мълър не само отговори на въпросите дали Тръмп и негови сътрудници са извършили престъпления, но и подчерта колко далеч е стигнал Тръмп в разширяването на границите на президентството и насърчаването на други да му помагат в това.

Конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаване към Камарата на представителите, каза, че действията на Тръмп може да не са били престъпни, но са били "нечестни, неетични, неморални и неродолюбиви".

Действията на Тръмп съответстваха на неговото поведение като бизнесмен, когато той нае екип от адвокати и посредници в съмнителни сделки, за да се защитава от правни проблеми. Един от тези дългогодишни довереници - адвокатът Майкъл Коен, беше повален при разследване, свързано с разследването на Мълър и съсредоточено върху направено от него по време на кампанията през 2016 г. плащане на пари на жени, твърдящи, че са имали сексуални отношения с Тръмп, за да ги накара да си мълчат.

В други аспекти на своето управление Тръмп също е разширявал правните граници. Той многократно е нареждал на съветници по имиграцията да предприемат действия, смятани от тях за незаконни, включително спиране на всички мигранти да търсят убежище. Когато през последните седмици станало ясно, че тези съветници няма да изпълнят заповедите му, той нареди да бъде направена радикална промяна във висшите ешелони на министерството на вътрешната сигурност.

Това поведение ясно отекна в доклада на Мълър.

Най-смайващият епизод е бил през юни 2017 г., когато Тръмп наредил на юридическия съветник на Белия дом Дон Макган да се обади на надзираващия разследването заместник-главен прокурор Род Розенстайн и да каже, че Мълър трябва да бъде уволнен, защото е в конфликт на интереси. Макган отказал, защото решил, че по-скоро би напуснал, отколкото да предизвика евентуална конституционна криза.

Два дни по-късно президентът пробвал друг начин, за да промени разследването. По време на среща с бившия ръководител на кампанията му Кори Левандовски той продиктувал съобщение, което Левандовски да предаде на тогавашния главен прокурор Джеф Сешънс. Въпреки че Сешънс вече си бил направил отвод от разследването, Тръмп му нареждал открито да нарече разследването "много несправедливо" към президента, да обяви, че Тръмп не е направил нищо нередно, и да каже, че Мълър би трябвало да ограничи своето проучване до "разследване на изборни намеси при бъдещи избори".

Според Мълър Левандовски не искал да предаде съобщението, затова помолил висшия служител на Белия дом Рик Диърборн да го направи. Мълър пише, че искането смутило Диърборн и той не го изпълнил.

Повечето съветници, които блокираха исканията на Тръмп, впоследствие напуснаха неговата администрация.
 

/БТА/
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Петър Янчев преди 1 месец
Коментари се пишат от хора които са виждали САЩ само на карта.ДОНАЛД ТРЪМП е ПРЕЗИДЕНТ на работеща Америка.Висшата партокрация която владее медиите бе смачкана.Вижте икономическите показатели.Ръстът на икономиката е по голям даже от времето на ВЕЛИКИЯТ РОНИ РЕЙГЪН.Естествено спря и ястието на ЧУЖДИТЕ ХРАНТУТНИЦИ.А който си поръча *** си плаща.Какъв е проблема.Не му е правила *** служителка.Очаквайте ВТОРИ МАНДАТ И СТЕНАТА ЩЕ Е ПОСТРОЕНА.ТОВА НЕ Е ЕВРОПА СЪС СВАЛЕНИ ГАЩИ.ЗЕЛЕНАТА КАРТ
10
1
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 1 месец
Атаките срещу Тръмп и Президентството му са върхът на съвременната демагогия, лъжа и лицемерие, режисирани от Глобалистите. Тяхната цел е неоспорвана световна хегемония, въвеждане на унилатерален Нов Световен Ред и подчинение, последвани от баснословни печалби за транснационалните корпорации. Всеки нов ден от Президентството на Тръмп е забавяне в постигане целите на Глобалистите...

Прочети още на: https://dnes.bg/usa/2019/04/19/trymp-za-doklada-na-mylyr-pylni-gluposti.408202
9
0
 
4
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 месец
За момента Тръмп и Ким са най ефектните водачи-президенти...
8
4
 
8
 
! Отговори
Гост+ преди 1 месец
Тръмп е Пич!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6

Ти защо пишеш на латиница, бе? Че и с главни букви. Защото си казал голяма приказка така ли? Ей, туй простотията не ходи по гората, да знаеш.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
MACHKAI TRYMP SOROSITE BEZ PRAVILA GI MACHKAI
5
4
 
7
 
! Отговори
Американски сапунки преди 1 месец
Тръмп не иска да се съобразява с правилата, тогава и света няма да се съобразява с Тръмп и със САЩ. Тяхното силно развито чувство за излючителност (граничещо с фашизъм!), че те са центъра на света и че едва ли не други живи хора на тази планета няма и всички трябва да треперят и да се съобразяват с всяка прищявка на Сащ, ще им изиграе лоша шега. На този свят няма празно! Сащ не са това което бяха за да водят войни с цял свят. Света става все по-мултиполюсен - ЕС, Русия, Китай, Индия и т.н.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би точно там е проблемът - Тръмп иска да наложи свои правила. само че няма да му се получи.Някой все пак трябва да му обясни, че във властта има сили, които са многократно по - мощни и всемогъщи от него и които няма да се поколебаят да го заврат в калта и необратимо да го дискредитират, така че той никога повече да не може да си навири опашката.Мисля че това започна с доклада на Мълър.Не знам докъде ще стигне тази история, но това не е добре за репутацията на САЩ. Изобщо.
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно обратното, Тръмп връща нещата по местата им - ред, законност, вяра в бог и семейни ценности, нещата изградили Америка и Западния Свят. Либерастите в последните 10-15 г разрушиха почти всичко, но сега идва обратната вълна. Game over
2
6
 
6
 
! Отговори
До #1 преди 1 месец
Каква икономика е стегнал , бре, ***! Новата криза тепърва навлиза, и се очаква да бъде по-голяма от предишната! И нещо много важно за теб в личен план- научи се да пишеш правилно, срамота е да показваш колко си необразован и колко много правописни грешки правиш!
1
4
 
8
 
! Отговори
ОЦЕНЯВАИТЕ ТРЪМП преди 1 месец
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ТРЪМП-ТОИ Е АМЕРИКАНСКИЯ ПУТИН
И ДВАМАТА СА БОРЦИ ЗА ДЪРЖАВНОСТ
ТРЪМП СТЕГНА АМЕРИКАНССКАТА ИКОНОМИКА
НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ЛИКВИДИРАНЕ НА АРАБСКИ ДИКТАТОРИ
ИМА ПРОФЕСИОНАЛНО ИКОНОМИЧЕСКО ВИЖДАНЕ И ВЛИЯНИЕ-НАПРИМЕР ПРОСТИЧКО РАЗРУШИ ШВЕЙЦАРСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА-КОЕТО НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ ДОРИ ХИТЛЕР
А БЪЛГАРИЯ СЕ ТРЕСЕ ОТ НОВ ЗАКОН ЗА ИЗПИРАНЕ НА ПАРИ
КИТАЙЦИТЕ СА В ПАНИКА ЩОМ СЕ ПОЯВИХА И У НАС
НИКОГА НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ТРЪМП
ЗАПОЧВА НОВА МЕЖДУНАРОДНА ЕРА
УВАЖАВАЙТЕ НЕ ПОДЦНЯВАЙТЕ ТРЪМП