Как малките държави да се защитят от войната Китай - САЩ?

Митата могат да се пренесат и върху други доставчици
Обновена: 28 май 2019 23:08 | 28 май 2019 23:02, Бойчо Попов
15
Как малките държави да се защитят от войната Китай - САЩ?
снимка: Ройтерс

Къде поставя останалият свят (особено историческите съюзници на Америка) задълбочаващия се икономически конфликт между САЩ и Китай? При нормални обстоятелства ЕС би трябвало да подкрепи САЩ. В крайна сметка той споделя много от тревогите относно поведението на Китай. Обстоятелствата сега обаче не са нормални, пише Мартин Уулф за Financial Times.

При Доналд Тръмп САЩ се превърнаха във враждебна суперсила по отношение на много неща, сред които и основните норми на световната търговска система, базирани на многостранни споразумения и обвързващи правила.

Съюзниците на САЩ също са цел на американските атаки от двустранен характер. Какво тогава трябва да правят те на фона на битката между САЩ и Китай? Това не касае само Тръмп. Неговият фокус върху двустранните търговски баланси всъщност дори е относително управляем. 

Голяма част от американците споделят дълбока враждебност не само към поведението на Китай, но и към самия възход на азиатската държава. Наблюдаваме също така и голяма промяна в консервативното мислене. През 2005 г. Робърт Зьолик, заместник-държавен секретар, твърдеше че Китай трябва да стане отговорен участник в международната система. Наскоро обаче сегашният държавен секретар Майк Помпейо очерта различна перспектива.

Специалистът по външни отношения Уолтър Ръсел Мийд описва идеята на Помпейо така: "Докато либералните интернационалисти вярват, че глобалната цел на Америка трябва да бъде подкрепата за световен ред, в който международните институции все повече изместват националните държави като основни играчи в глобалната политика, то консервативните интернационалисти смятат, че американската политика трябва да бъде насочвана от по-тесни специфични американски интереси".

Накратко, САЩ вече не виждат защо трябва да бъдат отговорен участник в международната система. Вместо това тяхната концепция напомня за 19 век, когато силните упражняваха диктат върху по-слабите в глобалната политика. Това важи и за търговията.

Не е вярно, че търговската система се базира на представата, че международните институции трябва да изместят националните държави. Системата бе изградена върху идеите, че държавите трябва да сключват многостранни споразумения помежду си и че доверието в тези споразумения трябва да бъде подсилено от обвързваща система за уреждане на спорове. Това би придало стабилност на условията на търговия, на които разчита бизнесът.

Всичко това сега е под риск. Ескалацията на митническата война и решението на САЩ да ограничат достъпа до американски технологии на Huawei, единственият китайски глобален лидер в модерните технологии, изглежда целят да поставят Китай в неблагоприятно положение. Със сигурност така мислят китайците. Търговската война също превръща САЩ в значима протекционистична държава, която скоро може да има по-високи средни мита от Индия.

Институтът за международна икономика Петерсън отбелязва, че „Тръмп заплашва Китай с мита, които не са много далеч от нивата, наложени със закона Смуут-Холи от 1930 г.” Митата могат да останат такива, тъй като исканията на САЩ в преговорите са твърде унизителни за приемане от Китай.

Митата могат да се пренесат и върху други доставчици – двустранната политика често е заразна. Противно на заявленията на Тръмп, цената на по-високите мита се понася от американците, особено от потребителите и селскостопанските износители. По ирония на съдбата много от най-засегнатите окръзи са под контрола на републиканците.

Някои могат да заключат, че поради високата цена на митата търговският конфликт не може да е продължителен, особено ако борсата пострада. По-правдоподобна алтернатива е гледната точка, че Тръмп и Си Дзинпин са „силни” лидери, които не могат да правят отстъпки. В такъв случай конфликтът или ще остане замразен или, по-вероятно, ще се влоши, след като отношенията между двете суперсили все повече се ожесточават.

Къде е мястото на съюзниците на САЩ? Те не трябва да подкрепят опитите на Вашингтон за осуетяване на възхода на Китай. Това би било безотговорно. Съюзниците трябва да посочат дали одобряват американските цели за търговията и технологиите и, ако е възможно, да поддържат обща позиция по тези въпроси, особено между ЕС и Япония. Те трябва да подкрепят принципите на многостранната търговска система под покровителството на Световната търговска организация (СТО).

Не е невъзможно да се поддържа либералната търговия въпреки САЩ и Китай. Ан Крюгер, бивш заместник-директор на Международния валутен фонд, изтъква, че заради глупавото си решение да отхвърлят тихоокеанското споразумение САЩ сега страдат от дискриминационното отношение на СТО спрямо износа им в региона.

Какви са другите опции за ЕС вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: КитайсащДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
Са построени на основата на насилието и измамата. Основна двигателна сила за тях е Алчността и стремежът да потребяваш повече и повече. Това не е устойчив модел и ще се разпадне. Има основа да се развие Пуритански фундаментализъм, който буквално да смаже живеещата в лукс каста
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десетки хиляди страници от трелеите и нон стоп тролене за това как Китай и Русия ще влязат във война, как Асад няма да го биде, как Мадуро и Иран скоро няма да ги има, а тя каква стана....хлъц, хлъц..
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тролеите и години наред повтаряха как Асад изживявал последните си мигове, как щели да го измъкват изпод земята, но и тук се оказа, че са ни лъгали.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали *** тролеите само ни повтаряха как щяло да има война Китай - Русия, а тя каква стана
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са просто един ***. САЩ не са държава а *** хотел. При тях няма сътрудничество а подчинение. Те са робовладелска държава с доктрина за своята изключителност близка до фашизма. Винаги срещу САЩ. Залезът на *** ще донесе успокои света.
9
2
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
От статията разбрах че САЩ са станали фашисти националисти а сигурно и комунисти ,защото не искат да са глобалисти
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Написаното,че всички искат да живеят в САЩ е лъжа. Отказващите се от гражданство на САЩ стават все повече. По официални данни за 2014г. са 724, за 2013-3000, а за 2015г. 4279. Само да 2014г. 199200 американци са се преселили в Европа- болшинството в Англия. През 2019г. САЩ официално обявиха,че броя на идващите да живеят в САЩ е вече по-малък от броя на напускащите страната. през 2019г. дори Тина Търнър се отказа от гражданство на САЩ.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпито къвто и да е, но поне не праща самолетоносаче наляво и надясно, поне засега
6
0
 
8
 
! Отговори
бай Ван преди 4 години
Приемствеността в управлението на китайската държава е от порядъка на 50-100 години, а на американската от 4-8 години.Останалите изводи можем сами да си направим.Успех в информационния лабиринт.
5
20
 
1
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
В сравнение със САЩ всички са малки.И не ми излизайте с номера за безаналоговите оръжия и Китай. Тия ако можеха нещо да са го направили. Пазарът на Китай е САЩ.Що не земът Китай и Русия да наложат санкции на САЩ? А и Иран, Индия, Пакистан и Сев. Корея могат да се присъединят. На американците им писна да бутат гювеч на всички!А Европа или ще го дуфа на Путин или на Америка. Няма хем вътре, хем душата ф рая.Трябва да решат!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският лагер се затваря и всички лагерници и концлагеристи от Американския лагер се включват в борбата за мир срещу Китай.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че, кога Щатите са воювали с равностоен противник, който на удара би отвърнал със същия по сила удар??????-)))))
2
7
 
5
 
! Отговори
КРЪСТОПЪТ преди 4 години
СТАТИЯТА Е ПЪЛНА С ГЛУПАВИ ТВЪРДЕНИЯ.САЩ НЯМАТ ИЗБОР-КИТАЙЦИТЕ КРАДЪТ ВСИЧКИ ДОСТЪПНИ ТЕХНОЛОГИ-ПРИМЕР:РЕШИХА ЧЕ ИМАТ НУЖДА ОТ КУПУВАНЕ НА 600 БР.ЦИВИЛНИ САМОЛЕТИ-ОГАНИЗИРАХА БОРБА МЕЖДУ "БОЙНГ" И "ЕРБУС".РЕЗУЛТАТ-ДВЕТЕ ФИРМИ ОТКРИХА ЗАВОДИ В КИТАЙ И ГИ ОБУЧИХА С НАЙ СЪВРЕМЕНИ ТЕХНОЛОГИ.ТРЪМП Е ПРАВ.ТЕЗИ КОЙТО ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО НА ЗАСТАНАТ ЗАД САЩ ЩЕ СА ГУБЕЩИ.В МОМЕНТА КИТАЙЦИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА "ИЗГЛОЗВАТ" ШВЕЙЦАРИЯ И "Е.С." АБСОЛТНО ВСИЧКИ ОБЛАСТИ С ОБЩИ ПРЕДПРИЯТИЯ,ИЗЛЕДВАНЕ,ПАРИ И Т.Н
1
5
 
18
 
! Отговори
Жабата и коня преди 4 години
Пишман демократите в България първи ще зинат да плюят Китай и после ще се жалват, че нещо телефончето им спряло, рутерчето не работи и са ощетени.