Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Северна Корея

Частният сектор произвежда 50% от БВП, но е в сивата зона
1 юни 2019 13:33, Боряна Павлова
229
Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Северна Корея
Снимка: архив Reuters

Докладът на ООН се базира на интервюта с 214 севернокорейски бегълци от 2017-2018 година. Те рисуват мрачна картина на положението на обикновените хора в комунистическата държава: севернокорейците, които изкарват своя продукция на частните пазари в страната, редовно стават жертва на произвола и диктата на държавата и корумпираните власти. Макар частният сектор да произвежда до 50 процента от БВП, в Северна Корея той все още е в сивата юридическа зона и много често частните търговци зависят единствено от настроението и благоразположението на отделния държавен чиновник.

Севернокорейците, чието оцеляване често зависи от полулегални търговски дейности, по всяко време могат да станат жертва на държавен произвол. И само онези от тях, които имат пари да плащат рушвети, съумяват да се откупят, пише Фабиран Кречмер за DW.

„Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад“

Северна Корея пропусна да създаде работещ частен сектор, основаващ се на върховенството на закона, и така да облекчи икономическото положение на голяма част от населението на страната, се посочва в доклада. Един от интервюираните бегълци казва пред авторите: "Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад."
Под ликовете на комунистически лидери - семинар по пазарна икономика

Под ликовете на комунистически лидери - семинар по пазарна икономика

За да разберем как функционира икономическата система при управлението на Ким Чен-ун, трябва да се върнем малко назад в историята - към края на 1990-те години. Тогава, след колапса на Съветския съюз, който беше най-важният търговски партньор и доставчик на петрол за Северна Корея, икономиката на страната колабира. Към това се добавят и няколко поредни периода на засушаване, последвани от катастрофални наводнения. Слабите реколти предизвикаха масов глад в страната, с тежки последици за хората: според някои оценки, гладът е причинил смъртта на няколкостотин хиляди севернокорейци. Хранителните дажби, които държавата десетилетия наред раздаваше на гладуващото население, обикновено стигаха само до елита.

Бруталният капитализъм в Северна Корея

Катастрофата обаче доведе до една положителна промяна, защото изведнъж бе станало ясно, че строго контролираното със сталинистки методи народно стопанство вече не може да осигури прехраната на населението. И за да оцелеят физически, хората трябваше да вземат инициативата в свои ръце. Така в страната се появи черен пазар, който - въпреки репресиите на режима - бързо се разпространи във всички провинции. Севернокорейски търговци започнаха да прекарват нелегално от Китай храни и стоки за ежедневна употреба, които продаваха на нелегални пазари из провинцията.

"В Северна Корея сега съществува една особено брутална форма на капитализъм, като от времето на индустриалната революция в Англия. Човек може много бързо и лесно да се замогне, ако работи много, ако е достатъчно безскрупулен и безцеремонен и ако умее да манипулира другите. Но също толкова лесно е и да умреш от глад", казва Андрей Ланков от Сеулския университет.

Подкупваш шефа, за да работиш на частно

Според Сокийл Парк от неправителствената организация "Свобода в Северна Корея", за да оцелее в тази страна, човек трябва да нарушава законите. Това са му казали много бегълци от комунистическата държава, според които там с пари всичко можеш да постигнеш. Така например много севернокорейци давали подкупи на преките си началници, за да не ходят на държавната си работа, а вместо това да въртят някаква търговийка, от която изкарват много повече.ю

"На практика докладът на ООН призовава Пхенян да работи за легализирането на тази търговска дейност в страната", казва Андрай Абрахамян, експерт за Корея в един от изследователските институти на Станфордския университет. Той смята, че севернокорейският режим е спрял да експериментира с реформите в икономиката някъде към края на 2015 година, когато се задълбочи ядреният конфликт между Пхенян и САЩ. Очевидно комунистическата държава е решила първо да циментира положението си в световната геополитика, преди да продължи с икономическите реформи.

Други наблюдатели обаче критикуват доклада на ООН. Независимият германски експерт за Северна Корея Мартин Вайзер посочва, например, че докладът е писан въз основа на свидетелските показания на севернокорейски бегълци, които са оставени без всякакъв коментар. Вайзер цитира официален документ на севернокорейското Министерство на народната сигурност от 2009 година, в който ясно се посочва, че държавата ще преследва само онези търговски дейности, от които се извличат "прекомерно високи печалби". Този диференциран поглед към темата изобщо отсъства от доклада на ООН, смята експертът.


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
2
 
! Отговори
Див капитализъм преди 1 година
За да си намери човек работа в гнусния и уродлив капиталистически свят, освен връзки и пари трябва и да си плащаш на разните му там рекрутъри, HR "специалисти" и т.н.За кво мислите куцо, кьораво и сакато се натиска да става HR-мениджъри.Щот вземат пари "под масата"!За 1-2 години стават милионери!Назначават всевъзможни некадърници и *** за пари.И тъпите капиталисти си мислят, че са се обзавели с качествен персонал.Голям майтап...Който не става за никъде *** отива и става рекрутър.
172
0
 
4
 
! Отговори
Капиталистически ад преди 1 година
А как е положението в ЕС, САЩ или "великата" Британия?Същата гнусотия като в БГ-трябва да имаш връзки, пари и да си от богато семейство за да си намериш работа!Нямаш ли-духай супата.Нищо че си с образование и квалификация!А пък българите в ЕС никой не ги зачита за хора.Има сума ти нашенци с образование, с докторски степени и доцентури разнасят пици, бухат общи работници по строежите или карат таксита!Щото са 5-то качество хора за западняците, не за друго!
171
0
 
5
 
! Отговори
Капиталистически ад преди 1 година
Не вярвайте нито дума от тази антикорейска пропаганда-това е най-обикновенна западняшка повърня.Това не е истина!
А как е да видим в "процъфтяваща" капиталистическа ГЕРБерландия, а?За да си намериш работа трябва или да имаш огромни връзки или да си член на ГЕРБ.Най-често и двете.Или поне да имаш някакъв човек(връзка) свързан с ГЕРБ!И пази боже да си над 40 години-посмъртно няма работа за теб!Независимо колко си умен, квалифициран, опитен и образован!Имаш ли връзки не ти трябва никакво образовани
170
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат и лъжат.
Само дезинформация срещу С.Корея.
Измисляте си и сами си вярвате.
169
2
 
9
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 година
До самите граници на САЩ има държави, които са далеч по-зле от Северна Корея, например Хаити, ама от Дойче Зеле пак със Северна Корея ни занимават- защо ли?!
168
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само очернят тази богата страна,хората там са доволни от вещото ръководство на комунистическата партия и икономическия гений на Кимчо!
167
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като всяка секта тъй и комунизма Крадци на чело и ахмаци от доло
166
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дружбата с русия води до мизерия , както и комунизмът. Резултатът от комбинацията е глад.
165
6
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
DW да ни информира за БВП на Южен Судан,и как върви разграбването на петролните залежи там!
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е от новото им летище. Лъснато, понаредено, но няма жив човек, нито пристигащи нито заминаващи.Има доста кадри от там.
163
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката и е корекома и се пазарува само с долари както беше тука когато бяхме под руско
162
8
 
12
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 1 година
Защо ли писанията на човек с име Фламбиран Кръчмар по поръчка на Дойче Дезинформеле някакси не звучат сериозно и човек интуитивно ги пропуска тутакси и одма без капка угризение.
161
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката на пълен магазин и усмихната продавачка е постановка за пред чуждите медии. Вижте в дясно празните хладилници!
С.Корея има прийом в пропагандата- създава лъскава снимка, симулираща изобилие и я разпространява. По същия начин има градове- призраци по границата, с лъскави, красиви сгради, паркове, площади, всичко лукс, но никой не живее в тия градове- сценични декори. Те са за заблуда на враговете, живеещите от другата страна на границите и.
160
2
 
22
 
! Отговори
Пор преди 1 година
"Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад"... що ли мисля за България...
159
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
но окей! попето ви ще ви раздаде българско правосъдие, педофили, с кипа!
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Прав си, там ровят всички.
157
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Беше, защото и тогава се сееше пропаганда. Нищо вярно няма в това. *** подаваха едни фалшиви декларации към международните агенции и надуваха балона. После преписваха собствените си глупости и набиваха в главите на населението колко сме напред. Пълни глупости. СССР колабира и умря което се отрази още по лошо на БГ. Още не можем да се оправим от 27то място в света.
156
3
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
аз не разбрах защо педофилната цензура на радан - сороските цензури не търпят дуната май-му-ни, ни ма цалата цензура на това общество от хумористи ни е пратено от планетата на евреите-маймуни?
парадокс?
155
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
за вас е късно!
педи!
154
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
не ти вЕрвам"земеделец". ти си и божо, но...ще бъдеш наказан! при това Най-отгоре! но...
не от милицията за превишена скорост... парадокс????