Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Северна Корея

Частният сектор произвежда 50% от БВП, но е в сивата зона
1 юни 2019 13:33,
229
Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Северна Корея
Снимка: архив Reuters

Докладът на ООН се базира на интервюта с 214 севернокорейски бегълци от 2017-2018 година. Те рисуват мрачна картина на положението на обикновените хора в комунистическата държава: севернокорейците, които изкарват своя продукция на частните пазари в страната, редовно стават жертва на произвола и диктата на държавата и корумпираните власти. Макар частният сектор да произвежда до 50 процента от БВП, в Северна Корея той все още е в сивата юридическа зона и много често частните търговци зависят единствено от настроението и благоразположението на отделния държавен чиновник.

Севернокорейците, чието оцеляване често зависи от полулегални търговски дейности, по всяко време могат да станат жертва на държавен произвол. И само онези от тях, които имат пари да плащат рушвети, съумяват да се откупят, пише Фабиран Кречмер за DW.

„Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад“

Северна Корея пропусна да създаде работещ частен сектор, основаващ се на върховенството на закона, и така да облекчи икономическото положение на голяма част от населението на страната, се посочва в доклада. Един от интервюираните бегълци казва пред авторите: "Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад."
Под ликовете на комунистически лидери - семинар по пазарна икономика

Под ликовете на комунистически лидери - семинар по пазарна икономика

За да разберем как функционира икономическата система при управлението на Ким Чен-ун, трябва да се върнем малко назад в историята - към края на 1990-те години. Тогава, след колапса на Съветския съюз, който беше най-важният търговски партньор и доставчик на петрол за Северна Корея, икономиката на страната колабира. Към това се добавят и няколко поредни периода на засушаване, последвани от катастрофални наводнения. Слабите реколти предизвикаха масов глад в страната, с тежки последици за хората: според някои оценки, гладът е причинил смъртта на няколкостотин хиляди севернокорейци. Хранителните дажби, които държавата десетилетия наред раздаваше на гладуващото население, обикновено стигаха само до елита.

Бруталният капитализъм в Северна Корея

Катастрофата обаче доведе до една положителна промяна, защото изведнъж бе станало ясно, че строго контролираното със сталинистки методи народно стопанство вече не може да осигури прехраната на населението. И за да оцелеят физически, хората трябваше да вземат инициативата в свои ръце. Така в страната се появи черен пазар, който - въпреки репресиите на режима - бързо се разпространи във всички провинции. Севернокорейски търговци започнаха да прекарват нелегално от Китай храни и стоки за ежедневна употреба, които продаваха на нелегални пазари из провинцията.

"В Северна Корея сега съществува една особено брутална форма на капитализъм, като от времето на индустриалната революция в Англия. Човек може много бързо и лесно да се замогне, ако работи много, ако е достатъчно безскрупулен и безцеремонен и ако умее да манипулира другите. Но също толкова лесно е и да умреш от глад", казва Андрей Ланков от Сеулския университет.

Подкупваш шефа, за да работиш на частно

Според Сокийл Парк от неправителствената организация "Свобода в Северна Корея", за да оцелее в тази страна, човек трябва да нарушава законите. Това са му казали много бегълци от комунистическата държава, според които там с пари всичко можеш да постигнеш. Така например много севернокорейци давали подкупи на преките си началници, за да не ходят на държавната си работа, а вместо това да въртят някаква търговийка, от която изкарват много повече.ю

"На практика докладът на ООН призовава Пхенян да работи за легализирането на тази търговска дейност в страната", казва Андрай Абрахамян, експерт за Корея в един от изследователските институти на Станфордския университет. Той смята, че севернокорейският режим е спрял да експериментира с реформите в икономиката някъде към края на 2015 година, когато се задълбочи ядреният конфликт между Пхенян и САЩ. Очевидно комунистическата държава е решила първо да циментира положението си в световната геополитика, преди да продължи с икономическите реформи.

Други наблюдатели обаче критикуват доклада на ООН. Независимият германски експерт за Северна Корея Мартин Вайзер посочва, например, че докладът е писан въз основа на свидетелските показания на севернокорейски бегълци, които са оставени без всякакъв коментар. Вайзер цитира официален документ на севернокорейското Министерство на народната сигурност от 2009 година, в който ясно се посочва, че държавата ще преследва само онези търговски дейности, от които се извличат "прекомерно високи печалби". Този диференциран поглед към темата изобщо отсъства от доклада на ООН, смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
на практика информацията за сев корея, която стига до нас е толкова оскъдна и изкривена, колкото и информацията за ес получена от масмедиите за масова манипулация, пране на пари и промиване на мозъци от нпо и лобиисти. по данните, които са ни представени тук от медията с най-успешното и масово промиване на мозъци може да се направи извода, че съдбата на жълтите жилетки в сев. корея не би била по-различна от тази, в макронова франция, управлявана от комсомола на меркел. парадокс?!??
126
4
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
очевидно "богатство или глад" не парадокс само на севернокорейския капитализъм, след като :""В Северна Корея сега съществува една особено брутална форма на капитализъм, като от времето на индустриалната революция в Англия." (цит. от статията на дойче кибуц-веле и разбира се, че става въпрос за онази англия преди и след брекзита, където на един гей-прайд се събират "спонтанно", като на партийна манифестация 20-30 милиона противници на брекзита, а партият "брекзит" печели изборите.) парадокс?!?
125
5
 
5
 
! Отговори
Оху преди 4 години
Портретите на Ким не се ядат- един опита да ги яде но го разстреляха
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И въобще това с подкупите на длъжностни лица, е писано за западняшки модел на мислене. Там ако те хванат с подкуп, целия ти род ще пати. Освен това, и да имаш повече пари няма какво да правиш с тях. Не може да си купиш свободно кола, ако не ти е позволено. Нито може да си купиш по голям апартамент в столицата. Въобще допуска до столицата е ако си нужен там. И куп други особености, несъвместими с западния мисловен модел. Там парите нямат същата сила, както ние го разбираме. Нямат имоти извън СК
123
3
 
12
 
! Отговори
Младеж преди 4 години
Само като видиш DW и бегай на далеко. Най фалшивата медия на земята.Да беше от някоя друга щях да се замисля. Не и от DW. Манипулатори.
122
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кой е написал това недомислие. Двама познати ходиха в северна корея това което ми разказаха няма нищо общо с тази измишльотина. Народа е задоволен със всичко. Няма гладни няма жадни. Спомням си по BBС, Гласът на Америка и Свободна Европа как плюеха по социалистическа България. Тези радиостанции ги слушах вечер в късовълновият обхват. Такива лъжи казвах че се чудех наистина ли живея в такава държава. Били сме гладували, няма ли сме какво да обуем и облечем, децата ни не ходели на училище.
121
11
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 139Описват България по бай тошево време 1:1, ама ти си живееш със спомените от тогава та затова питаш.
120
1
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
абзацът, в който описват корупцията и как всяка предприемаческа дейност е пряко обвързана с настроението на местния велможа, ми напомни за Боколандия ООД
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей ***,Няма комунизъм в СК, ама това няма как да стигне до безпросветната ти главичка. Идеологията им е Чучхе. И корените и са далече около 1955г. От 1972г. е записано в конституцията им. Три поколения са на напред, а на нас ни разказват за сталински методи.Така че да разсъждаваш с стари понятия за тях, може да те прави доволен и умен, ама не си. Даже в Япония има международен институт по изучаване на Чучхе.А магазини има и там, просто обществото не е организирано както при нас.
118
21
 
8
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
Абе сюртук,Там магазини почти няма, какво обикаляне. Тия са в средните векове, обладани от комунистическия *** ким.
117
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде поредните измишльотини за една от малкото държави неподчинени на новия световен ред. Ама те увеличиха почти 3 пъти населението си откак се изолираха по тяхната си система. А ние щот сме в ЕС и в сърцето на демокрацията и свободата се топим като майски сняг
116
3
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Този Вайзер е комунист и лъже.
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 134 привет от Германия - Хайде: куфар - ориент експрес- диарбекир. Омръзнаха ни словесните ти диарии как нямало турско робство, бе , ***
114
7
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 117 Санкциите са зароди ядреното оръжие.Такава непредсказуема нация не може да застрашава мира.Просто е.
113
11
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Северна Корея е рай за посерковците живеещи в ЕС !Да си вземат мръсните *** и да отиват там !-*** ли търсят в ЕС ?!
112
4
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Енгелс 113 Ами вярвай на комунистическата пропаганда. На никой не пречиш. У нас слава Богу репресивните времена отминаха.
111
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ги видиш. Там безделници, да обикалят по магазините в работно време, няма.
110
6
 
5
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
Заглавието е тотално сбъркано. Трябва да бъде : Комунистическия парадокс на СК.
109
3
 
10
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Продавачката е симпатична, ама това истински магазин ли е, че не виждам клиентите ...
108
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията България е първа по смъртност в света и населението намаля от 9 на 5 милиона.