Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Северна Корея

Частният сектор произвежда 50% от БВП, но е в сивата зона
1 юни 2019 13:33,
229
Богатство или глад: Капиталистическият парадокс на Северна Корея
Снимка: архив Reuters

Докладът на ООН се базира на интервюта с 214 севернокорейски бегълци от 2017-2018 година. Те рисуват мрачна картина на положението на обикновените хора в комунистическата държава: севернокорейците, които изкарват своя продукция на частните пазари в страната, редовно стават жертва на произвола и диктата на държавата и корумпираните власти. Макар частният сектор да произвежда до 50 процента от БВП, в Северна Корея той все още е в сивата юридическа зона и много често частните търговци зависят единствено от настроението и благоразположението на отделния държавен чиновник.

Севернокорейците, чието оцеляване често зависи от полулегални търговски дейности, по всяко време могат да станат жертва на държавен произвол. И само онези от тях, които имат пари да плащат рушвети, съумяват да се откупят, пише Фабиран Кречмер за DW.

„Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад“

Северна Корея пропусна да създаде работещ частен сектор, основаващ се на върховенството на закона, и така да облекчи икономическото положение на голяма част от населението на страната, се посочва в доклада. Един от интервюираните бегълци казва пред авторите: "Ако изпълнявате повелите на държавата, вие сте обречен на глад."
Под ликовете на комунистически лидери - семинар по пазарна икономика

Под ликовете на комунистически лидери - семинар по пазарна икономика

За да разберем как функционира икономическата система при управлението на Ким Чен-ун, трябва да се върнем малко назад в историята - към края на 1990-те години. Тогава, след колапса на Съветския съюз, който беше най-важният търговски партньор и доставчик на петрол за Северна Корея, икономиката на страната колабира. Към това се добавят и няколко поредни периода на засушаване, последвани от катастрофални наводнения. Слабите реколти предизвикаха масов глад в страната, с тежки последици за хората: според някои оценки, гладът е причинил смъртта на няколкостотин хиляди севернокорейци. Хранителните дажби, които държавата десетилетия наред раздаваше на гладуващото население, обикновено стигаха само до елита.

Бруталният капитализъм в Северна Корея

Катастрофата обаче доведе до една положителна промяна, защото изведнъж бе станало ясно, че строго контролираното със сталинистки методи народно стопанство вече не може да осигури прехраната на населението. И за да оцелеят физически, хората трябваше да вземат инициативата в свои ръце. Така в страната се появи черен пазар, който - въпреки репресиите на режима - бързо се разпространи във всички провинции. Севернокорейски търговци започнаха да прекарват нелегално от Китай храни и стоки за ежедневна употреба, които продаваха на нелегални пазари из провинцията.

"В Северна Корея сега съществува една особено брутална форма на капитализъм, като от времето на индустриалната революция в Англия. Човек може много бързо и лесно да се замогне, ако работи много, ако е достатъчно безскрупулен и безцеремонен и ако умее да манипулира другите. Но също толкова лесно е и да умреш от глад", казва Андрей Ланков от Сеулския университет.

Подкупваш шефа, за да работиш на частно

Според Сокийл Парк от неправителствената организация "Свобода в Северна Корея", за да оцелее в тази страна, човек трябва да нарушава законите. Това са му казали много бегълци от комунистическата държава, според които там с пари всичко можеш да постигнеш. Така например много севернокорейци давали подкупи на преките си началници, за да не ходят на държавната си работа, а вместо това да въртят някаква търговийка, от която изкарват много повече.ю

"На практика докладът на ООН призовава Пхенян да работи за легализирането на тази търговска дейност в страната", казва Андрай Абрахамян, експерт за Корея в един от изследователските институти на Станфордския университет. Той смята, че севернокорейският режим е спрял да експериментира с реформите в икономиката някъде към края на 2015 година, когато се задълбочи ядреният конфликт между Пхенян и САЩ. Очевидно комунистическата държава е решила първо да циментира положението си в световната геополитика, преди да продължи с икономическите реформи.

Други наблюдатели обаче критикуват доклада на ООН. Независимият германски експерт за Северна Корея Мартин Вайзер посочва, например, че докладът е писан въз основа на свидетелските показания на севернокорейски бегълци, които са оставени без всякакъв коментар. Вайзер цитира официален документ на севернокорейското Министерство на народната сигурност от 2009 година, в който ясно се посочва, че държавата ще преследва само онези търговски дейности, от които се извличат "прекомерно високи печалби". Този диференциран поглед към темата изобщо отсъства от доклада на ООН, смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СК може и да живеят скромно, но там въпроса с оцеляването не стои на дневен ред, северно корееца не психически пригоден да мисли какво ще ям утре, как ще оцелея, къде ще живея, за тях такива проблеми не съществуват. Задачите са как да направим новия спътник по добър, как да направим новата балистична ракета с по голяма траектория, как да направим новия ядрен реактор по производителен, как да вървим напред въпреки санкциите.
86
8
 
8
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Всяка жаба - да си знае гьола!Вие ръбестоглавите шумкарски унуки ... трее си седите у нас - хем за нищо не ставате...хем да не излагате България...Изкопаеми
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Северна Корея е строго забранено да се снима в магазините това е снимка или от Южна Корея или от Япония или е правена в Холивуд. В СК магазините са отрупани с евтини и достъпни неща на достъпни цени.
84
4
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
От 25 млн. население живеят добре само около 2 млн. души в столицата Пхенян и някои други градове ,хора много близки до управляващата комунистическа партия ! Дори в Пхенян има хора които не са близки на партията ,живеят в отделни мизерни квартали ! С . Корея е единствената държава в света ,която не допуска туристите да ходят свободно в градовете и селата за да не видят мизерията ! Всеки турист има специален гид ,който ги развежда в точно определени места в столицата , снимки само с разрешение !
83
6
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
При социализма бабите варяха лютеница зад блоковете за да има какво да ядат да мажат на черния социалистически хляб, а при демокрацията бабите мажат западна нутела на бял хляб, меткат хилядарки от балконите а зад блока е пълно със западни коли.
82
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност в 94 коментар няма нищо измислено.Това са факти, при това неоспорими.Днес пълните магазини не са критерии за качество. Кренвиршите ги опаковат по 4 бр. и пак никой не ги купува. Магазините са пълни с стоки, които не трябва да бъдат произвеждани, ако не е желанието за печалба, а качеството водещ критерии.Държавата е абдикирала от контролни и социални функции, и няма лостове да накара гражданите да се трудят съзнателно. Култа към парите, води до бизнес практики - измами. Нема бъдеще.
81
6
 
7
 
! Отговори
МиячнаулицивДуисбург преди 4 години
Елате в Германия тук е хубаво долу комунизъма.
80
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализъм=мизерия.
79
8
 
7
 
! Отговори
Кравешки неволи преди 4 години
Ким е започнал чистка сред краварските шпиони, краварите всеки ги гази и не могат да си опазят шпионите. Ким си прави секретни ядрени бомби под носа им. Крим е руски. Русия и СК са велики държави.
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия защо остават психично болните хора на произвола в Интернет?
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** до 94интересно тва твои мисли ли са наистина или следваш партините задания? Просто ми е любопитно ако наистина мислиш по този начин как си се научил да ползваш компютър.
76
6
 
7
 
! Отговори
Северно македонец преди 4 години
Който не яде северно корейска храна и македонска наденица яде евроатлантически кренвирши и еврoатлaнтическа кайма направена от прах за пране и полуфабрикати смляна хартия. Севеана Македония и Северна Корея братя завинаги!
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно!
74
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката само празни опаковки от манджата на Ким Чен Ун и партийните лидери.То и у нас беше тъй през соца. Номенклатурата плющеше без пари на корем а на бедния му вдигнаха цената на сиренето о тоалетната хартия.Добре че имаше лекичък вестник септемврийче.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Циникработиш ти, за цецо-крадецо работиш, спуснал ти две неща и ги въртиш цял ден. Тва доказва, че и гербавите *** не могат да мислят сами. Кокото за "цъфтящата" ни икономика - сме по-зле от Коста Рика, Ливан, Малайзия, Казахстан и сме малко преди Домениканската Република, Суринам и Намибия. Ако това смяташ за икономически успех - просто нема кво да се обсъжда с теб
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
87- АКО ДЕТЕТО БЕШЕ ИЗВЕДЕНО ОТ СЕМЕЙСТВОТО СВОЕВРЕМЕННО, НЯМАШЕ ДА УМРЕ ОТ ГЛАД.
71
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя щото България при демокрацията не е фалирала, за това пенсионерите нямат пари и ровят в кофите за огризки от храна.
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
85- МНОГО ПРАВИЛНО СИ СЕ ОРИЕНТИРАЛ- Я ВИЖ ДЕЦАТА НА НАШИТЕ ШУМКАРИ- МИЛИОНЕРИ, ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВАТА НА БЕДНИТЕ И ОНЕПРАВДАНИ РАБОТНИЦИ В БСП.
69
9
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
До анонимно комундеХем тъn .... xeм нагъл!3 ДЪРЖАВНИ ФАЛИТА!!!! 3 !!!!! КОПАЧ!!!!И златото на България - харизано на бpaтушките - все едно ви е бащиния!Прокажено червено племе!Мрeте в гърч...докато - бившите от ЦК ви заробиха и ви гърчат!Хак ви е!Щото сте тъnи!Икономиката на България - никога не е била толкова добре!Но ти си тъn цъpвyл....като всички ***!
68
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По между другото българите в членката на ЕС и НАТО България могат само да мечтаят за стандарт на живот както в Северна Корея.