Губещите от търговската война на САЩ и Китай – трети страни

Хванатите по средата ще се окажат най-ощетени
1 юни 2019 14:26, Екип на Investor.bg
21
Губещите от търговската война на САЩ и Китай – трети страни
Снимка: архив Reuters

Продължават дебатите за това колко струва търговската война на Китай и на САЩ, но американските представители в този дебат подценяват някои от най-големите жертви – „хванатите по средата“ страни, пише Тайлър Коуен в коментар за Bloomberg.

Настоящата търговска война прави по-трудно за много страни и много представители на бизнеса да запазят дори частична проамериканска позиция.

Още по темата

Да вземем за пример Пакистан. Неотдавна беше съобщено, че страната е заела 6,5 млрд. долара от Китай само през тази фискална година, а Китай също така е голям строител на инфраструктура там и най-големият чуждестранен пряк инвеститор. Освен това Китай е основният поддръжник на Пакистан в съперничеството му с Индия. Такива са фактите на място.

Реалността е, че връзките между Пакистан и Китай ще бъдат силни. Пакистан няма възможност да се опълчи на Китай.

Сега да помислим за пакистанско-американските отношения. Америка е най-голямата военна сила в света, а доларът е глобалната резервна валута. САЩ, а не Китай, са водещият вносител на пакистански стоки. Същевременно Съединените щати продават оръжия в изобилие на Пакистан и неотдавна осъществиха нашествие на пакистанска територия, за да заловят Осама бин Ладен. САЩ споделят и разузнавателни данни с Пакистан и координират някои нападения с дронове, както и политиката по отношение на Афганистан. Отношенията са много сложни, изпълнени с напрежение, но отново нито една от двете страни не може просто да ги прекрати.

В тази обстановка много пакистански бизнесмени работят както с Китай, така и със САЩ. Сега президентът Доналд Тръмп по същество им казва да изберат една от двете страни. Ще правят ли бизнес с Huawei или не? Ще работят ли за отварянето на китайската икономика или не? И така нататък.

Останалата част от коментара четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кравистан докато се занимава да сдържа икономиката на Русия изтърва Чейниците !
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не знам - ако САЩ накажат всекиго, който търгува с Китай, американците за какво ще си харчат парите? Досега съм видял две стоки, произведени в САЩ - кленов сироп и паста за зъби. А със създаването на софтуер в САЩ се занимават по-малко от милион човека. Още нещо - който се откаже от 5 G мрежата на хуавей, автоматично ще изостане поне с 10 години от онзи, който я има.
13
3
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Малката подробност е, че в Китай има много филиали на Японски, Корейски, Тайвански компании. От търговска война ще пострада най-много Япония, която е изнесла производства, а може би това е скритата цел да принудят Япония да инвестира отново в разорените САЩ, които вече не произвеждат нищо. Но търговската война обикновено се печели от по-големият пазар. Дори като погледнеш един Майкрософт, той използва азиатските машини за да се наложи.
12
5
 
23
 
! Отговори
usa = на джудже преди 4 години
Фаш били ,,най голямата военна сила,, ,ама нанай. И децата знаят че най ГОЛЯМАТА Е ВЕЛИКА РУСИЯ ,и КРАВАРИСТАН не могат да им стъпят на малкото пръстче. Дори тяхен генерал призна че РУСИЯ може да УНИЩОЖИ сатанинската им страна за по малко от тридесет минути. Айде у лево на журналята. А на Китай принадлежи бъдещето на икономическата сила и никой не може да промени факта.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимена защо пък да се радвам на американския просперитет?! толкова нагли и арогантни! искат целия свят да им угаждат, а те да се имат за най великите! хайде ДЖА! на пазара трябва да има място за всички! и вместо да подливат вода на по - добрите, да се стегнат и да се усъвършенстват!
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Тръмп не смачка жълтурите,най пострадали ще сме вторият ешелон държави към които се числи и България,така че не виждам за какво точно се радвате на икономическият просперитет на Китай!
9
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само временно неудобство. Докато пуснат китайците устройства със собствени чипове пююс клонинги на Андроид и основните приложения. И "третите" страни ще имат най-модерните устройства и технологии (5Г), и хич, ама хич няма да ги е еня за американските фирми и акции. А без контрол над световната мрежа, американците хептен ще изостанат технологично, като няма откъде да крадат (китайците първи пускат 5Г, та ясно е кой от кого краде).
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5аз пък никъде не видях китай да реве! само джавкането на тръмп се слуша, как, видите ли, китай бил големия лош вълк, а щатите като овчицата на мери, скромнички, скромнички! сега, като се разбърка пазара и големите корпорации видят накъде вървят нещата, тогава ще се чуе рев, хем да видиш рев! а че сащ могат сами да си произвеждат всичко, е така, ама на каква цена и ще могат ли американците да си го позволят!
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и защо пакистан трябва да угажда на сащ? да си гледа финансовите интереси с китай, а сащ ако иска да ползва пакистан за разните им военни операции, да си плаща! ако не, да покрият всички задължения на пакистан към китай, че тогава да се съобразяват с грандоманските изцепки на тръмп!
6
14
 
8
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
искате да кажете ЕСССР е Топ Губещият на Планетата, щото ЕСССР освен вино, сирени и уиски, вече нищо друго не може да произведе!
5
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе големи губернски капацитети драскат ТУКА бе, Щатите губели, Щатските акции " падали", отвъд 9 баира вода в джобовете се носят да " убеждават" колко " губел" Тръмп от китайските мита. *** що не си гледате оаканите задни части и окаяното си ежедневие?! Пропилени животи живеете и така ще си умрете, без никой да забележи липсата ви. За Америка има кой да мисли и за сега, поне от това, което се чува по медиите, само жълтите ПЕСОВЕ от ПЕкин реват
4
4
 
30
 
! Отговори
Mi6osp преди 4 години
Хъм, от налагането на санкциите срещу Китай преди половин месец, американските акции на борсата са олекнали с шест трилиона долара, което е равно на очаквания от САЩ положителен ефект от това увеличение на митата за двадесет години.
3
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До еБорбата в за световно икономическо надмощие е безмилостна, където Московската Орда е само един наблюдател !.........Така е като Путин реши, че набляга на въоръжаването си и чака да се появи от някъде Хитлер, ама той така и ни се появява !...сигурно и в Мавзолея ще го чака.
2
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борбата в за световно икономическо надмощие е безмилостна, където Московската Орда е само един наблюдател !
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западният лагер се затваря за хора, стоки, капитали и става Съветски съюз.