Над Белия дом е надвиснала заплаха от импийчмънт

Лидери на демократите търсят обществена подкрепа
3 юни 2019 22:49, Елка Василева
15
Над Белия дом е надвиснала заплаха от импийчмънт
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Заплаха от импийчмънт е надвиснала над Белия дом, но тя създава грижи и на демократите в Камарата на представителите, които предпазливо опипват почвата за по-нататъшни стъпки срещу президента Доналд Тръмп без по-широка обществена подкрепа, пише Асошиейтед прес.

Водещите демократи представиха в неделя моментна картина как партията се лута в лабиринта от въпроси относно евентуален импийчмънт, поставени от констатациите на специалния прокурор Робърт Мълър в неговото разследване за руска намеса.

Един от главните лидери - депутатът демократ Джим Клайбърн от Южна Каролина, каза, че е твърде възможно срещу президента да започне проучване за импийчмънт в Камарата. Според друг демократ - Адам Шиф от Калифорния, обаче, не е вероятно това да стане скоро, ако изобщо стане. "Още не сме стигнали дотам", каза Шиф в токшоуто "Тази седмица" по телевизия Ей Би Си.

Тръмп: Не могат да ме отстранят чрез импийчмънт!

Председателката на Камарата Нанси Пелоси засега избягва да говори за проучване за импийчмънт срещу Тръмп, въпреки че все повече конгресмени, включително и някои от кандидатите за президентска номинация в изборите през 2020 г., шумно настояват за това. Тя се опасява да даде старт на политически разделящ дебат, защото се безпокои, че това може практически да измести политическия дневен ред на Камарата и изпълнението на предизборните обещания. По време на едноседмичната парламентарна ваканция депутатите чуха по родните си места противоречиви възгледи (по въпроса) и Пелоси трябваше да отговаря на привържениците на импийчмънт по време на партийна среща с демократите от Калифорния през уикенда.

Още по темата

Освен това, шест комисии на Камарата щателно проучват бизнес делата на Тръмп, начина му на управление на правителството и дали президентът е възпрепятствал или не разследването на Мълър.

"Както вече казвах неведнъж, Мълър е подготвил почва за импийчмънт. Камарата трябва да реши кога ще дойде времето за импийчмънт. Много е важно кога ще стане това", каза Клайбърн по токшоуто "Състоянието на Съюза" по Си Ен Ен.

"Опитваме се да не бързаме и да вземем правилно решение, - каза Клайбърн. - Така че не виждам това да се разминава с желанията на хората."

Шиф, който е председател на комисията по разузнаването, намекна, че Камарата може в крайна сметка да се откаже от процедура за импийчмънт. "Мисля, че ако нещата са на кантар, в такъв случай не би следвало да подлагаме страната на това", каза той.

Шиф все пак настоява Мълър да даде показания, като казва, че той има "последно задължение" да се яви пред Конгреса, макар че самият специален прокурор в рядко публично изявление миналата седмица даде да се разбере, че би предпочел докладът му да говори сам за себе си.

"Надявам се, че той ще направи това, и се надявам, че ще го направи доброволно", каза Шиф. Той не посочи дали Камарата ще се опита да задължи Мълър с призовка да даде показания.

Камарата е на прага да подаде иск за неуважение на съда срещу правосъдния министър (и главен прокурор) Уилям Бар заради отказа му да се подчини на призовка да предостави нередактираната версия на доклада на Мълър. Отделно от това Бар получи пълномощия от Тръмп да разкрие документи и информация, отнасящи се до това кой е в основата на разследването за /намесата/ на Русия - нещо, което е главен приоритет на президента и неговите републикански съюзници в Конгреса.

Конгресменът Джим Джордън от Охайо - главният републиканец в Надзорната комисия, каза, че и той иска Мълър да даде показания, за да могат републиканците да го разпитат по "своята писта" за (произхода на) разследването за Русия.

"Зная това, подготвил съм въпроси за него, - каза Джордън по Ей Би Си. - Защо чакахте почти две години, преди да кажете на страната, че няма сговор между кампанията на Тръмп и Русия за оказване на влияние върху изборите?"

Тръмп (отново) каза, че случаят с руския въпрос е приключен, и написа в Тwitter в неделя: "НЯМА СГОВОР, НЯМА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ (на правосъдието), НЯМА НИЩО."

Докладът на Мълър потвърди, че Русия се е опитвала да наклони везните на изборите през 2016 г. в полза на Тръмп, но специалният прокурор не успя да констатира наличие на престъпен сговор с кампанията на президента. Мълър посочи, че според правилата на министерството на правосъдието настоящ президент не може да бъде обвинен в престъпление. В същото време специалният прокурор каза, че не може да оневини Тръмп по въпроса дали той е възпрепятствал правосъдието. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ужс!явно не осъзнаваш колко промит ти е мозъка. Нито един от лидерите на страните с ядрени оръжия не може да започне ядрена война ей така щото му скимнало. Има достатъчно хора които са създали достатъчно мерки такова нещо никога да не стане. Вероятно единствения човек в историята който е можел самоцелно да започне ядрена война без да има подчинен който да го спре е Сталин
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
MAGA 2020, бичес !
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Импийчмънт има само в кухата глава на Йелка
11
0
 
5
 
! Отговори
Милко Кличкото преди 4 години
Тва на снимката е Доналд Тръмп. Мноо яка прическа има. Напрао не можах да го позная.
10
5
 
13
 
! Отговори
Juan преди 4 години
При достатъчно власт може да обвиниш всеки за всичко.Ясно е и на жирафите в Африка, че Тръмп няма каквато и да е връзка с Русия.Вече над две години се опитват да го свалят - скрити данъци, връзки с жени (ако бяха мъже, не е проблем), връзки с Русия, лош бизнес, фалити, здравословно състояние...Не съм фен на Тръмп, но се справя и прави това което обеща преди да стане Президент.Човек на думата и делата.Не фурнаджийска лопата.Като нашето слънце от Банки.
9
2
 
8
 
! Отговори
дръж здраво бръснича преди 4 години
Американците видяха как е у нас.Путин пуща вредни слухове и после гледа сеир докато българите се бият.Този панаир успяха да го преместят и зад океана.
8
14
 
3
 
! Отговори
Ужс! преди 4 години
Нали осъзнавате, че тоя т-пир има достъп до ядрено куфарче?
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много руски защитници на Тръмпа бе. леле.
6
5
 
16
 
! Отговори
западняк преди 4 години
не я мислете Америка селяни, гледайте да си санирате панелките и поне да си измажете къщите на село, щото аз в Гърция неизмазана къща не съм видял, а панелките ви са супер грозни и скоро ще се срутят, къде сте тръгнали да коментирате супердържави като САЩ, Русия също е голяма хапка за вас гледайте си вашата *** най-бедна и най-жалка в Европа, може да се сравнявате единствено с хондурас, Нова Гвинея и Суринам
5
10
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Тез с кво се занимават !!! Америка потъва в дългове ,а те се тревожат дали с руска помощ ще потънат или без нея :))) Да вземат да измислят технология по която американски президенти да не могат да увеличават дълга .Това няма да е безкрайно и последващата криза ще е по голяма от сегашната .Лошото е че парите започнаха да бягат в имотите и напомпването на балона ще продължи по дълго .Това ще изкара човечеството от индустриалната епоха в имото робовладелска .Няма да има индустрия
4
5
 
25
 
! Отговори
Фейк нюз преди 4 години
Хайде стига с тези фейк нюз моля ви се, Тръмп не могат да го пипнат даже ще спечели и 2020 изборите.
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще спечели от негативната кампания срещу него отново .Големи *** излязоха демократите в САЩ.
2
1
 
25
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Мълър посочи, че според правилата на министерството на правосъдието настоящ президент не може да бъде обвинен в престъпление.Това казва всичко!
1
0
 
34
 
! Отговори
aa преди 4 години
как се казваше - блаа блаа блаа или нещо такова