След Мадуро - над 40 с претенции, че са естествен наследник

Помпейо - неспокоен, опозицията във Венецуела била разделена
6 юни 2019 07:40, Петя Славова
6
След Мадуро -  над 40 с претенции, че са естествен наследник
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е изразил наскоро безпокойство по повод вътрешните разделения на венецуелската опозиция, от които според него може да се възползва президентът социалист Николас Мадуро, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС и Франс прес.

"Да бъде запазено единството на (венецуелската) опозиция се оказва изключително трудна задача", казал миналата седмица Помпейо на среща при закрити врата.

Още по темата

Американският ежедневник се е сдобил със запис на речта му. "Още щом Мадуро си отиде, всички ще вдигнат ръка и ще кажат: Вземете мен, аз съм следващият президент на Венецуела", заявил Помпейо. Според държавния секретар на САЩ "над 40 човека ще претендират за естествен наследник на Мадуро".

Помпейо обясни с тези вътрешни разделения на венецуелската опозиция провала на опита за бунт, направен от Хуан Гуайдо на 30 април.

САЩ и още петдесетина страни признаха Гуайдо за законен изпълняващ длъжността президент на Венецуела в качеството му на председател на парламента и искат Мадуро да се оттегли.

Венецуелският президент социалист междувременно обяви план за инвестиране на 7,7 милиарда евро в добива на злато, диаманти и колтан, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на пълната икономическа разруха в страната. Този "Национален минен план" ще бъде изпълнен до 2025 г. посредством съюзи между национални и чуждестранни компании, каза венецуелският президент в реч по телевизията. Той не даде подробности.

Планът е "непетролна алтернатива за създаването на богатство във Венецуела", подчерта Мадуро. Венецуела притежава най-големите доказани петролни залежи в света и 96 процента от приходите й идват от износа на суров петрол. Добивът обаче се срина, като за 10 години е намалял от 3,2 на 1,1 милиона барела дневно, според данни на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз е поредния *** който си мисли, че икономическите проблеми се орпавят като почнеш да печаташ повече пари...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също като нашите *** - всеки иска да е вожд и на власт и всеки претендира че той е автентичната десница.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лешоядите чакат да изядат Венецуела
1
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Венецуела се наблюдават вътрешни разделения на венецуелската опозиция. Отвън дебнат врагове и крадци - вчера разбрахме, че някаква банка с някакво дойче в името си е конфискувала златото на Венецуела.