Радев връчи Орден "Стара планина" на американския посланик

Отличието било израз и на стратегическото парньорство със САЩ
10 юни 2019 13:29,
72
Радев връчи Орден "Стара планина" на американския посланик
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи днес най-високото държавно отличие - Орден "Стара Планина" - на посланика на Съединените американски щати в България Ерик Рубин.

"За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие посланик Ерик Рубин за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения между България и САЩ. Считам, че това високо отличие е израз и на значението, което България отдава на стратегическото парньорство със САЩ", каза Радев, цитиран от Агенция Фокус.

Още по темата

По думите на президента, посланик Рубин е ръководил посолството по време на различни глобални предизвикателства и е направил така, че отношенията между двете страни да се развиват възходящо.

"Специално в сферата на сигурността посланик Рубин внесе нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските военно-въздушни сили", посочва още държавния глава.

Радев посочи още, че благодарение на Рубин са се задълбочили и нашите търговско-икономически връзки.

"Тук дойдоха важни американски търговски мисии, организираха се бизнес форуми, имаше срещи на различни нива - правителство, бизнес, образование. И резултатите са красноречиви - в последните години имаме непрекъснат солиден възход на друстранния стокообмен", изтъкна още президентът.

Според него, Ерик Рубин е достъпен посланик, който усещал пулса на българското общество и със своите многобройни и разнообразни инициативи, е намерил пътя към обикновения български гражданин.

Ерик Рубин е американски дипломат от кариерата. Пристига в България в началото на 2016 година, след като Сената утвърди неговата номинация по предложение на президента Обама. Преди да встъпи в длъжност у нас той е бил заместник-помощник в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия, където е отговаря; за въпросите, свързани с Източна Европа, Кавказ, както и такива, касаещи регионални конфликти в Европа. Ерик Рубин е бил и заместник-посланик на САЩ в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари