Каракачанов тръпне: До седмица идва официалната оферта за F-16!

Целта е една - най-доброто на армията, не за авиошоу
11 юни 2019 21:00,
90
Каракачанов тръпне: До седмица идва официалната оферта за F-16!
Снимка: БулФото

До една седмица ще пристигне официалното предложение за F-16, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова тв.

Преди няколко дни стана ясно, че американският Конгрес е одобрил финансова рамка за сделката за осем изтребителя F-16, които България иска да закупи. Таванът на цената, който беше посочен, е от 2,9 милиарда лева, което надвишава параметрите, поставени от българското Народно събрание - 1,8 милиарда лева. От посолството на САЩ обаче обясниха, че това е формална процедура и че цената ще зависи от това какво точно иска да закупи страната ни.

"Нашият стремеж е ясен - да купим най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация", каза Каракачанов и допълни, че все пак не купуваме самолети само за охрана на въздушното ни пространство или за да правим авиошоу, а купуваме авиация, която "не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия".

Още по темата
7 юни 2019 13:12

Вицепремиерът обясни още, че относно сделката има три големи въпроса. Първият е цената, както и оборудването и въоръжението на самолетите, за което отговаря министерството на отбраната. Вторият е индустриалното сътрудничество, за което отговаря Министерството на икономиката. Третият е начините и сроковете на плащане, за което разговори води Министерството на финансите. По-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви, че, ако се наложи, България има възможност да плати накуп цялата сума по сделката.

"Има вариант сумата да бъде депозирана на сметка, от която дори ще прибираме годишна лихва. От нея ще се тегли при всеки етап от сделката. Но това са неща, които, надявам се, колегата министър Горанов ще свърши по най-добрия начин”, коментира пък Каракачанов.

Той коментира и актуалната в момента тема с партийните субсидии. По думите му, субсидията отдавна е трябвало да се намали и припомни, че от ВМРО вече са предлагали тя да стане от 11 лева на 6 лева, но да има и горна граница - не повече от 5 милиона на партия.

"Трябва да бъде намалена, би било жест към обществото, че партиите не мислят само за себе си", категоричен е Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подръжката на Уиндоус 7 спира на 14 януари 2020 г. едва ли някои го купува при положение, че вече масово се предлага 10 на пазара а ние с тия самолети все едно копуваме Уин ХР
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои от коментиращите тук се подиграват на Русия, че не правела черна и бяла техника та искам да ги питам защо след като вече на пазара има LED телевизори ние копуваме лампов!?
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ като имат много F16 Защо правят F35!?
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция имат няколко стотин F16 Защо купуват F35!?
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам колко много експерти коментират самолетите щом и Цветанов се изказа които е голям експерт по апартаменти с персонални асансьори!Имам само един въпрос към тях защо съседните ни държави имат стотици самолети при положение, че само 8 стигат да се гарантира държавния соверинитет!
66
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
На тия двамата от снимката им давам само за физиономия по 5 години ефективно ! Но се чудя дали Каракачанката ще гепи и от тук 50 000 000? ???
65
0
 
4
 
! Отговори
АМАН ОТ престъпници преди 4 години
АМАН ОТ НЕГОДНИЦИ НА ВЛАСТ В СОФИЯ>.ГЪрция и ТУРЦИЯ И СЪРБИЯ ИМ ПОДАРЯВАТ МИЛИАРДИ ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕ ВКЛ НАЙ НОВИ САМОЛЕТИ..КАК ЩЕ Ограбят от народа БЪлгарски нови 2 000 000 000 $ когато износа на машини и съоръжения бил само 0.2 милиарда годишно.ОТкъде ще ги откраднат.Армията няма пари за копчета за *** конци и игли за военните
64
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Нищо против самолета.Има ли летящ ф16/70 ? Доказал ли се е някъде и с колко е по-евтин от Ф35?Трябва ли ние да финансираме производството му, плащайки 2 млрд в брой предварително?
63
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Ще спя спокойно,Ф-16 пази родното небе...Може и папата да го погали по фанара,за което ме боли фара.
62
0
 
10
 
! Отговори
На Цецо асаньора преди 4 години
На шкембе патриотара май два асансьора му се искат - разбираемо до някъде - то един не може да го вдигне вече
61
0
 
14
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До Fenasi Kerimщото шкембе паша си мисли че това е като ракията колко е по старо е по хубаво
60
0
 
8
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Цената на един нов F-35 e 89 милиона долара. Защо направо не купят от тях а искат от по старите F-16? Даже ще излезе по евтино.
59
1
 
10
 
! Отговори
тоя македонски преди 4 години
коч маи е решил да прибере "комисионната" и да "напусне политиката" някъде зад граница2 милиарда за 8 морално остарели самолета .....
58
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и хладилника ти става двойно по скъп. Кеш ако имаш винаги е по добре. Стига ни надувяхте главата, ще купим най добрия самолет за нашите възможности и въпроса е затворен. Байй
57
1
 
20
 
! Отговори
2 млрд в брой преди 4 години
А бе аз един хладилник като купя, ми го дават на вноски, тези ще дават 2 млрд в брой за доставка след 3-4 години...Сметнете лихвите на 2 млрд за 4 години колко са..и ще налучкате реалната жена.Нали така ни учеха за цената на Белене
56
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 4 години
толкова добри ,че няма кой да ги купи ,че чак и подаряват
55
3
 
15
 
! Отговори
The 4400 преди 4 години
САЩ преследват изключително търговски цели при създаване на изтребителите и оръжията изобщо. МиГ-29 е много по-добър от Ф-16 .Руснака създава оръжия за война САЩ създава барутници и таралясници, които може да шитне само на някой васал.
54
3
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
толкова добри ,че копират от всякъде хаха Руско и най добро в едно изречение е рускините са най добри тук съм съгласен
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58Хо-хо-хо-хо-хо.................подозирах, че тука пишат доста не-гра-мотници, но че са повече от 90% не предполагах! Хо-хо-хо.........по-скоро ми посочи КЪДЕ тези краварски нещастници са се борили с ИСТИНСКИ САМОЛЕТИ!!! А колкото до "победите" им.......хи-хи-хи.......питайте пилотчетата, които са падали като круши във Виетнам!!! Имаше един ярък русофоб, прекарал 5 години във виетнамски плен! А РУСКИТЕ САМОЛЕТИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ! ТОВА ДАЖЕ краварите вече не крият!
52
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
няма се притесняваш вече може си позволим 2 млрд в брой не се налага да теглим кредити ,че да връзваме бюджета