Каракачанов тръпне: До седмица идва официалната оферта за F-16!

Целта е една - най-доброто на армията, не за авиошоу
11 юни 2019 21:00,
90
Каракачанов тръпне: До седмица идва официалната оферта за F-16!
Снимка: БулФото

До една седмица ще пристигне официалното предложение за F-16, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова тв.

Преди няколко дни стана ясно, че американският Конгрес е одобрил финансова рамка за сделката за осем изтребителя F-16, които България иска да закупи. Таванът на цената, който беше посочен, е от 2,9 милиарда лева, което надвишава параметрите, поставени от българското Народно събрание - 1,8 милиарда лева. От посолството на САЩ обаче обясниха, че това е формална процедура и че цената ще зависи от това какво точно иска да закупи страната ни.

"Нашият стремеж е ясен - да купим най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация", каза Каракачанов и допълни, че все пак не купуваме самолети само за охрана на въздушното ни пространство или за да правим авиошоу, а купуваме авиация, която "не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия".

Още по темата
7 юни 2019 13:12

Вицепремиерът обясни още, че относно сделката има три големи въпроса. Първият е цената, както и оборудването и въоръжението на самолетите, за което отговаря министерството на отбраната. Вторият е индустриалното сътрудничество, за което отговаря Министерството на икономиката. Третият е начините и сроковете на плащане, за което разговори води Министерството на финансите. По-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви, че, ако се наложи, България има възможност да плати накуп цялата сума по сделката.

"Има вариант сумата да бъде депозирана на сметка, от която дори ще прибираме годишна лихва. От нея ще се тегли при всеки етап от сделката. Но това са неща, които, надявам се, колегата министър Горанов ще свърши по най-добрия начин”, коментира пък Каракачанов.

Той коментира и актуалната в момента тема с партийните субсидии. По думите му, субсидията отдавна е трябвало да се намали и припомни, че от ВМРО вече са предлагали тя да стане от 11 лева на 6 лева, но да има и горна граница - не повече от 5 милиона на партия.

"Трябва да бъде намалена, би било жест към обществото, че партиите не мислят само за себе си", категоричен е Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си плащате парното и тока със снимки на Ф16 за поредната 2020 и 2021. Като едно време, за снимка на Джудас Прист получаваш кутия Феникс.
30
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ми като не може как да нападне ..? ни бази ни самолетоносачи даже и съюзниците им на пръст се броят
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чобанин съc шлемофон от който звучи чалга с Ф-16 за бой се стяга.
28
6
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Да ми сравняваш Ф - който и да е със СУ е като да сравняваш хладилник Миеле с Мраз
27
4
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Те руските самолети затова само около Русия се въртят ,че на други места ги свалят
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото имат военни бази по целият свят маймун. Твоя смешен миг 21 няма да види даже ракетата която идва. В Турция голямото СУ го видяхме :) Стига си творихте фантазии а турския ф16 е с стар блок. Нашите са с последните стелт системи и оръжия. Безсмислен е тоя спор понеже турците го разешиха :))
25
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ми имат бе що да нямат малко ли комунисти има то по същата логика имат и по 2000 ядрени ракети а само 100 ще свършат работа да се заличи всичко
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тръпне я ,който слушка ще папка , купиха му гласове ,сега и от баницата ще му чупят , а на волен и валери Нищо ,затова беснеят .
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До колекционерА виждал ли си в севтовната икономическа история дръжава/финансов министър да превежда пари за нещо, което не е произведено още ? Жалка е участта на краварските колониални режими. Слава богу, историята е циклична, т.е. идва краят на този кошмар скоро.
22
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ами какво толкова се притеснявате като са за авиошоу поне ще изглеждат модерно за разлика от руските ?Ще е хубави да вземем и Пейтриъта
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземайте докато можете, че опашката е голяма. Поръчайте още 8 направо. Утре не се знае, каквов ще стане и дали ще дават самолети.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"само дето един от тези 8те ще смъкне всичките ни налични СУ -та"Странно защо САЩ разполагат с 1840 изтребителя, след като шепа можели да свършат цялата работа.
19
2
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Моляяя .Този самолет може да се ползва само за авиошоу и да плаши гаргите ,ако някой транспортен например самолет доближи границите ни .Такива видими за радарите самолети могат да се ползват само за удари по периферията .Например до към 30 км. Ако релефа и врага го позволяват ;) Съвременната тежка артилерия хвърля управляем снаряд на 80 км. Без никой да си рискува живота ;) Да не говорим дроновете колко по невидими могат да се направят ;) Това е самолет за авиошоу и за плашене на гаргите .
18
2
 
4
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Изобщо няма какво да тръпнем като гимназистки, прахосмукачки за 2 милиарда не щем и точка, искаме Грипени.
17
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
И само да кажа ,че след тези 8 ще има още 8 броя
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите ковчези сигурно хвърчат и не са евтини
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йордек с Ф16, що е то?
14
3
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 години
само дето един от тези 8те ще смъкне всичките ни налични СУ -та
13
2
 
9
 
! Отговори
колекционер преди 4 години
за първи път виждам някоя държава да купува ,,нова,, военна техника /модел 1970 година / която вече е изложена в военните музеи ....
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"купуваме авиация, която "не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия".""При реални бойни действия тези 8 самолета, ако всичките са способни да се отлепят от земята (съдейки положението с новите хеликоптери) ще окапят като круши в рамките на броени минути. Добре, че имаме повечко мигове и су-та, че положението щеше да е трагично.