В най-набожния щат Алабама учат за чудесата на сексуалното въздържание

Църквата и държавата там все повече се сближават
11 юни 2019 21:45, Елка Василева
67
В най-набожния щат Алабама учат за чудесата на сексуалното въздържание
Снимка: архив, Reuters

В щата Алабама човек трябва само да погледне нагоре, за да види църква. Възможно е скоро в класните стаи на държавните училища да се окачат разпятия, а абортът да бъде смятан за престъпление. Там е израснала Марго Хартлайн, която е била научена, че трябва да остане девствена до деня на брака си.

Нещата обаче не преминават по план: 25-годишната жена сега е хомосексуална активистка, която защитава правото на аборт, пише Франс прес.

"Няма причина да следвам правилата на система от вярвания, към която не принадлежа", обяснява тя, имайки предвид влиянието на религията върху редица обществени въпроси.

През май Алабама прие закон за забрана на абортите, дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение, в който абортът се отъждествява с убийство. Той ще влезе в сила през ноември, ако не бъде блокиран по съдебен път дотогава.

Този южен щат е най-набожният в САЩ. Разположен е в "библейския пояс" в югоизточната част на страната, а 82 процента от неговите 4,8 милиона жители казват, че вярват в Бог "с абсолютна убеденост" според анкета на центъра Пю от 2016 г.

В държавната гимназия, където е учила Марго Хартлайн, е имало програма за набиране на ученички от горните класове, които да учат по-малките на "чудесата на сексуалното въздържание".

Преди това преподавателите разпитвали по-възрастните гимназистки, за да се уверят, че са девствени.

"Беше толкова смущаващ личен въпрос", спомня си младата жена.

Според Аманда Рейес, говорителка на НПО "Йелоухамър фънд", която финансира абортите на жени с ниски доходи, в гимназиите на Алабама се учи, че сексът е "нещо, което може да се случва само в рамките на хетеросексуален брак".

А става ли дума за противозачатъчни методи като ползването на презерватив?
"О, не. Господи, не", отвръща тя през смях.

Двете активистки обвиняват властите на Алабама, че нехаят за жените. Не само заради липсата на здравни служби, а най-вече защото въздържанието е единственият противозачатъчен метод, който се преподава в училище.

Насърчаване на въздържанието

Щатът не изисква да има сексуално обучение в училище. Ако обаче има такова, преподавателите трябва да следват "инструкциите" от кодекса на Алабама от 1975 г.

Тези инструкции насърчават "въздържанието, по-специално като единственият сигурен начин да се спрат венерическите болести и нежеланите бременности", обяснява говорителят на министерството на образованието на Алабама Майкъл Сибли.

По думите му това е "задължителен минимум", а училищата могат да преподават и други противозачатъчни методи, ако местните училищни власти им разрешат - което според Марго Хартлайн и Аманда Рейес рядко се случва.
В текста освен това се изисква от учителите да преподават, че хомосексуалността е "нарушение, наказуемо от закона". В законопроект, който не можа да бъде гласуван на последната сесия на местния Конгрес, се предлага този параграф да отпадне.

ООН смята сексуалното обучение и равенството на половете за човешки права.

Според религиозните консерватори обаче подробното сексуално обучение би било в разрез с ценностите, които тийнейджърите учат у дома.

Преподаване на Библията

Властите също така одобриха закон, който позволява преподаване на Библията и религиозната история в държавни училища, както и да се излага на показ религиозна иконография в класните стаи.

В текста се уточнява, че преподавателите не трябва да рекламират или да проявяват враждебност към някоя религия.

Мярката очаква одобрение от губернаторката Кей Айви, която вече подписа закона за забрана на абортите, изтъквайки религиозни аргументи.

"Много щати въвеждат изучаването на Библията. Страхотно!", написа през януари в Тwitter президентът Доналд Тръмп, след като няколко щата приеха подобни закони.

Как обаче стои въпросът с разделението на църквата и държавата?

Двете "все повече се сближават", казва Андре Райланд, ръководител на местния отдел на Американската асоциация на хуманистите, която се бори срещу вкарването на религиозни вярвания в законодателните актове.

"Има религиозни групи, които се опитват да вкарат повече религия в американската обществена система", казва той и добавя, че евангелските протестантски църкви са най-активни в тази борба.

В действителност забраната на абортите в Алабама е била гласувана от 25 бели мъже, които до един се идентифицират като членове на евангелска, баптистка, епископална или презвитерианска църква.

"Не е лесно", въздиша Андре Райланд.
 

/БТА/
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма случай при който , религиозен водач да е успял да се въздържи сексуално, всички рано или късно стигат до момента да се обявят за семето божие и да си спретнат един харем.
50
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Малко са поукрасили статията за по голям ефект а иначе всеки ако иска може да се отдаде на paзвpaт само че после ще си носи последствията.
49
6
 
2
 
! Отговори
зъл преди 1 година
Докато всички "вярващи" си подбират само това, което ТЕ желаят от библията, то не мога да ги смятам за морални хора, следващи бога. Щом те могат да си подбират какво е важно и какво не, защо да не мога и аз? Като например, че и Господ и Христос забраняват яденето на скариди... ЗАБРАНЯВАТ- нелеп, но факт, за тези, искащи да отидат в рая! Или че Мойсей и последователите наказват с бой възрастен беден човек, защото си е позволил да събира дърва за огрев в неделя. От вашата "свята" книга са
48
6
 
12
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Всяка религия е зло, а на религиозните мозъци не трябва да се дава достъп до власт!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ,които са представят за най -набожни и най -морални ,обикновенно са на безкруполни и покварени
46
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Едни номрални хора със морал и ценности, в БГ всички са християни но нито вярват в Бог, нито в Библията, и освен това нямат и на идея какво е сексуална чистота, да обичаш някого и да му бъдеш верен, горките амереканци как ще ни стигнат...
45
3
 
4
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Когато се опитваш да запълниш любопитството на подрастващите само с една книга, резултата винаги е един и същ. Справка - едни други еднокнижници, живеещи горе-долу на същата ширина, ама по-на изток.
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са кат ВАС ... развратни сатанисти такива!!!!!!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм убедена доколко е само религия - май и там виждат, че черните и латиносите раждат като пощурели и не правят аборти, а белият човек изчезва и се опитват да забавят тенденцията.
42
1
 
14
 
! Отговори
Хитрия заек преди 1 година
Както учат Библията, трябва да учат и историята, на агресорите, които в името на Бога правят какви ли не поразии. И тук не говоря само за християнството.
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корветите и зажаднелите за секс сега ще почнат да ги съдят. Нали сте по свободията бе, ма нямате смелост да оставите другите да са свободни в разбиранията си за секса а?
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам майката на детето ми да е минала поне през 20 мъже преди мене! Не искам някакви жени от средновековието! Отракани мадами или гтфо!
39
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сексуалното въздържане на жените има голяма практическа полза .Защото жената приема генетичен материал от всички мъже,с които е правила секс.Така бъдещите деца имат примеси и от други мъже.Ако някоя жена се е ч.укала с наркомани и бисексуални после да не се чуди защо децата й стават такива, въпреки че нито тя,нито мъжът й са такива .
38
6
 
15
 
! Отговори
Вярващ преди 1 година
Браво! Хайде да вземем и един добър пример от Америка, а не само лошите от Холивуд.
37
4
 
3
 
! Отговори
Мече сладко преди 1 година
До Lan-По принцип днешна Америка и Ес станаха клоаката на света сабирайки всичките паразите от Африка и Азия но запомни едно много скоро това ще се промени виждайки набиращите сила политически партии в Ес,който са анти-Ес а и Доналд Тръмп много хора се бунтуват срещу сегашната система на „миш маш".Много хора казват че Доналд тръмп не бил избран от мнозинството...100 000 000 не БЕЛИ хора, 60 000 000 хетеро и хомосексуални...като сложиш хората който нямат право да гласуват...
36
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Мече сладко, светът е шарен - в това му е чарът и за това не ства скучен. Хората в Алабама си падат по Библията, сексуалното въздържание и хим.кастрация на педофили - тяхно право е! Не може ние да ги съдим, нищо от това не противоречи на човешкия/Божия закон. Да, и на мен ми е леко странно, защото ние живеем в друг цвят :) на света. Но не виждам нищо осъдително.
35
0
 
2
 
! Отговори
Мече сладко преди 1 година
До Lan-Какво значи Абсолютно съм съгласна че света е ШАРЕН??
34
2
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Ами, че не лъжат хората! Единственият 100% сигурен метод е въздържанието :). Всички други методи имат процент несигурност...И абсолютно съм съгласна с "шарения" свят - на който не му отърва, да избере място, където му харесва!
33
15
 
9
 
! Отговори
ей ceляни преди 1 година
Не я мислете Америка бе ceлчoвци. Нито американците, нито руснаците знаят много за българия. Първите не знаят дори къде се намира, вторите 70% от тях са я чували но не знаят нищо или най-много че е православна държава като тях и че е бивш пудел на СССР. 30% са идвали на море или пък имат познати българи работели в СССР или пък смесени бракове, но като цяла българия никой не я знае, с нищо не е известна. Държава плюнкa. Гледайте си вас, тръгнали да ми коментират такива велики държави.
32
2
 
16
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Ами ... хората са различни. Цял буквт сме! За всеки има местенце, където да живее по неговите правила. Явно в Алабама смятат, че Бог е Пътят, и истината и живота. Откровено не съм съгласен с тях, но на този л3сбос като не и отърва да ходи в Ню Йорк! Има място за всички! А за твърдите мюсюлмани - в ОАЕ, там жените ако прелюбодействат направо родата с камъни! Ама не щат!