Официално: САЩ представи предложението за F-16

В съобщението не се коментират подробности от договора
17 юни 2019 15:42,
196
Официално: САЩ представи предложението за F-16
Снимка: Reuters

Посолството на Съединените американски щати в България съобщи, че днес Отделът за военно сътрудничество официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на София на осем самолета F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялосттна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Още по темата

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", се казва в официалното съобщение на мисията на САЩ.

Накрая, оттам допълват, че САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

Това е поредната стъпка от сключването на договора по закупуването на 8-те изтребителя между двете страни. На 4 юни американският конгрес одобри и официална финансова рамка на документа за 1,6 млрд. долара или около 2,9 млрд. лева. Тази сума обаче надвишава гласуваните от българският парламент 1,8 млрд. лева, които министерството на отбраната има право да ползва. След като редица български политици се обявиха против сумата предложена от американците, посолството излезе с нарочна декларация, в която обясни, че тази цена е "таван" и крайната стойност на самолетите ще зависи само и единствено от това, какво България иска включи в договора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че страната ни ще се опита да "затвори" сделката за около 2 милиарда лева.

След официалното подаване на офертата на САЩ се очаква да започнат и преговорите по цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи само 1,1 милиарда над оферата, колко му е. Паси и форумните атлантици да заемат постове по магистралите и да заголват *** на турските тираджии за да заработят надценката.
77
5
 
3
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
до НРБНедей да пишеш без да знаеш единственото вярно е, че не ти даваха заработените долари, но тогава тази хартийка се наричаше бон и беше по скъпа от долара.
76
2
 
7
 
! Отговори
:):) преди 4 години
лъжеш пич, аз съм бачкал в пусстинята на сонда за вода и съм си докарал долари и с тях от Корекома в Бяла си взех рено 5 Иранска сглобка. А колкото долари съм шитнал на курс 1/7 само аз си знам...
75
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 1 лев е много за тези американски щайги. Много искат да се отърват от тях.
74
2
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
и кво от тва, ф16 и дървата в Коми къде се пресичат. Хyйо дървата ни ги подаряваха, само искаха ние фа си ги сечем. В канада не секат ли дърва, нещо обидно ли е или ти предпочиташ да си травecтит на околовръстното.
73
7
 
6
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
Купиваш Лада друг път идваш си от Коми или ос Либиа и за твоите долари които НРБ ги прибира ти дават хартиики които били 1:2 измислен курс сиреч за два долара изкарани с кървава пот една хартиика.
72
4
 
8
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Квото и да говорите-скъпо е! Като американските ТЕЦ. Заробваща цена. Поне визите да махнат...
71
8
 
7
 
! Отговори
УТко преди 4 години
Гоооолям червен рев!!!!!Хи, хи,хи!!!!
70
2
 
18
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Кдеси бе Сюлейман Паси да кажеш на твойте прятели американите да ни продадат ф 35 а не ф16 бе предател ! Калибър в Атланта да те гори !
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В НРБ беше голяма гордост и символ на заможност да идеш да сечеш дърва в Коми.Зарязваш си семейството и 2 години сечеш дърва, за да можеш да си купиш лада от корекома.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеално!
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека помнят щото нова Бг или каквато и да е друга лютеница няма да видят Въобще какво ни занимаваш с ония въ,,шлювци руснаците бягай да лъскaш петолъчката си над портрета на путин Олгинче
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен66И като те кефи толкова защо не заминаваш натам?
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен67Голяма мизерия.Задръстване от българи на гръцкото море.
64
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен68Дааа. И аз си я спомням тази лютеница за руснаците.Взимаха ни на бригада от училище и цял ден пек на полето за 40ст.За да има руснаците какво да ядат.Да не говорим, че земята я бяха откраднали от дядо ми.Чужда земя, безплатен труд, а руснаците нагъват лютеница.комунизъм.
63
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците от по-старото поколение още помнят българсата лютеница и българските консервирани домати които присъстваха всекидневно на трапезата на почти всяко руско семейство. А днес България внася домато от Холандия и Турция а изнася черноработници и миячи за Германия.
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки го вълнува Европа, мизерията дойде с Европа.
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа като субект не съществува. Почти 50% от територията и се владее от Русия, повече от площа на всички страни на ЕС взети заедбо. Европа е само придатък на голяма Евразия която се владее от Русия.
60
5
 
4
 
! Отговори
М даа преди 4 години
ДАААА ТОВА СА ПРАХОСМУКАЧКИТЕ С КОИТО ЕДНОВРЕМЕННО ЩЕ ОХРАНЯВАМЕ И МАКЕДОНИЯ ЧЕ МОЖЕ И ЧАСТ ОТ СЪРБИЯ....
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен62Тебе европа вълнува ли те? Или каквото ти кажат от руското посолство - това плямпаш.