Официално: САЩ представи предложението за F-16

В съобщението не се коментират подробности от договора
17 юни 2019 15:42,
196
Официално: САЩ представи предложението за F-16
Снимка: Reuters

Посолството на Съединените американски щати в България съобщи, че днес Отделът за военно сътрудничество официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на София на осем самолета F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялосттна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Още по темата

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", се казва в официалното съобщение на мисията на САЩ.

Накрая, оттам допълват, че САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

Това е поредната стъпка от сключването на договора по закупуването на 8-те изтребителя между двете страни. На 4 юни американският конгрес одобри и официална финансова рамка на документа за 1,6 млрд. долара или около 2,9 млрд. лева. Тази сума обаче надвишава гласуваните от българският парламент 1,8 млрд. лева, които министерството на отбраната има право да ползва. След като редица български политици се обявиха против сумата предложена от американците, посолството излезе с нарочна декларация, в която обясни, че тази цена е "таван" и крайната стойност на самолетите ще зависи само и единствено от това, какво България иска включи в договора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че страната ни ще се опита да "затвори" сделката за около 2 милиарда лева.

След официалното подаване на офертата на САЩ се очаква да започнат и преговорите по цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРАТУНА ЗА КВО МИ Е ФИИИИИИИИИИИИИИУ 16 БЕ
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kef...amerikanski bombi sa vi padali v sofiata... i pak ste vi padat amerikanski bombi tam...kadeto e teklo, pak ste teche....kat sa izdumka nekoia ot tea efki s bombite si u sofiisko.... to na takava strahliva polu-armia nadali ste ste i doide merak da napada nekoia jenska armia v stranstvo...
156
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
1. Това е ПОЛИТИЧЕСКА СДЕЛКА - и трябва ясно да се каже на целия народ2. сравнение на самолетите F-16V и Грипен C/D/E/Fнезависимо че Ф-16 е по-тежък и с по-голям товар при западния начин на воюване с ползване само на управляемо оръжие двата самолета са еквивалентниДиректните разходи на Ф-16 достигат до 20000$(ВВС САЩ) за час полет(7000$ по спец) срещу 5000$ за ГрипенГрипен може да ползва настоящата инфраструктура За Ф-16 трябва да построим още две Бази като Графа + бункери за Ф-16 на 3 места
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доналд Дък и неговите изгнили самоНилети !
154
0
 
5
 
! Отговори
Скарлет преди 4 години
Доналд Тръмп е ционисткия АРМАГЕДОН!!! Той буквално бе инсталиран в Белия дом от МОСАД, и също така еврейте ще са виновни ако се эапочне война с Иран!!!
153
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** си оплюха мониторите от мъка!
152
8
 
6
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Кравари ,дръжте си старите ръждясали ковчези и не ни взимайте парите от скъсаните джобове.Герберастите са ваши слуги ,но ние останалите българи ,знаем че тези стари самолети са абсолютно ненужни!Ф-16 отдавна са бракувани в Испания ,Холандия ,Белгия и Германия.Да не говорим че у нас ще пристигнат най-рано след 3 години , а цената е по-висока от тази на Ф-35!КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ СЛУГИ ГЕРБЕРАСТИТЕ, СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА СТРАНАТА НИ!
151
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Много ми е смешно когато промити атакистки мозъчета започнат да сънуват войни, ракети, червената армия и други глупости :)))))))))))))))))))))))))И не, не съм турчин или от малцинствата.
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ssХакнаха ми коментара щото пазят тролчето шуменско като матросвоци.
149
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКА ТЕХНИКА=ЧЕРНОБИЛ
148
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
LIJETE LI GYZA NA USA LIJETE I DENEM I NOSCHTEM EDIOTE
147
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 4 години
Пак хакнаха нечий коментар - 159 имах предвид
146
2
 
6
 
! Отговори
ss преди 4 години
160 е изтрещял напълно... Имам постоянно контакт с руснаци, и никой от тях не се е изказал ласкаво за управлението на държавата си. И никой от тях не се вози в руски автомобил. И никой от тях не се е обзавел с руска техника...
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоМного познавам, маа му стара!:)) Страпонозависимото се събуди!
144
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите в някои райони на Русия са доста над заплатите в западна Европа. Икономическото развитие вместо да се забави от санкциите доведе след първото сътресение да просперитет, огромна държава, в която не е налице дъмпинга на евтините но некачествени западни храни, направи бум в селското си стопанство. Руснаците усещат плодовете на независимостта, стават все по-богати. По стандарт са по-напред от България и е редно да видим защо изоставаме и от тях и от Румъния. Вторият износител на оръжие
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоЧакаме те тебе турчине, да похвалиш сделката, за която американски политици се хвалят че бедна България ще отвори 4000 високоплатени работни места в САЩ. Освен това от самолетите ще получим почалба - ток, газ, нефт... давай радвай се, вместо пенсии и икономически проекти... Та при война с двете ни летища като излетят тия сомолети и летищата бъдат опукани с ракетите с-400 на Турция, къде ще кацнат тия сомолети, и защо и ние не си купим ракети - Пейтриът, с-400 и други - много по-ефектив
142
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Слабо представяне путиновцииииии, само 155 коментара :))))))))))))))))))))))))))
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неслучайно исляма, основан на докарването на хората от непосилни данъци до крайна бедност е постигнал най-големите си успехи в Лудогорието и Родопите, бедни гористи краища, където данъците са разорявали християнското население.
140
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Русия не съм видял българин да плюе. Тук има няколко турчина забравили българския си произход и насилственото потурчване на дедите си. От хора без корен какво да очаква човек. Съжалявам ги това което дивите азиатски турци са им причинили на дедите и бабите. Иначе най-евтино и сигурно е да се въоръжим с ракети.
139
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
NE PLIUTE RUSIQ EEI ROBI BQXTE ROBI SI OSTAXTE ROBI SCHTE UMRETE E BATI BG PSIXIKATA ZAVISIMA