Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение

В бъдеще можем да придобием ракети и друго въоръжение
18 юни 2019 14:30,
189
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение
Снимка: БулФото

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране на цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда са само началото. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребиля F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи. Към съобщението нямаше никакви конкретни параметри по сделката, но преди време военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква сделката да струва около 2 милиарда лева.

Още по темата

По думите на Шаламанов реформата в българската авиация не може да бъде отлагана повече и трябва да се случи с следващите 5 до 7 години.

"В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях", изтъкна бившият министър.

Според него, желанието на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е въху реализацията на ползите от новия самолет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира преди време, че страната ни има готовност да поеме пълното плащане на машините накуп.

Шаламанов коментира и финансовата рамка, която американският Конгрес определи за сделката - 1,6 млрд. долара (2,9 млрд. лева). Това обаче доста надвишава сумата, която българското народно събрание разреши да бъде използвана - 1,8 милиарда лева.

"Това, което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета. Има и въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще", разясни той.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходими за участие на силите на Алианса в различни операции.

"Ние можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера", убеден е Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
11
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
В малайзия към днешна дата от общо 18 руски самолета Су30МКМ годни да летят са само 4 заради калпавата неодговаряща на документите руска логистика и резерни части Самолета е доставен 2009 г
110
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В руската ти *** знаем че е забранено Олгински но пък кой ли брой руските въшлювци за хора
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пилотите ще имат ли право да катапултират? Това е предателство на евроатлантизма и диверсия срещу американската техника и стратегическите ни цели.
108
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руски самолет едвали някой скоро ще иска да купи .След като Алжир върна Миг говете като негодни неодговарящи на характеристиките и крайно лоша и объркана логистика ...
107
8
 
4
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Офертата ще е 2,07 милиярда лева Около 128 милиона долара на самолет 1 към 1 със СловашкатаСъвсем нормална цена
106
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 годишни щайги-голяма стратегия!!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
savsem viarno strategichesko e...utre kat vi padne po bg stara tradicia nekoi bg iztrebivatel v sofia, u svetovnite medii ste pishe savsem viarno che e padnal amerikanski bombardirovach v sofia v gradina kalina na bg pensioner pilot...a sveta ste si duma...taka im se pada na starite bulgarski komunisti ...
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
horata edin telefon si kupuvat na izplastane i sled sravitelni oferti ot targovcite, operatorite, zastrahovatelite....a bulgar munchovcite cash ste si plastat...ama bulgaristan ima mnogo offshoren korupcionen dolarov cash i nema kade drugade da go plasira na efvrokontinenta...poneje ste e nujno dokazvane na proizhoda na parite, a Goranov kakvo da im kaje, bere dolari ot gorata na Stokholm li?!
103
6
 
7
 
! Отговори
Ф-16 Блок70 преди 4 години
За нашите условия този самолет е идеален. Това е многофункционален самолет, може да атакува както въздушни така и наземни цели. Електрониката му е същата като на Ф-35. Радара (последен модел AESA) открива танк на 50 км. Отделно поддръжката ще е много по-евтина от Миг-29 (един двигател) като ресурса на фюзелажа е 12,000 часа.
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно е че се стигна до тази както казва господин Шаламанов стратегическа сделка. Тя преди всичко е излизане от руската орбита и навлизане на България в орбитата на западния свят. Имам страхове че това правителство и този военен министър всеки момент могат да провалят сделката поради някаква причина която уж не ги устройва.
101
6
 
8
 
! Отговори
А преди 4 години
Всеки е чувал поговорката " Мечешка услуга". Точно това стана със сърбите когато руснаците им "подариха" няколко изписани МиГ-29 в насипно състояние. Сега си скубят косите за стотиците милиони долари нужни за модернизирането и поддръжката им.
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам, нашите момчета трябва да летят на нещо в момента, но хвърлянето на грешни пари за поддръжката на Миг-29 според мен няма никакъв смисъл. Този самолет в цялата си история въпреки участието му в многобройни конфликти няма нито една въздушна победа!
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Адолфе, ти си забравил какъв бой ти теглиха руснаците втората световна война и гледам, пак си изпълзял да бръщолевиш глупости.Я обратно там, от където си изпълзял. Ограмоти се и тогава може да се върнеш да ни пускаш своите глупости отново.
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение, за мен и останалите клакьори, които ще получат % от цялата далавера. А за всички българи ще е голяма тесла тази нагъзена политика за източване на България, под предлог, че се укрепва отбранителната и способност.
97
6
 
6
 
! Отговори
Отново Адолф преди 4 години
Последната ПР акция на руснаците е новината от онзи ден, че първите два МиГ-35 са били официално приети на въоръжение в руската армия. Всъщност тези "нови" самолети са първите два прототипа от 2015 сглобени на ръка и дялани с теслата. Цялото театро е за индийската публика където МиГ-35 участва в конкурса за 110 леки изтребителя. Един вид, ето самолета е напълно завършен купувайте, че не останаха.
96
7
 
14
 
! Отговори
Жалко преди 4 години
Купуването на Ф-16 е решение на едно,ПРОАМЕРИКАНСКО , НАВЕДЕНО правителство от ПРОДАЖНИЦИ наКОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА
95
5
 
7
 
! Отговори
Просто Адолф преди 4 години
Така, руснаците изгубиха Индия като пазар на оръжие. Китайците вече си правят почти всичко сами. Купуват само малки серии Су-35 и С-400 за ди ги разглобят на части и копират ако действително видят нещо интересно в тях. Руснаците се опитват да събудят интерес с разни ПР акции като изпращането на недодяланите Су-57 в Сирия (малко преди индийците да се откажат) и "приемането" на въоръжение на Миг-35.
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Индия е ясно, там в следващите 20 години руски самолет няма и да си помислят да купят. Благодарение на руснаците в момента индийския флот е де-факто без изтребители. Летящите палубни Москвичи Миг-29КУБ се нуждаят от основен ремонт (включително демонтаж на двигателите) при всяко кацане на индийския самолетоносач. Самолета просто се цепи по шевовете защото не правен първоначално за самолетоносач където кацането всъщност е контролирано падане от 6 метра.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СИрийците тогава имаха един панцер и С 200 !Подчертавам !След този инцидент руснците им докараха С 300!Лечи ти че четеш само български медии :)
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На луд ли се правиш ?Не помниш ли че имаше спогодба за не нападение на Руски обекти !Само сирийското ПВО стреляше и свали 70%от ракетите !Беше повредена пистата която я оправиха за 2-3 дена !