Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение

В бъдеще можем да придобием ракети и друго въоръжение
18 юни 2019 14:30,
189
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение
Снимка: БулФото

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране на цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда са само началото. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребиля F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи. Към съобщението нямаше никакви конкретни параметри по сделката, но преди време военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква сделката да струва около 2 милиарда лева.

Още по темата

По думите на Шаламанов реформата в българската авиация не може да бъде отлагана повече и трябва да се случи с следващите 5 до 7 години.

"В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях", изтъкна бившият министър.

Според него, желанието на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е въху реализацията на ползите от новия самолет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира преди време, че страната ни има готовност да поеме пълното плащане на машините накуп.

Шаламанов коментира и финансовата рамка, която американският Конгрес определи за сделката - 1,6 млрд. долара (2,9 млрд. лева). Това обаче доста надвишава сумата, която българското народно събрание разреши да бъде използвана - 1,8 милиарда лева.

"Това, което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета. Има и въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще", разясни той.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходими за участие на силите на Алианса в различни операции.

"Ние можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера", убеден е Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция и те свалиха руски бомбардировач който е тежък и трудно мневрен!Един вид си е голяма цел лесна мишена !Руснаците си извадиха изводи и от тогава винаги летят с ескорт от изтребители !Нищо сега си купуват С 400 !Мисля че ако Турция излезне от НАТО алианса се разпуска !Всепак турската армия е една от най-големите в алианса !
90
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияБезспорно американските самолети са най-добрите в света , неслучайно руските ПВО не реагираха когато американски самолети бомбардираха Сирия , нито един самолет не беше свален ! В Ирак същата работа , нито един свален американски самолет ! Американските самолети са оборуднави със секкрена и пазена в тайна сплав , която поема сигналите от радара ,но не ги връща обратно към радара , така американските самолети остават неуловими за радарите !
89
7
 
9
 
! Отговори
Добрият чичко Адолф преди 4 години
Руснаците загубиха авиационния пазар на Индия. Индийците навреме се усетиха, че ги гъбаркат със Су-57 и се оттеглиха от проекта. Последния инцидент между Пакистан и Индия при който последните загубиха по един Миг-21 и Ми-17 окончателно ги убедиха във несъстоятелността на руското оръжие. Прехвалените Су-30 на индийските ВВС бяха обърнати позорно в бяг от Пакистанските Ф-16 и техните американски ракети АИМ-120.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 400 тогава нямаше в Сирия ! А С 500 триунф го имат само в Русия !Нещо не ти върви :)
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно възползваха се от това че в района имаше ако не помниш руски самолет в региона. среляха и избягаха а С300 прихвана руския и го свали !около 20 военни загинаха тогава !Ната На ху Й се ачупи да бяга до Москва тогава !!
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Су-57 (ПАК ФА: на руски: Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) е 5-то поколение реактивен многоцелеви изтребител, разработен от ОКБ Сухой, за Руските военновъздушни сили.
85
4
 
7
 
! Отговори
Просто Адолф преди 4 години
Проблема със С-400, 500....н-та степен е извивката на Земята или така наречения радио хоризонт. Затова израелците направиха луди руснаците в Сирия. Минават на бръснещ полет зад Голанските възвишения или Средиземно море като пози начин остават незабелязани от радарите. Следва бързо набиране на височина (8-10 км) откъдето пускат планиращи бомби със обсег 100 км. Следва спускане до под 1000 м и отново изчезват от радарите.
84
9
 
3
 
! Отговори
разумно мислещ преди 4 години
Мисля ,че покупката на Ф16 блок 70 не е случайна ,а е по препоръка на Кремъл понеже България е сателин на Русия в НАТО ! Убеден съм ,че поне един от тези самолети тайно ще бъде разглобен на части и проучен от руски специалисти , които по този начин ще се стремят да подобрят качеството но собствените си тенекии !
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рублата и юанът скоро щесрутят долара. Вече е взеторешение, има план и той се прилага в изпълнение.
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо да споделиш за Ф 16 ?Германецо ?!
81
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индийските военновъздушни сили потвърдиха, че един от техните самолети руско производство МиГ-21 е свалил изтребител F-16 американско производство на пакистанските военновъздушни сили.
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаще един адолф, много сиизпати от руснаците, че ицяла германия покрай него.Сега се ослушват какви ветровеще завеят откъм Москва.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миг 35 обновена версия на много целеви изтребител 4 поколение 2000 км обхват !Прочети и какво носи !Първия полет е 2007 година !От тогава са изтекли много води !
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шамандуров е платен американскикорупционер - който се чувства излъганот такива, може и трябва да действа.
77
7
 
6
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
Добре че не се подведохме от внушенията на агентурната мрежа на Решетников и да купим скопеца Грипен. Със Ф-16 Блок 70 едно врабче не може да мине границата.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще разберем кой какво може когато ни се запали чергата !Тога ще видим кой какво може !За сега само шляпане с пръсти по клавиатурата !
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето кой е Велизар Шаламанов !!Киев, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военната академия в София. Освен това е учил в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността Джордж Маршал. !Как да му имаш доверие ?
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егаси логиката...Москвича е по-добър от Мерцедеса защото е по-евтин!
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от Германия Кой печели и кой губи ?! Турция определено губи от покупката на С 400 , защото никъде няма да използва тези ракетни системи освен за трепане на кюрди ! А вие печелите , след време дори ще пазите небето на Македония ,Румйния и др. балкански страни , пари ще печелите !
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шаламанов е платен американски лобист !Това му е работата да ЛЪЖЕ !