Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение

В бъдеще можем да придобием ракети и друго въоръжение
18 юни 2019 14:30,
189
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение
Снимка: БулФото

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране на цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда са само началото. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребиля F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи. Към съобщението нямаше никакви конкретни параметри по сделката, но преди време военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква сделката да струва около 2 милиарда лева.

Още по темата

По думите на Шаламанов реформата в българската авиация не може да бъде отлагана повече и трябва да се случи с следващите 5 до 7 години.

"В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях", изтъкна бившият министър.

Според него, желанието на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е въху реализацията на ползите от новия самолет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира преди време, че страната ни има готовност да поеме пълното плащане на машините накуп.

Шаламанов коментира и финансовата рамка, която американският Конгрес определи за сделката - 1,6 млрд. долара (2,9 млрд. лева). Това обаче доста надвишава сумата, която българското народно събрание разреши да бъде използвана - 1,8 милиарда лева.

"Това, което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета. Има и въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще", разясни той.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходими за участие на силите на Алианса в различни операции.

"Ние можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера", убеден е Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
има специални роботи които отркривят ключови фрази за русофили, следят социалните мрежи и знаят какви са настроенията. Затова нареждат да купим тези ламарини да платим парите, а тези самолети не стават за мисии, това го знаят- Значи русофилите са виновни, че купуваме слаби самолети, а? Значи трябва да им се забрани да се рат по форумите....
50
9
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Другарки и дрогаре!Гадните *** прецакаха най-великия пРезидент, посочен лично от другаря генерал Решетников и сега човекът не може да си вземе комисионната от Грипен. На оръжие дрогаре! Да помогнем правдата да възтържествува!!!!
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
привет от ГерманияКачествени самолети купувате и доказателство за това е ,че Македония ви моли да пазите и нейното въздушно пространство ! Тези 2 милиарда лв. ще си ги избиете и дори ще започнете да печелите пари с тези качествени американски самолети ! Американското си е американско , не прилича на руската тенекия !
48
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Западняците много добре знаят, какво е казал цар Борис - ако изпратя български войници срещу Русия при първата битка ще се присъедият към тях и ще минат на тяхна страна. САЩ следят и подслушват масово разговорите на хората в България (както и навсякъде, дори Германия), има специални роботи които отркривят ключови фрази за русофили, следят социалните мрежи и знаят какви са настроенията. Затова нареждат да купим тези ламарини да платим парите, а тези самолети не стават за мисии, това го знаят.
47
2
 
8
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
По повод "руския ***".Шаламанов е възпитаник на съветско учебно заведение в Украйна. Набори сме. Задай си въпрос - кога шаламанов е честен?Не се ли страхуваш да зависиш от хора, които въртят опашка според властта?Лицемерието се плаща жестоко! Предателството - също!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това оФФчотъпландско население ,даже няма да му трябва гореща война,за да бъде унищожено!Трябват му още няколко такива "сделки"(предварително решени,"преговорите" бяха цирк) и овчоглавието ще изчезне съвсем от Територията!После това оФФчоглавие да не си помисли,че друг го затрива от Територията - ЗАТРИВА СЕ ТО САМОТО!!!бЕ-Е-Е...................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
45
3
 
11
 
! Отговори
от Уикипедия преди 4 години
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини. Всичките доставени на заводски цени срещу бартер на лютеница, буркани с консервирани български домати и компоти.
44
6
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До 1234Това комунистите само народен съд ви е в главите. И аз съм за, но да почнем от виновните за предаването на костите на Гоце Делчев на македонците, банковите фалити, и така нататък
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
V rbg i po europeiski proekti za darjavni bg pokupki ni zadaljavat da se iaviavame na konkurski, targove, s pismeni publichni informacii za ujkim publichna prozrachnost....a tuka palna offshorna amerikanska tamnina...tejka komunisticheska korupcia na chervenata komunisticheska aristokracia, a ujkim se prestruvat na evropeici..tejka kriminalna korupcia e tasi tamna bg offshorna sdelka... chovek daje edin asansior kato si kipuva preglejda dosta oferti po ceni i systemata za sigurnost na asansiora.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във версията на новия американски изтребител F-35 за флота са открити няколко уязвимости, пишат в медиите. Най-новият изтребител е способен да лети на големи височини със свръхзвукови скорости само за кратко време, съобщава Defense News.Ако самолетът не се придвижва по този начин, той може да се повреди и да загуби слабата си забележимост, съобщи изданието.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите роват в кофите за огризки от храма, правителството взима милиарди заеми да плаща заплати на държавни чиновници и пенсии, какви F-35...
40
3
 
10
 
! Отговори
Диплодок преди 4 години
В последните 20 годиниавиацията получила немалко техника!?Нека се сетя- 4 Кугараи 2 Спартана основноНо нарязаха ДОСТА годни самолети за скраб- нещо което не направи нито една страна от бившия социалистически блок!Кого лъже тоя!?
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тозисе опитва да се състезава с паси.Познайте по какво.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ne dobro planirane imali dosega...hahahaha...Ot ponedelnik ste imat dobro planirane... hahahaha...i v rbg ste padat amerikanski samoleti...dosega ne sa padali v rbg samo amerikanski samoleti, poradi nedobro planirane.... hahahaha...a vsichki razhodi po pokupkata, poddrajkata i pogrebenieto im za smetka na bg naroda...ami dolari imate li ve ili she plastate s turski liri i drahmi, poneje angliiskite liri mnogo padnaha nesto....
37
5
 
13
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Това е нов начин за харчене на държавни пари, без цени конкурс оферти, чист пазарлък *** битака, с комисионна за всички! Капитализма в България вече достигна ново ниво, глобален джендърски едноличноолигархичен капитализъм, сиреч феодализъм на малцинството!
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е точно ситуацията пред Втората световна война както се "примазахме"-На български се казва предИ, понял , гавно расийское? И какво е това се примазахме? Може ли да се изразяваш с български думи, а не с руски?
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива и-д-и-о-т-и НЯМАМЕ НИКАКВО БЪДЕЩЕ!!!!!!! Това е точно ситуацията пред Втората световна война както се "примазахме" към БИТИЯ трети рейх!!! Сега пак се бутаме ТАМ КЪДЕТО НЕ НИ Е РАБОТАТА!!! Нищо, ще има НОВ НАРОДЕН СЪД! Да не ривете после ПАК????
34
5
 
10
 
! Отговори
dmx преди 4 години
Самия разговор се води нагло. Не само без конкурс, но и без цени. Колкото дойде и после още. А лобистите не се крият, а се репчат.
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша купува Ф35,а ние Ф16?!Кого ще борим с тия бракми?
32
5
 
17
 
! Отговори
SS преди 4 години
Купуването на ново оръжие в БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ОЗНАЧАВАЛО САМО ЕДНО,ГЛАД И МИЗЕРИЯ ЗА НАРОДА.