Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение

В бъдеще можем да придобием ракети и друго въоръжение
18 юни 2019 14:30,
189
Шаламанов: Купуването на F-16 е стратегическо решение
Снимка: БулФото

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране на цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда са само началото. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребиля F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи. Към съобщението нямаше никакви конкретни параметри по сделката, но преди време военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква сделката да струва около 2 милиарда лева.

Още по темата

По думите на Шаламанов реформата в българската авиация не може да бъде отлагана повече и трябва да се случи с следващите 5 до 7 години.

"В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях", изтъкна бившият министър.

Според него, желанието на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е въху реализацията на ползите от новия самолет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира преди време, че страната ни има готовност да поеме пълното плащане на машините накуп.

Шаламанов коментира и финансовата рамка, която американският Конгрес определи за сделката - 1,6 млрд. долара (2,9 млрд. лева). Това обаче доста надвишава сумата, която българското народно събрание разреши да бъде използвана - 1,8 милиарда лева.

"Това, което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета. Има и въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще", разясни той.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходими за участие на силите на Алианса в различни операции.

"Ние можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера", убеден е Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам някои чугунени глави продължават да говорят за миг и ф-16, явно това са опорните точки на козяците.Господа отдавна трябва да сте наясно щом пишете тук - говорим само за самолети съвместими със стандартите на НАТО!От тях най-малко подходящият и перспективен е ф-16, тази концепция от 60-те и 70-те години на миналия век няма бъдеще, изчерпана е и след няма и 10-15 години ще е само за третия свят. Защо САЩ не поръчват повече ф-16?! (риторичен въпрос)
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и купуването на ф-35 или Грипен е стратегическо решение, но купуването на остаряла концепция, непригодна за българските условия е самоцел за взимане на комисионна.Или се купува най-модерното, което има перспектива или най-подходящото за нас, а това са всички други натовски самолети без ф-16.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб вече подкрепиха идеята на ДПС за ДАРЕНИЯТА, сроде която всеки може да дарява колкото си ще, без да има таван. Т.е. Домуса може да дари половин милиард на Герб, а Доган -още сто милиона на ДПс в това няма нищо лошо
128
0
 
4
 
! Отговори
Долу комунизма преди 4 години
По добре пари за самолети отколкото да ги крадът разни Импексови Милиончеви и червени банкери алчни Олигарси
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги путин сега пак ще пусне анимация на новия су 57 хипер мега звук и пак ще им дигне пенсионата възраст и кoчинaтa ще е переди планета все :)))
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
128 милиона и 232 хиляди долара на Самолет (64 самия самолет) и още толкова за резерни части джапане обучение и тъй нататък ) или общо 2 ,07 милиярда лева Има я публично ама олгински *** чуkчa писател не читател
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 евро минимална или с други думи 12000 рубли което е средната за една *** на северойсток Абе май можем да си го позволим ...А Скоро и ескадрила Ф35
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава, в която пенсионери получават 100 евро пенсия да купува оръжие за милиарди?Това не може да се нарече по друг начин, освен национално предателство!Анатема престъпници!
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
Точно от това се нуждае скъсана, изтумбена БълХаRия в момента - от скъпи оръжия !!! Нали все пак всичко в страната е повече от цветущо ! Та това е най-належащата нужда за страната ни в момента !
122
2
 
8
 
! Отговори
невежи преди 4 години
Добре че е русия,та дрънкате ако я няма ще мълчите като,риби
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С два фантома,звучи като,фантасмагории ко ши напрайш бе,шаламане,с прашка ще ги свалят,простотии
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме поробена тетория, отново.
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Монголия от 42 руски самолета Су и Миг могат да летят само 2 но пък си имат 300 генерали за 9000 им армия
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснак и техника Я да си гледат бързовара че друго не са измислили
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
mnogo strategichesko e, yes...za padnal amerikanski samolet v rebegei nema da e vinovna nikogaj usa tehnikata...vse ste sa vinovni bg pilotite...svetovno izvestna bg reklama na bg renome ...bulgarska rabota, tolkoz mogat...zatui iskat i parite cash...hem znaiat za kontrabandnia korupcionen bg export na orajia i offshornite orajeinii bankovi smetki v offshornite zoni...a Junker ste iska vsichko europeiski prozrachno, kato za germanskite zlatni vlakove...
116
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остави малайзия и мъката им с руските щайги Достатъчно е да видим как вият на умряли от съседна сърбия с оня бokлуk миг29
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руски самолет в бой= лада във формула 1 Абе пълен смях
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали знаеш кой ще са на минимална заплата цял живот ...че пари от партийната субсидията има да връщате кутевчета
113
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Не е никакво стратегическо решение, а чисто национално предателство. Едни хора ще вземат тлъсти комисионни, за да може американския военен концерн да прилапа няколко милиарда от изнемогващия български народ.
112
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия направо върна всичките си самолетите Миг 29к като негодни ФАКТ