Конгресът на САЩ удря спирачки на криптовалутата на Facebook

Политиците искат първи да си кажат мнението дали и как ще съществува новата валута
Обновена: 19 юни 2019 14:18 | 19 юни 2019 14:18,
56
Конгресът на САЩ удря спирачки на криптовалутата на Facebook
Максин Уотърс. Снимка: Reuters

Само няколко часа след обявяването на криптовалутата Libra на Facebook, Конресът в САЩ изрази негативното си мнение, пише Digital Trends.

Политиците изразиха скептицизма си за криптовалутата на социалната мрежа. Председателят на Комисията по финансовите услуги Максин Уотърс предупреди Facebook да спре развитието на новата си дигитална валута, докато Конгресът не изрази мнението си за нея.

"С новината, че планира да създаде криптовалута, Facebook продължава своето непроверявано разширяване и да навлиза все повече в живота на своите потребители", казва Уотърс в изявлението си. "Имайки предвид проблемното минало на компанията, изисквам от Facebook да се съгласи на мораториум върху всяко допълнително развитие на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторите успеят да разгледат този въпрос и да предприемат действия."

Facebook, заедно с основни партньори като Visa, Mastercard и Paypal, се надява Libra да даде достъп до финансови услуги на милиарди хора. За самата социална мрежа ползата е, че ще даде възможност на хората да купуват и продават продукти, оставайки в нейната екосистема - с Libra ще може да се борави през нейните чат приложенияи Messenger и Whatsapp.

Още по темата

"Очакваме с нетърпение да отговорим на въпросите на законодателите с напредването на този процес", заяви говорител на Facebook.

Основният проблем е, че законодателите просто нямат доверие в умението на Facebook да управлява собствена валута, имайки предвид че много от личните данни на нейните потребители се оказаха в ръцете на трети страни. Случайно или не.

"Facebook вече е твърде голяма и силна и е използвала тази сила, за да експлоатира данните на потребителите си, без да защитава неприкосновеността на личния им живот," каза Шерод Браун, класиралият се демократ за Комитета по банкови въпроси на американския сенат. "Не можем да позвлоим на Facebook да управлява рискована нова криптовалута от някаква швейцарска банкова сметка без надзор."

Републиканците също не са фенове на плановете на Facebook. Патрик Макхенри, един от старшите републикански членове на Комисията по финансови услуги, пише до Уотърс с молба да насрочи изслушване за криптовалутата. Той смята, че е задължение на политиците да разбрат по същество проекта Libra.

Libra се описва като световна валута, която изглежда е насочена както към селските райони в Индия, така и към самите американци. Не е ясно какъв контрол може да упражни американското правителство. Сигурното е, че Конгресът иска да има думата при появата на нова финансова система, която се създава от една от най-влиятелните компании в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам каква ще файдата за обикновените хора, но тази компания и още 2-3 почти монополизираха уж свободния Интернет, а монопола доказано от историята не е хубаво нещо и спира прогреса..
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дувайте момчета до стане на парчета..
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48И в един мометнт една компаня ще се превърне в абсолютен властелин на западната икономика ...
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си навремето 2008 година пращах пари от английска банка към българска, чаках 2 дена да пристигнат и здраво ме одраха, с Libra транзакциите между фейсбук потребители ще бъдат абсолютно безплатни и доста бързи, курса ще е стабилен и благодарение на парите на фейсбук, виза и мастеркарт, ще се изгради бързо нужната инфраструктора, за масово ползване. Либрата обаче не е блокчейн, но би трябвало да е добре защитена. Нямам никакви съмнения, че ще мине всички регулации.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено е открит фейсбука. Има много хора в тая компания и е трудно, да се наложи мизерия.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Везните на Facebook със своите над два милиарда потребители в съчетание с Mastercard,PayPal,Visa,eBay,Uber са нещо непреборимо,даже и за великото световно финансово *** лоби,така че нека пожелаем успех на Марк Цукерберг в неговото начинание за изграждането на един по справедлив финансов свят!
42
0
 
3
 
! Отговори
ко40 преди 4 години
и още нещо, с крипто валути няма да плащате данъци, дали ? Световното правителство иска да разкара парите на хартия, и тогава......, мамоо
41
2
 
2
 
! Отговори
ko40 преди 4 години
някой може ли да ми даде кредит в биткойни ? Инвеститор ще строи завод с биткойни ? Ако заплатата ти е в биткойни, бензина сутрин ще е 2 биткойна вечерта 7000...., ОК
40
0
 
3
 
! Отговори
\m/ преди 4 години
Чейнчаджии :)
39
1
 
6
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Нали е фашистко и комунистическо когато държавата се намесва в частна компания. Сега САЩ прави точно това. Това не е демократично. Ако САЩ са демокрация биха оставили всяка фирма и организация сама да определя политиката без да се намесват.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това което си написал е ясно че си пълен лаик по отношение на криптовалутите.Нищо ново не ми казваш! Аз говоря на кон с капаци, който си е продал апартамента или (единият бъбрек) в очакване да стане милионер. Ако ще не 60, а 666 да потвърдят сделката, това не ти гарантира НИЩО, освен специално за теб дамаджана със студена вода. Кажи ми виждал ли си Сатоши поне на снимка?
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биткойн е в момента 9100$ и на път да отприщи следващата вълна за нова най-висока цена.Да сигурен съм в това! Рано или късно Bitcoin-a ще удари нов таван, после ще се срине за една нощ и някой хора ще кашират милиони! Схемата е ясна!!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам дали осъзнаваш колко глу пав въпрос задаваш - в самата същност на децентрализирана система е липсата на първи и на последен!Демек мижай, да те лажем!Де ва намират такива бaлaмypници?!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно в ripple не бих инвестирал, да не говориме, че вече има сериозна конкуренция от либрата (готови с 2 милиарда потенциални потребители) и валутата която ще пуснат JP Morgan (най-голямата банка в света) , същия шиткойн.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгне ли успешно либрата, от 6 месеца до година изчезват мъниграм и уестърнюнион, после започват да пукат малките банки, а ефекта за България ще е катастрофален, ако парите на емигрантите който пращат останат в либри. С две думи почна се.
33
0
 
0
 
! Отговори
Гошето преди 4 години
То да беше само Фейсбук. Огромен процент от западните банки аутсорсват обработката на лични данни в Индия - онези там имат достъп до всякакви, не само финансови, лични данни на стотици милиони европейци и американци.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това кадър от планетата на маймуните ли е?
31
1
 
0
 
! Отговори
Малък бушмен преди 4 години
Биткойн е в момента 9100$ и на път да отприщи следващата вълна за нова най-висока цена. Фейсбук нещото ще бъде интересно явление, но като образован Р О Б в тази сфера само ще ви кажа - инвестирайте в Рипъл XRP докато е време.Днес е 0.43$ - "утре" ще бъде 10$Наздраве,Отреченият от българското
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им харесва, че бягат от долара
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27От това което си написал е ясно че си пълен лаик по отношение на криптовалутите. Вземи малко прочети за да разбереш замисъла на децентрализираната криптовалута и тогава можем да говорим с теб на тая тема. Само ще ти кажа че докато не потвърдят минимум 6 криптоминьори сделката с биткойни тя не се осъществява. За някои криптовалути се изискват 60 потвърждения на транзакцията за да бъде осъществена. В банката с която работиш някой служител може да ти източи сметката безконтролно.