Тръмп държи 4 коза, с които отново да бъде избран за президент

Опонентите му не са известни, той хвърля стрелите си почти слепешката
19 юни 2019 20:15, Елка Василева
32
Тръмп държи 4 коза, с които отново да бъде избран за президент
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Анкетите за президентските избори в САЩ през 2020 г. не са обещаващи за Доналд Тръмп, чиято личност всява дълбоко разделение в американското общество. Все още е възможно обаче вятърът да си смени посоката и републиканецът да не влезе в историята с един-единствен президентски мандат.
Стопанинът на Белия дом може да изиграе четири карти, за да бъде преизбран, пише Франс прес.

Избирателната колегия

Американската система дава възможност да се печелят президентски избори с по-малко гласове от тези на съперника, защото президентът се избира от електори, избирани на свой ред от гражданите; броят им зависи от населението на съответния щат.

Резултатите от народния вот и от гласуването в избирателната колегия често съвпадат, но са известни изключения, както стана през 2016 г.

Демократката Хилари Клинтън тогава изгуби, при все че на национално равнище имаше близо 2,9 милиона гласове пред Доналд Тръмп. Нюйоркчанинът спечели вота в повечето ключови щати и бе избран за президент с гласовете на 304 електори срещу 227 за неговата съперница.

Магнатът от бизнеса с недвижими имоти успя да привлече в републиканския лагер Уисконсин, Флорида, Айова, Мичиган, Охайо и Пенсилвания.

Може ли това да се повтори през 2020 г.? Не, сочат неотдавнашни проучвания, според които Тръмп изостава в тези шест по традиция колебаещи се щата. Нищо обаче не е предрешено - много анкети, дори правени точно преди гласуването през 2016 г., дадоха грешни прогнози.

Електоралната база му идва на помощ?

Доналд Тръмп е най-непопулярният американски президент от 40-те години на миналия век с изключение на демократа Джими Картър, показват данни, събрани от специализирания сайт "ФайвТъртиЕйт".

Повече от две години след идването му в Белия дом от него са недоволни близо 53 на сто от анкетираните, а около 42 процента го одобряват.

В същия момент от мандата рейтингът на предшественика му Барак Обама бе 47,5 на сто.

По данни на Галъп обаче Доналд Тръмп се радва на максимална популярност сред избирателите републиканци, 87 процента, и този показател неизменно е кръжал около 90-те процента.

Тази вярност може да натежи на везните, ако всички тези избиратели отидат да гласуват и ако Тръмп успее да убеди част от колебаещите се.

Изборната машина

В предишния епизод видяхме как Тръмп импровизира по пътя си към най-високото място на подиума, без никога преди да е заемал изборен пост.

Този път кампанията му се опира на опитни ръководители, 40 милиона долара за разходи за електоралните битки и стратегия с акцент върху социалните мрежи.

И пехотинците му са готови да чукат от врата на врата, разпространявайки посланията на републиканците. Тръмп е подсилил още повече тази войска, готова да се сражава за него, анализирайки личните данни на стотици хиляди души, посещавали от три години насам митингите му из страната под надслов "Да направим Америка отново велика".

Без ясен съперник

Четирийсет и петият президент на САЩ не знае името на своя противник и неяснотата може да се запази дълго време - за номинацията на демократите се състезават 23 души.

Съответно Тръмп още хвърля стрелите си почти слепешката.

Ако номинацията на демократите бъде спечелена от фаворита в анкетите Джо Байдън, Тръмп ще може винаги да заяви, че кандидатурата на бившия вицепрезидент на Барак Обама е връщане към миналото и аутсайдерът е точно той.

Ако пък насреща му се изправи сенаторката Елизабет Уорън, чиято популярност расте, той навярно ще използва друга стратегия, обвинявайки демократите, че са "социалисти". В стремеж да ужаси умерените и да обере гласовете им.

А паузата дава важно предимство на Доналд Тръмп: докато демократите кръстосват саби помежду си, той може да прави кампания - да мобилизира войските си и да събира средства.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Анонимен 23:Защото тази система работи.Но пък в български условия, т.е. с български акъл, малко неща проработват..
24
4
 
2
 
! Отговори
levski Sofia преди 4 години
Ako iskame Bulgaria da ce opravi ni tryabva Bg Trump nezabavno. Bog da pazi Bulgaria
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рижият козел за който казват че е израснал по чукарите на Трън е много зле.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да бъдеш избран за президенттрябва да си завършил определенуниверситет, където достъп иматмалцина, от плебса никой. Що за демокрация е това? Нищо общо.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската избирателна системаняма никакво значение вече .Защото самите щати губят значението си.За какво ни е да се интересуваме отовехтялата им и мошеническа система.
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е най добрия президент на Америка ! Единствения който се осмели на каже истината и показа на всички колко корумпирани и морално деградирали са всички политици !!! Да живее Тръмп !!!
19
8
 
13
 
! Отговори
хамилтън преди 4 години
Тоа като го гледам не държи никакви четири коза, а отдавна ги е изпушил.
18
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската изборна система е една от най-абсурдните:1) Гласуването в малките щати като Северна и Южна Дакота, Уайоминг, Аляска, Монтана и пр., няма никакво значение, тъй като носи само по 3 електора (на фона на 55 в Калифорния)! Т.е. и 99% в тези щати да гласуват за кандидата Х, никой не го интересува!2) В някой голям щат, да кажем Охайо, може 49% да гласуват за кандидата Х, ама пак никой не ги пита, защото всичките 18 електора отиват за победителя!Абе уж голяма демокрация, а изборите им още в 18 век
17
7
 
21
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Кога Тръмп спечели изборите?Не на 8 ноември 2016,а юни месец същата година,когато се среща с най-влиятелните евреи в САЩ(без групата на Сорос) и печели тяхното одобрение!После всичко тръгва по мед и масло-конкурентите му от републиканската партия изненадващо се отказват,въпреки преднината си и ...всичко е точно!Изобщо,когато зад теб стои Ротшилд всичко е по-различно...
16
3
 
24
 
! Отговори
Един преди 4 години
Амчи те и на предходните избори не му даваха шанс да спечели и после реваха като мaгарета. Пак същата мантра се повтаря, от същите созиолози, на същите медии ... и пак нещата ще приключат с мaгарешки рев. И те така :)
15
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не казвам, че Тръмп е най-доброто за САЩ, но демократите в момента са по-зле и от колегите им на Позитано 20. Заместникът на Обама, извратенякът и изперкал дъртак Байдън е най-голямия им коз. Към кашата с помия да добавим още Сандърс, ДеБлазио, О`Рурк, Бутигиег, Букър...все доказали се загубеняци. Не виждам нищо по-естествено от втори мандат на бай Тръмп`20.
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9. САЩ нямат нужда от нищо, което ти знаеш. Те диктуват. Ти потропваш.Седни си на дивана, опукай си пуканки в микровълновата, пусни си нещо по цветния монитор на каквото гледаш, отвори си кока-кола,отпусни се. У дома си. Дома, който ти дадоха комунистите под ръководството на СССР.
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРЪМП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ! ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА Е В ПЪЛЕН ХОД! ВСИЧКИТЕ ВОСТОЧНИ *** БЯГАТ ОТ САЩ!
12
20
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Виждам го или в оранжеви дрехи или емигрант в Словения
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп действа като лъв, а демократите - като глутница хиени.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ПЕРДАШАТ СОЦИАЛИСТИ
9
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ имат нужда от една социалистическа революция.
8
20
 
2
 
! Отговори
От Сан Диего преди 4 години
Защо не се споменава за Либералната партия на САЩ. Аз лично ще гласувам за тях(както маправих и през 2016). Между другото те бяха 3-та сила на изборите през 2016 с над 4 милиона гласа, като прогнозите преди това им даваха не повече от 1 млн. гласа Така че не бъдете толкова сигурни че Тръмп или демократите са единсвените в САЩ. Не е така и това ще се види през 2020.
7
9
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Най-много искам да видя физиономиите на онези от жълтите павета в София ... Те сега го играят евроатлантици. Те стоят "над нещата". Тях не ги вълнуват темите на простолюдието.След 20-25 години ... Когато те, децата и внуците им (доколкото изобщо са останали в България) ще заживеят зад високите си зидове на скъпите си имения, а отвън ще са обградени от онези ...Халал да са им заграбените богатства !В чужбина наследниците им ще си останат винаги чужди, но няма да има къде да се приберат ...
6
12
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
И докато не осъзнаете, че онзи с тиквоподобната глава от Банкя е сложен не, за да ви спаси, а за да ви унищожи нещата няма да се оправят.Напротив. ГЕНОЦИДЪТ става все по-осезаем, а властта умишлено отложи националното преброяване за 2021-ва.Дотогава в България ще са останали не повече от 4 500 000 население.В какъв етнически състав не се наемам да прогнозирам.И Тиквата ще си е свършил работата ...Господарите дАли поръчката ще са доволни от него. Ще го назначат някъде навън за вярна служба.