Политици на 70 и повече години не пускат властта в САЩ

Кои са фаворитите на демократите за президентските избори 2020 г.
26 юни 2019 21:30, Елка Василева
127
Политици на 70 и повече години не пускат властта в САЩ
Джо Байдън. Снимка: архив, Reuters

Хората от поколението Х и милениалите ще трябва да продължат да стискат недоволно зъби. Въпреки изразеното от избирателите демократи желание за свежа кръв фаворити за кандидат на Демократическата партия на президентските избори от 2020 г. в САЩ са трима души на 70 и повече години.

В събота сенаторката Елизабет Уорън празнува навършването на 70 години. В проучванията на избирателните нагласи за първичните избори на демократите тя е на трето място след 76-годишния бивш вицепрезидент Джо Байдън и 77-годишния независим сенатор Бърни Сандърс, пише Франс прес.

Ако някой от тях спечели, той или тя най-вероятно ще трябва да се бори със 73-годишния републиканец Доналд Тръмп, който вече влезе в историята на САЩ като най-възрастния президент в момента на избирането му.

"Твърде стари са", каза демократическата активистка от Южна Каролина Маргърит Уилис на предизборна среща за сенаторката Камала Харис, която също се бори за партийната номинация за кандидат-президент.

"Знам за какво говоря. Знам, че е време да предадем щафетата", добавя 69-годишната жена, която е била кандидат за губернатор на този щат.

Подобно на нея мнозинството гласоподаватели на демократите искат да изберат динамичен президент, който разбира младите поколения и е способен да отвърне на предизвикателствата на бъдещето, по-специално в околната среда и технологиите.

55 години

Според публикувано през май допитване на института Пю само 3 процента от демократите смятат, че идеалната възраст на един президент е над 70 години. 43 процента я поставят между 50 и 60 години.

Този отговор отразява средната възраст на 45-имата американски президенти: 55 години. Само десет от тях са били на повече от 60 години в деня на влизането си в Белия дом.

Освен това 48 процента от американците заявяват, че не са особено склонни да подкрепят кандидат на възраст над 70 години според друга анкета на Ройтерс и Ипсос.

На 70, 80 и на 85 г. – те здраво държат властта в политиката в САЩ

Тези статистики не са убегнали от вниманието на другите кандидати. Кметът на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж е само на 37 години, двойно по-млад от Джо Байдън.

Той редовно подчертава, че страната има нужда "от ново поколение лидери", които са чувствителни към проблемите на младите хора като прекалено високите разходи за образование, въздействието на новите технологии върху трудовия пазар или глобалното затопляне.

"Сънлив"

Джо Байдън, който води в надпреварата при демократите, е този, чиято възраст предизвиква най-много забележки. Две неотдавнашни полемики позволиха на противниците му да го окарикатурят като кандидат на миналото.

След като подкрепяше в продължение на десетилетия закон, който забранява да се финансират аборти с федерални средства, той промени мнението си под натиск и обяви, че вече не може да защитава законодателна мярка, която наказва жените от по-бедните слоеве.

Малко след това той предизвика бурни реакции, след като спомена колко вежливи са били работните му отношения с двама подкрепящи расовата сегрегация сенатори през 70-те години.

Доналд Тръмп, който може да пострада от популярността на Джо Байдън сред работническата класа,редовно го обвинява, че е "сънлив" или "умствено слаб". "Вече не е какъвто беше, държи се различно, по-бавен е отпреди", каза той неотдавна.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама на драго сърце призна, че въпросите за възрастта му са оправдани. "Най-добрият начин да ме прецените ще е да ме наблюдавате. Да видите дали имам енергията и способността", каза той.

През 1984 г. в кампанията за преизбирането си републиканецът Роналд Рейгън, който тогава беше на 73 години, ловко върна топката. На въпрос дали ще издържи на темпото на предизборната кампания, той отвърна: "Няма да се възползвам от младостта и липсата на опит на опонента си за политически цели."
 

 /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
12
 
3
 
! Отговори
USD преди 4 години
Руснаците много завиждат. Стефан Софянски или иван костофф защо не са в затвора или в гробищата за по-сигурно?! България Не може да бъде повече руска лаборатория за социални експерименти.
76
2
 
15
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Един път като вкусят властта после не им се напуска. Това си е същата болест на диктаторите срещу която се борят и американците
75
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бари бро да икономисаш некои лев от вип партита иде време за остров бали море балкан е живот Бари ние сиромашките кравички тоя лукс го забравихме онзи ден на балдъзата на зъболекар ли води чисто нови зъби Бари бро основете една фондация за дарение ще ви подпомагаме дето вие кев секс зъби парти дреам работим денонощно
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро утро на колегите от витошка и Богров специално братя дон Бари индеалното може да мине на визита сутринта леко Бари леко брате
73
10
 
1
 
! Отговори
2058 преди 4 години
Китай изрази несъгласие със статуята с настъпеното джудже понеже се възприемало лошо в севетната им провинция московия и напомни че руския флаг е на терористична организация действаща там
72
8
 
0
 
! Отговори
2058 преди 4 години
Статуята на Бойко на Позитано 20 е третата по височина след 60 метровата му на мястото на бившия паметник на червената армия и 58 метровата му срещу руското посолство където е изобразен настъпил джудже върхо руския флаг
71
8
 
3
 
! Отговори
2058 преди 4 години
Над останките на позитано 20 е Издигната е 55 метрова статуя на Бойко Борисов а по повод поредната му изборна победа след референдум народа реши бузлуджа вече да е Бойков връх
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има летиче за Ф16 на чинията на бузлуджа Честито другари
69
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Бойко Борисов
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти по добре пести от дюнери че султаня нещо няма чoрбa за аскеря и ще го разпуска
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хи-хи, като комунистически хардлайнери.
66
2
 
1
 
! Отговори
ДПС преди 4 години
Утре в сараите да се поклонят пред великия везир Доган - Борисов и Нинова.Кой още раздава порциите в България , не сте забравили
65
8
 
5
 
! Отговори
А тука преди 4 години
КГБ ни ограбва вече 74 години.
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Герб победа 12 на 0
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто не лочи на работа като сега и без това си пред оволнение Субсидия има да връщате *** ще се съкраштават да не мислиш че магарицата от крушевица ще пости от закуски да ви опази :))
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв екран бе , психопат. Казва се монитор. И тази технология не работи с метри в отклоненията, дигитална се нарича.Я *** и се мушни при бабата под чергата, че вече си станал смешен за околните.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност 100% ще умрът рано или късно и други ще се родят ...но твоята *** ще се разпадне много по рано Бая по сериозни империи сме надживели :)))
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко ще ги надживее всичките и в североисточната *** и зад големия гьол А и все ще печели като се има предвит че нашто бсп е бетер по зле в новите лица дори и от демократите
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медведев е чат пат млад ще искара 10 тина години като джуджето гушне букетя А и е почти с два санта по висок от 161 см Уткин
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На екрана си ми с 10 метра отклонение .като локация ФактЗаповядай намериме само дано не се изпуснеш на килима червен каскет че ще ти навра бастуня в меките части