Преди 50 години: Кацнахме на Луната

Не било сигурно дали астронавтите ще успеят да се приберат
Обновена: 20 юли 2019 16:41 | 20 юли 2019 12:34, Дарена Найденова
429
Преди 50 години: Кацнахме на Луната
Reuters

По средата на Студената война, Америка и Русия се борят не за завладяване на Земята, а се целят направо в Космоса. Надпреварата кой да стъпи първи на Луната е ожесточена и десетки учени не спят с месеци, за да могат да измислят начин как да осъществят успешна мисия.

Първо, Юрий Гагарин успява да направи няколко обиколки на Земята, което дава леко предимство на Съветския съюз и ядосва още повече американците. Това, че някой е успял да ги победи в първата битка за Космоса, не им дава мира и те продължават да мислят начини как да задминат своите врагове.

След множество уравнения, сметки, опити и експерименти, най-накрая Америка се решава да изпрати човек към Луната. Желаещите астронавти са много, но само трима успяват да преминат теста.

На 16-ти юли 1969-а година Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излизат към необятността и се надяват да се завърнат като герои не само за Америка, но и за целия свят.

След три дни, те навлизат в лунната орбита и на 20-ти юли 1969-а Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“ са думите, които летят обратно към Земята и предизвикват вълнение у всеки един.

След Армстронг, на лунната повърхност стъпва и Бъз Олдрин. Те прекарват около 2 часа и половина в събиране на проби, заснемане на видео и снимки и поставяне на американския флаг. Получават и обаждане от Белия дом, в което лично президентът Никсън ги поздравява за постижението.

Интересното е, че докато кацането на Луната е било добре проучено преди това и за него са работили едни от най-добрите инженери в цяла Америка, не е било сигурно дали астронавтите ще имат възможност да се приберат.

Ако нещо се било случило с Армстронг и Олдрин, което да им попречи да се скачат отново към ракетата, то Майкъл Колинс е трябвало да ги остави на Луната. Дори президентът на САЩ е имал подготвена реч, в случай, че героите не могат да се завърнат на Земята.

За щастие, всичко минава добре, и тримата се връщат у дома, след което са задължени да прекарат 21 дни в изолация, в случай, че са докарали на Земята „лунни бактерии“. Под карантина Армстронг празнува своя 39-и рожден ден на 5-и август 1969-а година.

Още за историческото кацане на Луната четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото за това е била голямата надпревара между СССР и САЩ-кой пръв ще изпрати човек в Космоса.Който го направи пръв печели огромно психологическо преимущество пред другия,и доказва предимствата на своята система.Съветският съюз печели безапелационно!За американците остава да подшмъркват и да се чудят как по друг начин да възвръщат разрушеният си престиж.
323
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юри Гагарин не направи няколко обиколки на Земята,а е Първият човек излетял в Космоса!Тъ-панари.Опитвате се да го омаловажите набутвайки ни факти за други полети,но заблуждавате само себе си.Излитането на първия човек в Космоса е огромна победа на Съветският съюз срещу САЩ,и огромна крачка за човечеството.И всички други последващи полети и факти бледнеят и са несравними с уникалността и значението на този Първи Полет!
322
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ кацнаха на Луната и се разходиха, Русия им кацна на х.я.
321
2
 
4
 
! Отговори
Фенаси Керимов преди 4 години
Днес и Индия прати апарат на Луната въпреки 300 милиона гладни и болни свои граждани от най-нисшата каста със средна продължителност на живота от 25 години.Ква е ползата от това да порим космоса и да гоним Михаля на Луната и Марс като унищожаваме зверски най -хубавата планета на Галактиката.....?
320
1
 
1
 
! Отговори
Петракиев преди 4 години
До До 354 Прав сте,но ....малко доуточнение :Записа от кацането го пуснаха близо два дни след това и то след голям протест на чуждестранните туристи на "Златни пясъци " и "Дружба"/тогава/ !Добре си спомням и пренебрежителния коментар по телевизията.
319
0
 
2
 
! Отговори
До 354 преди 4 години
Българската телевизия излъчи на запис предаване за стъпването на Луната на астронавтите Нийл Армстронг и Едуин Олдрин. Предаването продължи около 40 минути и беше "пуснато" веднага след централната емисия на "По света и у нас". Още помня как Едуин Олдрин, след като стъпи на Луната, започна да подскача на място, докато, по думите на българския коментатор, не се наложило от Хюстън да му направят забележка да престане... Ако някой не е гледал това предаване, това е било въпрос на лично решение.
318
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо Ами той Тръмп го направи .Ясно и точно каза ,, Никога не сме кацали на Луната ,,....Очеизвадно го каза.
317
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 354 Много си про зд ! Пускаха ,пускаха . Дали на Луната ,дали в студиото на Кубрик ,ама пускаха . Явно си бърсал со ..ите си ? Или не си бил роден ?
316
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрайХодили са 17 пъти бе,човек!Не един,не и два,а седемнадесет!Каквото им е трябвало са си го взели!Възможно е снимките да са направени в павилион,астронавтите са били изключително натоварени и концентрирани,и снимките са им били последната грижа!За всичко са помислили,и света беше ошашавен!Изобщо пропагандата е голяма работа!
315
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ако аз бях президент на Щатите,щях да направя следното изявление:-"Дами и господа,длъжен да направя това изявление и да сложа край на спекулациите.-Америка НИКОГА НЕ е изпращала ЧОВЕК на Луната!!Сигурен съм че ще разберете:-Времето тогава беше кошмарно,в лудостта си на надпреварата допуснахме много грешки и уви,лъжи и манипулации.Правя това признание с убедеността,че то НЯМА да навреди на имиджа на Щатите,които са безспорен фаворит в изследването на космоса."..но не съм ,а и НЕ СЕ НАТИСКАМ
314
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До Просотоможе би е излишно,но да те светна, зло и не кадър но същество:-Снимам още от времето на "Смяна 8"!От времето на 70 мм ленти!А не съм Нобелов лауреат,защото НЕ СЪМ ЕВРЕИН!!!!!!!!..но това няма значение!..Споменатото от мен е просто ЦИТИРАНЕ на мненията на професионалисти,някои дори с награди в занаята си..та:-"Истината е като маслото,госин поручик,тя ВИНАГИ изплува на повърхността"..(думи на Великия Швейк..)ИСТИНАТА.-КОШМАРА на слугите на "Падналите"..
313
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Берлин"руската" "Уикипедия" е просто Уикипедията ,но НА РУСКИ език!!!!В Уикито всеки може да пише каквото си иска и на какъвто си иска език...(ако схващаш..)Доколкото си спомням,..спомена ми не е много ясен,защото тогава съм бил много малък,но си спомням,че тогава споменаваха за ПЪРВИЯ лазерен отражател ,поставен на Луната,който е бил ФРЕНСКИ,качен с една от мисиите на "Луноход"....Но кой повече е лъгал И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ,не знам..
312
1
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Ето ви цитат от РУСКАТА Wikipedia:"21 июля 1969 года астронавты программы Аполлон-11 установили на Луне первый уголковый отражатель."Източник: ru.wikipedia.org/wiki/Лазерная_локация_Луны
311
6
 
13
 
! Отговори
Край преди 4 години
Някой сеща ли се нещо което хората да се го можели преди 50г. пък сега да не го могат.С ония допотопни кожени скафандърчета ходили пък сега не ходят щото вече не им е интересно. Да бе да а луноходче плува ли.
310
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Соломон паси и Цв. Цв. да почерпят, иначе не вервам.
309
2
 
7
 
! Отговори
оооо преди 4 години
Другари много много прости, а какво ще кажете за магнитното поле на Луната което липсва или е хиляди пъти по слабо, а простите люде им е заложено да живеят при магнетизъм на майката Земя. Е те затова не са и стъпвали след това на Луната, а Армстронг след това е откачил. .... Но забравих че вас много простите ще ви пращат да се чукате и да живеете на Марс.
308
9
 
11
 
! Отговори
К. преди 4 години
Човечеството никога не е кацало на Луната.
307
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До ПросотоМосю/мадам ***,"реакцията" ти е типична за състоянието ти.Вместо да се опиташ да обориш,или поне да обясниш това,което написа "панелния астроном",ти побесняваш в безсилието си и се нахвърляш да хапеш....аз те съжалявам,честно!
306
4
 
6
 
! Отговори
Поздравления!!! преди 4 години
Вие ДНЕШНИТЕ сте единствените на планетата, които са го направили!Има една страна, в която има безумно уважение към всеки исторически, любопитен или уникален предмет. Страната е USA. Taм около предмета се прави музей дори.Снимки, кадри, студия, пояси на Ван... Това няма значение, а това че няма автентична молекула, запазена в музей от тия мисии-ракета, модул, само фишовете на 400 хиляди, работещи по проекта, не знаещи какво правят.Някога Хрушчов надуваше балистични ракети!Някой изпускаха!
305
9
 
11
 
! Отговори
Прайд преди 4 години
Скоро ще се докаже че на луната не е стъпвал никой !!!